Hafta sonu yapılacak olan YKS için 2 milyon 700 bin aday gün sayıyor. Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren YKS, Temel Yeterlilik Testi, Alan Yeterlilik Testleri ve Yabancı Dil Testi olmak üzere 3 oturumda gerçekleştirilecek. TYT oturumu 26 Haziran'da, AYT ve YDT oturumları ise 27 Haziran'da yapılacakken, korona virüs pandemisinde geçirilen yıldan sonra sınava girmeye hazırlanan adaylara eğitim uzmanı Mustafa Kayaalp önerilerde bulundu.

2 milyon 700 bin aday hafta sonu yapılacak Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nı (YKS) heyecanla bekliyor. Pandeminin gölgesinde sınava hazırlanan öğrencilere önerilerde bulunan eğitim uzmanı Mustafa Kayaalp, yaşayacakları stresin ve heyecanın normal olduğunu ifade ederek, “Hafta sonu yapılacak sınava girecek öğrencilerin neredeyse hayatını etkileyecek bir sınav. Sınava sayılı günler kalmışken tavsiyem ders çalışmayı azaltarak daha çok deneme sınavı çözmeleri olacaktır” dedi.

“BOL BOL DENEME SINAVLARI ÇÖZÜLMELİ”

Eğtiimci Mustafa Kayaalp, sınava kalan bu az zamanda öğrencilerin nasıl bir programla devam etmelerine ilişkin önerilerde bulundu. Her şeyden önce tekrarın çok önemli olduğuna değinen Kayaalp, “Sınava sayılı günler kala yapılabilecek en iyi şey konu tekrarı yapmak olacaktır. Suyun gücü şiddetinde değil sürekliliğindedir. Bundan dolayı sürekliliği bırakmamak önemli… Konu tekrarı ise rast gele yapılmamalı belirli bir program çerçevesinde ilerlemelidir. Bu süreçte rastgele konu çalışmak yerine deneme sınavları çözmek en doğrusu olacaktır. Deneme sınavları sonrasında ise eksik olduğuna inanılan konu üzerine tekrarlar yapılmalıdır” dedi.

“ZAMANI DİKKATLİ KULLANMAK ÖNEMLİ”

Kayaalp, kalan kısıtlı zamanı dikkatli kullanmanın önemine dikkat çekerek, öğrenci, kendi eksiğini doğru tespit etmeli ve hızlandırılmış bir program içerisine girmelidir çağrısında bulundu. Sadece test çözmek, tekrar yapmak, deneme çözmek yerine daha kombine bir program yapılmasının gerektiğini ifade eden Kayaalp, “Konu tekrarına çok yoğun olmayacak şekilde son çalışma gününe kadar devam edilebilir. Konu tekrarları daha çok özet boyutunda ve önemli yerlerin tespiti şeklinde olmalıdır. Konuyu anladığına kanaat getiren öğrenci günlük testlerini çözmeye devam etmelidir. Bunun yanında belli aralıklarda yıl boyunca çözmüş olduğu denemelere de devam edilebilir. Konular ne kadar tam bilinirse bilinsin en büyük sorun sınavda sürenin yetiştirilememesidir. Bunun aşılması için yapılması gereken denemelerde bol bol hız çalışması yapıp hızlarını arttırmaları gerekir” diyerek öğrencilerin son günlerini verimli kullanmaları konusunda öneride bulundu.

Kayaalp sınavda zamanın kullanımına vurgu yaparak geçen sene verilen ek sürenin bu sene olmayacağını belirtti ve bu sene süre kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

eğitim uzmanı Mustafa Kayaalp

BÖLÜMLERE GÖRE TAVSİYELER…

Adaylara sınava girecekleri bölümlerine göre tavsiyelerde bulunan Kayaalp sözlerini şöyle sürdürdü: “Sınavın son günlerinde sözel ve eşit ağırlık öğrencileri özellikle Türkçe ve Matematik derslerini tamamlamaya çalışmalıdır. Özellikle Türkçede dilbilgisi konusundaki eksiklerin tamamlanmasına gayret edilmelidir. Bu sene TYT’de dilbilgisi sorusunda artış olacağı öngörüsüne göre dilbilgisi konularına biraz daha ağırlık verilmelidir. ALS’de yine sözel ve eşit ağırlık öğrencileri soru sayısı azalan “Edebiyat” testine dikkat etmelidir.”

Sınav esnasında yaşanacaklara ilişkin önerilerde bulunan Kayaalp, “Özellikle Türkçede soruda takıldığımızda soruyla inatlaşmamalıyız. Soruyu geçici olarak boş bırakıp sonradan bir kez daha bakmalıyız. Bir kez baktığımızda da cevap konusunda tereddütlerimiz varsa o soruyu boş bırakmak en doğrusu olacaktır” dedi.

Kayaalp, ilk sınav olan TYT’de bölüm farkı olmadan her branş puan kazandırdığı için mümkünse tüm sorulara bakılması gerektiğine dikkat çekerek, “Yani örneğin sözle bir öğrenci zamanı kalıyorsa fen sorularına da bakmaya çalışmalıdır” dedi.

SINAV TAHMİNLERİ…      

Sınavda çıkacak sorulara ilişkin tahminlerde bulunan Kayaalp, sayısal öğrenciler için Matematiğin belirleyici ders olacağını vurguladı. Kayaalp tahminlerine şu şekilde devam etti: “AYT sınavı için öngörülerimiz TYT Matematik kısmından 1-2 soru ancak gelebilir. Genel anlamda 11-12.sınıf müfredatından soru çıkması muhtemel olacaktır.

Türkçe ve Matematik, her bölüm için mecburi çözülmesi gerekilen kat sayıları eşit derslerdir. Sözel, eşit ağırlık, sayısal ve dil öğrencileri bölümlerine bakmaksızın bu derslere önem vermeli ve çok çalışmalıdırlar. Türkçe ve Matematik dışındaki dersler öğrencilerin bölümüne göre çözecekleri sorular olacaktır. Örneğin sayısal tercih yapmak isteyen bir öğrenci Türkçe ve Matematik sorularını çözdükten sonra “Fen Dersleri”ne ağırlık vermelidir. Bu sayısal öğrencinin “Sözel Bölüm”den çözdüğü sorular kendisini başarı sıralamasında yeteri kadar üst noktaya getirmeyecektir.”

SINAVDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Sınav esnasında nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair de açıklamalarda bulunan Kayaalp özellikle sınav anında soruların dikkatli ve anlayarak okunmasının altını çizdi. Yoruma dayalı soruların çözümü için başta yapılan açıklamaların içindeki ip uçları yakalandığı zaman soruların çözümünün daha da kolay olacağına dair ipucu veren Kayaalp tavsiyelerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca sınavda en büyük düşman zaman olacaktır. Sorularla inatlaşmak daha fazla zaman kaybına sebep olacaktır. Sınava başlarken kitapçığı gözden geçirmeli ve en iyi bildikleri dersten soru çözümüne başlanmalıdır. Bu şekilde sınav heyecanı bir nebze azalacaktır. Eğer bir soru ile ilgili fikirleri yoksa cevap vermekten kaçınılmalıdır. Bir soruya ait bütün öncüller tek tek okunmalıdır.”

“Unutulmamalıdır ki YKS bilginin haricinde psikolojik bir sınavdır” diyen Kayaalp, “Sınav öncesi ve sınav sonrası moral yüksek tutulmalıdır. Çalışma sürecinde özellikle Türkçe için süreyi azalttığını düşünen öğrenci sınavda en kötü senaryoya hazır olmalıdır. Örneğin yıl içerisinde denemelerinde Türkçeyi 25-30 dakikaya indiren öğrenci sınav esnasında sürenin 55-60 dakikalara geldiğini görebilir. Böyle bir durumda paniğe kapılmamalı ve her türlü senaryoya hazırlıklı olunmalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kendisi edebiyat öğretmeni olan Mustafa Kayaalp öğrencilerin kendisine biyiklihoca_ isimli instagram hesabından ulaşarak sınava dair istedikleri soruları sorabileceklerini ifade etti.

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim