Bedelli askerlik kanunundaki yasa değişikliği nedeniyle bakaya düşen ve bedelli askerlik yapamayan yaklaşık 500 bin genç mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor. Bedelli askerliğin kalıcı hale getiren yasa ile lise ve dengi okullardaki öğrenciler için 29 olan tecil yaş sınırının 22’ye düşürülmesiyle birlikte mağdur olan gençler aylardır seslerinin duyulması için başvurmadıkları kurum kalmadı. Sayıları neredeyse yarım milyonu bulan gençlerin tek talebi ise, ilgili yasanın bir an önce değiştirilmesi. 

Sorunlarını önce TBMM’ye daha sonra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a bir mektup yazarak ileten gençler ilgili kurumlardan gelecek olan müjdeyi bekliyor. Ailesine bakmak zorunda olan, kendi işi olup işini kaybetmek istemeyen, eğitim hayatına devam etmek isteyen ya da yoklama kaçağı olduğu için sigortalı işe giremeyen yüz binlerce genç haberleri olmadan kaçak duruma düştüklerini söylüyor. Sosyal medya üzerinden gruplar kurarak seslerini duyurmaya çalışan gençlerin sayısı ise her geçen gün artıyor. 

“SESİMİZE SES OLMANIZI BEKLİYORUZ”

Meselenin askerliği sevmemek ya da askerlikten kaçmak olmadığına işaret eden askerlik mağduru bir genç duygularını şu şekilde dile getirdi: “Ben üniversiteyi maddi sebeplerden dolayı yarıda bırakmak zorunda kaldım ve ailemden uzak bir yere çalışmaya gittim. Ortalama iki yıl para biriktirdim ve geri ailemin yanına dönüp kendimce bir işyeri açtım. Üç yıldır da esnafım. Annem babam ve 4 kardeşime bakmaktayım ben düzenimi tam kurdum derken böyle yanlış mantıksız bir bedelli askerlik şartı maddesiyle karşı karşıya geldim. Bunu daha yeni öğrendim, bunu sadece ben değil çoğu gencin daha duymadığını görüyorum. Gerçekten haftalardır bu maddenin mantıklı bir yönünü bulmaya çalışıyorum lakin başlı başlına gençlerin hayatlarını umutlarını hayallerini alt üst etmekten başka bir işe yaramadığını görüyorum. Sadece ben değil çevremdeki bütün gençler bu maddede bir mantık bulamadı. Ben şahsen askerde bir er olarak değil de normal sivil hayatta devletime düzenli vergilerimi vererek iş yerinde çalışan çalıştırarak daha verimli olacağımı düşünüyorum. Yıllarca emek vererek zar zor kurmaya çalıştığım bu düzeni böyle bir madde yüzünden bir anda yıkıp tekrardan sil baştan kurmak istemiyorum. Kurmaya da bir daha gücüm yok. İnşallah sesimize ses olur bizi bu mağduriyetten kurtarırsınız.” 

“7179 SAYILI KANUNUN 9/6 MADDESİ REVİZE EDİLEREK MAĞDURİYET GİDERİLMELİ”

7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 9.maddesinin 6.fıkrasındaki ;"Bedelli askerlik hizmetinden; fiili askerlik hizmetine başlayanlar, bakaya durumunda bulunanlar ve yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı veya saklı olanlar yararlanamazlar" hükmü gereği, sayıları resmi rakamlar ile 500 bine yaklaşan yoklama kaçağı ve bakaya gençlerin bedelli askerlik hakkı bulunmaması’ maddesinin kendilerini mağdur ettiğini belirten Gençler, “ Bazılarımız ‘bedelli askerlik kalıcı ve herkes içindir’ düşüncesiyle hayat planlarını bedelli askerliğe göre yaptı; bazılarımız ise tecil yaşının, lise ve dengi okullar için 29'dan 22'ye düşürülmesiyle haberi olmadan yoklama kaçağı durumuna düştü ve bedelli hakkını kaybetmekle birlikte eğitim hayatlarına da devam edemez oldular. Bizler yeterli bildirim almadığımız için bu duruma düştük. Bizler de bedelli askerlikten faydalanmak, özellikle pandemi sürecinde devletimize ekonomik katkı sağlamak ve kurmuş olduğumuz hayat düzenimizi devam ettirmek istiyoruz. 7179 sayılı kanunun 9/6 maddesi revize edilirse, istemeyerek düştüğümüz bu durumda, binlerce genç mağdur olmaktan kurtulacaktır. Yoklama kaçağı ve bakaya kalanlara bir seferliğine de olsa af gelmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu. 

CUMHURBAŞKANLIĞINA VE MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINA MEKTUP

Önce Cumhurbaşkanlığına daha sonra Milli Savunma Bakanlığına mektup yazan gençler, mektuplarında şu talepleri dile getirdiler: 

KONU: Yapılan yeni askerlik düzenlemesi ile ilgili, resmi verilere göre yaklaşık 500.000 gencin yoklama kaçağı ve bakaya durumuna kalması ve bedelli askerlik yapamama mağduriyetine ilişkindir.

Sayın Milli Savunma Bakanımız ve Cumhurbaşkanımızın Yardımcısı Sayın Fuat Oktay, bizler kanunda ki yeni askerlik sistemi ile yoklama kaçağı, bakaya durumuna düşen ve bedelli askerlik yapamayan mağdur gençleriz. Normalde askerlik tecil hakkı 29 yaş iken bir anda yeni düzenleme ile 22 yaşına düştüğü için, habersiz yoklama kaçağı ve bakaya durumuna düştük. Askerlik Kanunu'na göre bakaya ve yoklama kaçağı durumuna düştüğümüz için hiçbir şekilde yeniden tecil ve bedelli yapamıyoruz dolayısıyla eğitim hayatımıza da devam edemiyoruz. Ayrıca yoklama kaçağı durumunda olduğumuz için bedelli askerlik başvurusu da yapamıyoruz. Bırakıp gidemeyeceğimiz, gidersek geri dönüşü olmayacak biçimde zarara uğrayacak olan iş hayatlarımız var. Bakmakla yükümlü olduğumuz eşimiz, çocuğumuz ve aile hayatlarımız var. Bazılarımız yeni evli ailesini geçindiriyor, bazılarımız sürekli bakmakla yükümlü oldukları hasta aile bireylerine bakıyor, bazılarımız sırf yoklama kaçağı veya bakaya olduğu için, kazandıkları üniversite kayıtlarını ve eğitim haklarını gerçekleştiremiyor. Bazılarımızın ise her ay sürekli olarak yaptığı ödemeleri (kredi taksitleri, ev kirası, işçi maaşları) bulunuyor. Genel itibariyle yoklama kaçağı ve bakaya durumuna düşen herkes, askerlik görevini ifa edebilmek amacıyla askere gittikleri takdirde, mevcut yapmış olduğu işlerini askıya almak zorunda kalacaktır.

Bu sebepten dolayı aylık gelirleri tamamen sıfıra inecektir ve mevcut borçlarını ödeyemeyeceklerdir, ailesini geçindirenler ailesini geçindiremeyip kiralarını, kredi taksitlerini ödeyemeyecektir. Eşine, çocuğuna, annesine, babasına ve ailesindeki hastalara bakmakla yükümlü olanlar ise ailesine bakamayacaktır. Bu sebeplerden dolayı mevcut günümüz sosyal ve ekonomik durumuna göre askerlik görevimizi fiili 6 ay olarak yapmamız geri dönüşü olmayan büyük sorunlara sebep olacağı için askeri görevimizi bedelli olarak yapmamız zaruri hale gelmiştir. Bu durumla ilgili birçok yetkili kuruma, Milli Savunma Bakanlığı Komisyon üyelerine ve Milletvekillerimize ulaşmayı çalıştık, defalarca yazılar yazdık fakat seslerimizi size duyuramadık. Artık içinde bulunduğumuz bu zor durumun bir an önce çözüme kavuşması için direkt size ulaşmayı ve durumdan haberdar olmanızı istedik. 2019 yılında çıkarılan bedelli askerlik affından bizlerde istiyoruz. Binlerce gencin yukarda açıklamış olduğumuz mecburi özel durumlar sebebiyle bedelli askerlik yapmaktan başka çareleri kalmamıştır. Bizlerde her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yaptığı gibi askerlik görevimizi yerine getirip, hayatlarımıza devam etmek istiyoruz. Hepimiz bedelli askerlik yapmak için hazırız, sizlerin kanunda ufak bir revize yapmanız veya bedelli askerlik affını çıkarmanız ile tüm problemlerimiz çözüme kavuşacaktır.

7179 sayılı Askerlik Kanunu’nun, 9.maddesinin, 6.fıkrasındaki “Bedelli askerlik hizmetinden; fiilî askerlik hizmetine başlayanlar, bakaya durumunda bulunanlar ve yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı veya saklı olanlar yararlanamazlar.“ ibaresi bizim bedelli askerlik yapmamızı engellediği için, bu kanunun yeniden ele alınıp revize edilmesini yahut bu kanundan haberi olmayanlar ve bilmeden bakaya, yoklama kaçağı durumuna düşenler için 1(bir) defaya mahsus olmak üzere bedelli askerlik affının çıkarılmasını istiyoruz.

 500.000 genç adına 2021 de sizlerden, yoklama kaçağı ve bakaya durumunda olan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için bedelli askerlik affı istiyoruz. Bizim bu zor durumumuzu, mağduriyetimizi gidereceğinizi biliyoruz ve tüm içtenliğimiz ile sizlere güveniyoruz. Gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.

“GENÇLERİMİZİN TECİL HAKLARI, BEDELLİ HAKLARI VE ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ HAKLARI ELLERİN ALINDI”

Konuyla ilgili birçok CHP milletvekili de soru önergesi verdi ve sorunu Milli Savunma Bakanlığı Komisyonunda dile getirmeye çalıştı. Sayıları 500 bine ulaşan gençler için af çıkarılmasını isteyen CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ise daha önce şunları söylemişti:“Bizler de anne babayız, ortada büyük bir haksızlık var, hep birlikte bu haksızlığı düzeltmemiz gerekiyor” dedi. Kaya sözlerine şöyle devam etti: “Kanun değişikliğinden haberi olmayan binlerce gencimiz, yoklama kaçağı ve bakaya durumuna düştü. Yeni yasadan askerlik şubesindeki bazı memurların bile haberi olmadı. Gençlerimizin tecil hakları, bedelli hakları ve üniversiteye giriş hakları ellerin alındı. İş hayatı olan var, okul hayatı olan var. Binlerce gencimiz çaresizce ne yapacağını düşünüyor. Hayatlarını 29 yaş sınırına göre ayarlayan ve bedellinin kalıcı olduğunu sanan gençlerimiz büyük bir mağduriyet yaşıyor. Sayıları 500 bini bulan bu gençlerimizin psikolojileri bozulmuş, hayatları karartılmıştır.”

Haber: Kadir GÜRHAN