UNICEF her sene “Dünya Çocuklarının Durumu” isimli bir rapor paylaşıyor. En son raporunu ise Ekim 2021’de yayımladı ve raporun sonuçları hiç de iyi olmayan şeyler söylüyor. “Dünya Çocuklarının Durumu” raporuna göre, 2020 yılı itibarıyla dünyada 365 milyon çocuğun aşırı yoksulluk içinde yaşadığı belirtiliyor. 

Raporda, 5 yaşından küçük çocukların yüzde 20’sinin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı belirtiliyor. UNICEF’in 9 Aralık 2021 tarihli Covid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkilerini değerlendirdiği raporuna göreyse son dört yılda çocuk işçi sayısı 8,4 milyon artarak dünya genelinde 160 milyona ulaşmış durumda. Pandeminin doğrudan etkilediği yoksulluk artışı nedeniyle de bu yılın sonuna kadar 9 milyon çocuğun daha çocuk işçi olarak çalışmaya başlayacağı tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra 50 milyon çocuk beslenme yetersizliğinin bir sonucu olarak aşırı zayıflıktan muzdarip.

Kısacası savaş, açlık, eğitimsizlik, şiddet, tecavüz, taciz… Saf, temiz, masum kavramlarının birleştiği tek canlı olan çocuğun maruz kaldığı şartlar maalesef ki dünyanın her noktasında böyle!

Vicdanları yaralayan bu tablonun dünyanın geleceği açısından nasıl bir sonuç doğuracağı aşikar. Geleceğin bireyleri yıkık dökük bir çocukluk sürecinden sonra yaşadıkları topluma nasıl bir fayda sağlayabilirler ki?

Bu sorunun cevabını gelmiş geçmiş en büyük lider unvanına sahip olan Mustafa Kemal Atatürk bundan 99 yıl önce vermiş aslında.

23 Nisan 1923 tarihinde cumhuriyetin ilanıyla birlikte Atatürk bu günü çocuklara armağan etmiştir.

Egemenliğin kayıtsız şartsız millete geçtiği günü çocuklarla ilişkilendirmiş ve bu günü dünyada çocuklara özgü tek bayram olan '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' olarak ilan etmiştir.

Bugünün çocuklarını geleceğin sahipleri olduğu fikrini ta o günlerden fark etmiş olan Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan ile birlikte bir kez daha ne kadar öngörülü biri olduğunu tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir.

UNICEF tarafından açıklanan raporun sonucunu görünce Mustafa Kemal Atatürk'ün sahip olduğu vizyonun tüm yöneticilere örnek olmasını temenni etmek kanaatimce en haklı duygu. Umuyoruz ki en kısa sürede dünyanın her yerindeki yöneticiler bu vizyonla yaklaşarak geleceğimizi emanet ettiğimiz çocukları daha güzel bir dünyaya hazırlarız. 

Editör: TE Bilisim