Bayrama yaklaştığımız bu günlerde havalarda oldukça sıcak geçiyor. Tam bayram havası derler ya adeta öyle. Bu yıl uzun bir zaman dilimi ve kısıtlamalardan sonra bu bayramı ailemizle ve sevdiklerimizle geçireceğiz. Bayram sonrasını da sağlıklı ve keyifli geçirmek adına hijyene, maskeye, ve sosyal mesafeye oldukça dikkat etmeliyiz. Hep söylediğimiz gibi tedbir hayat kurtarır.

Korona virüs tedbirlerinin haricinde içine girdiğimiz bu sıcak hava dalgasında güneş çarpmasına da dikkat etmeliyiz.   Haberlerde denk gelmişsinizdir Kanada’nın batı bölgeleri benzeri görülmemiş sıcaklarla baş etmeye çalışıyor. Sibirya da sıcaklarla boğuşuyor. Kanadalı sağlık yetkilileri, özellikle yaşlıların, çocukların, açık havada çalışanların ve önceden sağlık sorunları olanların aşırı sıcaklığa bağlı ölümlerde daha büyük risk altında olduğuna dikkat çekiyor.

 İnternette edindiğim bilgiye göre vücut sıcaklığı normal değeri olan yaklaşık 37 derecenin sadece 4 derece üzerine çıktığında ani ölümler görülebiliyormuş. Aşırı sıcaklar sıvı kaybına neden olarak vücudun sıvı-tuz dengesinin bozulmasına, bu da sıcak çarpması, kalp krizi, felç gibi ölümcül rahatsızlıklara neden oluyor. Güneş çarpmasının belirtilerine gelecek olursak sağlık sayfalarında yazan bilgilere göre, Adale krampları, güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, davranış bozukluğu, sinirlilik, solgun ve sıcak deri, bol terleme (daha sonra azalır),mide krampları, kusma, bulantı ,bilinç kaybı, hayal görme, hızlı nabız  güneş çarpmasının belirtilerini oluşturuyor.

Yaz günlerinde sıcak çarpmasından korunmak için alınması gereken önlemler ise, şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanmak, mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giymek, bol miktarda sıvı tüketmek, direk güneş ışığına maruz kalmamak. Sağlığımız için dikkat edeceğimiz şeyler oldukça basit. Alacağımız basit önlemlerle birlikte önümüzdeki günleri şeker tadında geçirebiliriz. Şimdiden herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu bayramlar dilerim. Sağlıcakla..

Editör: TE Bilisim