Özel Haber: Kadir Gürhan

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan evcil köpek, kedi ve gelinciklerin mikroçip takılarak kayıt altına alınması uygulaması için tanınan süre 31 Aralık 2022’de sona erdi. Söz konusu tarihe kadar hayvanlarına çip taktırmayanlara 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre idari para cezası uygulanacak. Söz konusu yönetmelik ile ilgili görüştüğümüz Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Av. Senem Demirel Acar, çip uygulamasıyla birlikte birçok hayvanın terk edildiğini söyledi. 

1 Ocak 2023 itibariyle cezai yaptırım öngören “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” hakkındaki soru işaretleri artmaya devam ediyor. Yönetmelik ile ilgili sorularımızı cevaplayan Av. Acar, çip uygulamasının amacını tam olarak karşılayacağını düşünmediğini belirtti. Acar, “Son zamanlarda baktığı hayvana çip taktırmak istemeyen birçok kişi onları terk etti, hayvanlarını sokağa bıraktı. Bundan sonra da çip taktırmak istemeyen birçok insan hayvanını terk edecektir ya da çip taktırmış olsa bile, terk etmek istediğinde belki sokağa, ormana terk olmayacaktır ama barınağa ya da bakım evine terk etmiş olacaktır” dedi. 

Çip uygulaması ile birlikte en azından sahipli hayvanların kontrolünün sağlanabileceğini söyleyen Acar, “Ne kadar sahipli hayvan var? Kimde hangi hayvan var? Onların kontrolü sağlanmış oldu. Hayvanların bakımı ya da aşısı yapıldı mı? kontrolü bundan sonra rahatlıkla yapılabilir. Bu yüzden yine de güzel bir uygulama diyebiliriz” ifadelerini kullandı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Acar, sorduğumuz sorulara şu cevapları verdi.  

“HAYVANLARIN KONTROLÜ KAYIT ALTINA ALINIYOR”

Başta HAYTAP olmak üzere hayvan haklarını koruma dernekleri ve federasyonları zorunlu çip meselesi hakkında ne düşünüyor?

Çip uygulaması güzel bir uygulama, HAYTAP olarak bunun yerinde bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Hayvanlara çip takılmasının amacı; terkin önüne geçmekti ama bu uygulama yine terhin önüne geçmeyecektir. Hatta son zamanlarda baktığı hayvana çip taktırmak istemeyen birçok kişi onları terk etti, hayvanlarını sokağa bıraktı. Bundan sonra da çip taktırmak istemeyen birçok insan hayvanını terk edecektir ya da çip taktırmış olsa bile, terk etmek istediğinde belki sokağa, ormana terk olmayacaktır ama barınağa ya da bakım evine bırakılmış olacaktır. Çip uygulamasının amacını tam olarak karşılayacağını düşünmüyorum çünkü terkin önüne geçmek için yapılan bir uygulamaydı. Sadece şunu söyleyebiliriz; en azından sahipli hayvanların kontrolü sağlandı. Ne kadar sahipli hayvan var? Kimde hangi hayvan var? Onların kontrolü sağlanmış oldu. Hayvanların bakımı ya da aşısı yapıldı mı? Kontrolü bundan sonra rahatlıkla yapılabilir. Bu yüzden yine de güzel bir uygulama diyebiliriz. 

“GEÇ KALANLAR CEZASINI ÖDEYEREK MİKROÇİP UYGULAMASINI YAPTIRABİLİRLER”

Çip taktırmada Aralık sonunda yoğunluk yaşandı ve bu yoğunluktan dolayı çip taktıramayanlar oldu, onlar için bir kolaylık sağlanacak mı, ya da sağlanır mı?

Çip meselesinde Aralık ayında bir yoğunluk yaşandı ve çip taktıramayanlar için bir kolaylık sağlandı. Aralık sonuna kadar beyanname verilerek daha sonra çip taktırma kolaylığı getirildi. Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine gidilerek, kaç hayvanınız var, hayvanın yaşı, cinsi ya da cinsiyetini yazarak bir beyanname veriliyordu ve bu beyanname üzerinden Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri sizi çağırarak çip uygulaması yapıyordu. Bu yasa geçen sene Temmuz 2021 yılında çıkmıştı ve netti. Temmuz 2021’den Aralık 2022’e kadar hayvanların çiplenmesi gerekiyordu. Aslında oldukça uzun bir süre vardı, bu süre içinde yaptırmayanlar için bundan sonra bir kolaylık yok, sadece cezasını ödeyerek mikroçip uygulamasını yaptırabilirler. 

“6 AYLIĞA KADAR OLAN HAYVANLARA ÇİP TAKILMAYA DEVAM EDİLECEK”

Çip taktıramayanlar için Tarım İl Müdürlükleri 2023’te de çip takmaya devam edecek mi? 31 Aralık’ı kaçıranların çip taktırması için ne yapması gerekir? 

2023’te çip takılmaya devam edilecek fakat şuandan itibaren Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinde 6 aylığa kadar olan hayvanlara çip takılmaya devam edilecek. Mesela ben 6 aydan daha büyük bir hayvanı ya da sokakta bir kedi buldum ve hoşuma gitti bunları sahiplenmek istediğimde kayıt nasıl yapılacak? Sorusu soruluyor. Sokak hayvanlarından sorumlu il ve ilçe belediyeleri olduğu için, ilgili hayvanın öncelikle il ve ilçe belediyelerine kaydı yapılacak daha sonra da belediyeden size sahiplendirme yapılacak. Sahiplendirme yapıldıktan sonra belediye çip takabilecek ya da Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine de gidilerek çip taktırılabilecek. Sadece Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine beyanda bulunarak hayvanı kendi üzerinize alabilirsiniz. 

“ÇİPİN HAYVANLARA HERHANGİ BİR ZARARI YOK”

Çip taktırmak hayvan sahiplerine ya da hayvanlara ne gibi fayda sağlayacak? Çipin hayvanlara herhangi bir zararı var mı? 

Çipin hayvanlara herhangi bir zararı yok. Bir hukukçu olarak bunu söylemem doğru olmayabilir ama veteriner hekimlerden öğrendiğimiz kadarıyla bir beyanda bulunabilirim. Veteriner hekimler çipin hayvana bir zararı olmadığını söylüyorlar. Hayvanınızı kaybettiğiniz zaman ya da hayvanınız çalındığı zaman o hayvan herhangi bir veteriner kliniğine gittiğinde çip okutulduğu anda tüm Türkiye’de Tarım Bakanlıklarının sistemine kayıtlı olan bilgilerin çıkıyor. Bu hayvan size ait olduğu için çok rahatlıkla bulunabilecek. Hayvanın herhangi bir hastalığı ve aşısı durumunda hepsi, Tarım Bakanlığının sistemine kayıt edilecek ve çip numarası üzerinden yapılan aşılar, uygulanan tedaviler, hayvanın kullandığı ilaçların hepsi sistemde yer alabilecek. Tıpkı Sağlık Bakanlığının insanlar için uyguladığı sistem gibi Tarım Bakanlığı da hayvanlar için aynı sistemi yapıyor. Bu sistemin hem hayvana hem de hayvan sahibine büyük bir faydası oluyor. 

“SUÇ İLEYEN KİŞİ CEZA YÜZÜ GÖRMESE DE SUÇUN KANUNDAKİ KARŞILIĞI HAPİS CEZASI OLDU”

Son olarak hayvana yönelik şiddet bu kadar gündemdeyken, bu konuda yasal düzenlemelere öncelik değil de çip meselesine öncelik verildi, Hayvan severler bu konuda ne düşünüyor? 

Hayvana yönelik şiddet hep vardı ve ne yazık ki hiç durmuyor. Sosyal medyanın gücü ile bu şiddet çok daha fazla gündeme geldi ve çok daha fazla görünür olmaya başladı. Temmuz 2021’de yapılan yasal bir kısım düzenleme ile kötünün iyisi yapıldı. Türk Ceza Kanunu kapsamına alındı. Her ne kadar bu suçu işleyen kişi cezaevi yüzü görmese de suçun kanundaki karşılığı hapis cezası oldu. Bunun yaptırımı olmadığı için hala hayvana yönelik şiddetti ve haberlerini görüyoruz. Bunun da düzenlenmesi yetersiz olduğu için artırılması gerekir. Tabiki de mikroçip uygulaması da farklı bir uygulama, burada belki de terklerin önüne geçilebilecek ve sahipli hayvanların kontrolü daha kolay sağlanabilecek. Bu da gerekli bir uygulamaydı, bunun da yapılması gerektiğini düşünüyorum. 

Editör: TE Bilisim