Türkiye’de televizyon denilince akla 70’li yılların TRT yayınları geliyor olsa da İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 1952 yılında bugün yaptığı televizyon yayını Türkiye’deki ilk televizyon yayını olmuştur. TRT yayın hayatına başladığında İTÜ TV’nin yayın deneyimi ve teknik kadro birikiminden faydalanır. İTÜ TV’nin kuruluşunda önemli rol oynayan isimler ise Mustafa Santur ve Adnan Ataman’dır. Adnan Ataman da uzun yıllar TRT yönetim kurulunda görev yapar.

İTÜ yönetimi tarafından televizyonun kuruluşun karar verilir ardından stüdyo için gerekli teçhizat ve donanımın Türkiye’de bulunmaması sebebiyle Philips’le iletişime geçilir. Hollanda şirketi olan Philips’in Türkiye temsilcilik binası o dönem İTÜ’nün Elektrik Fakültesi’nin hemen karşısındadır. Stüdyo için gerekli olan cihazlar Philips tarafından İTÜ’ye verilir. Hatta televizyon yönetiminde olacak olan Adnan Ataman’a Hollanda’da ücretsiz televizyonculuk eğitimi sağlanır.

İTÜ TV’nin kurulmasındaki amaç stüdyonun bir laboratuvar olarak kullanılması öğrenicilerin televizyon teknoloji hakkında bilgi ve deneyim edinmesidir. Yayınların sonra ereceği 1971 yılına kadar da birçok yayın cihazı üniversite imkanlarıyla yapılır. İlk yaka mikrofonunu Duran Leblebici ilk montaj cihazını Avni Morgül yapar.

Ve stüdyo kurulur; süper ikonoskop kameraü sinyal jeneratörü, resim monitörü, 35 mm’lik sinema projektörü, sinema kamerası, plak çalar, ses monitörü… İlk yayınlar akşam saatlerinde yapılmaya başlanır içerikler zenginleştikçe geç saatlere kadar sürdürülür yayınlar. Kore Savaşı filmi yayınlanır. İlk canlı yayın konuğu ise gazeteci ve yazar Burhan Felek’tir. TV’nin son yayını ise 25 Nisan 1971’de oynayan Almanya-Türkiye futbol maçıdır.

İTÜ TV ve Türkiye’nin televizyon tarihiyle ilgili daha detaylı bilgi edinmek isteyenler Televizyon Diye Bir Şey Varmış adlı kitaba bakabilir. Tüm ayrıntılarıyla zengin kaynaklara dayanılarak ortaya koyulmuş bir kitap…

Editör: TE Bilisim