Sağlık çalışanlarının önemini bir kere daha anladığımız pandemi döneminde, sağlık çalışanlarına sadece sözde destek olduğumuzu da yeniden görmüş olduk. Her mesleğin kendince bir zorluğu var ama sağlık sektörü hayatın tam orta noktasında duruyor. Kendimizi ve sevdiklerimizi emanet ettiğimiz sağlık çalışanlarının ne kadar zorlu koşullara dayanabileceklerini sınıyormuşuz gibi bir düzen var maalesef. Covid-19 salgını ile yüzümüze vurulan bu süreç Ankara’da yaşanan bir trafik kazası ile işin acı boyutunu da gün yüzüne çıkardır. 

Çankaya’da nöbetten çıktıktan sonra evine giden Doktor Rümeysa Berin Şen, trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Hastane çalışanlarının mesleğini daha zorlu hale getiren gece nöbetleri maalesef ki bu mesleğin bir zorunluluğu fakat kimsenin 36 saat çalıştırılması aklın ve mantığın kaldırabileceği bir durum değil. Ne fiziki ne de ruhani hiçbir hal bu koşullarda çalışmayı kaldıramaz. Nöbete kalan salık çalışanlarının işini bu kadar zorlaştırmak ne kadar doğru? 

Demek ki hayatımızı emanet ettiğimiz sağlık çalışanlarına değer verme ve haklarını koruma konusunda yetersiziz. Bu durum tüm çalışanları böyle bir riske mecbur bırakmaktan başka bir şey değil. Zaten yeterince zor ve acımasız olan bu mesleği sağlıkçılar için daha zor hale getirmek sistemin değişmesi gerektiğini bir kere daha hatırlatıyor. Sosyal medyada en çok tartışılan konular arasına giren bu sorun için sağlık çalışanları acil olarak bir şeyler yapılması gerektiğini savunuyor. 

Trafik kazaları artık hayatın bir gerçeği haline geldi fakat yine de yeterince önlem alınmıyor. Yol kenarları radar ile dolu ama bu durum sürücüleri caydırmıyor. Hayatını kaybeden doktorun yaşadığı kazada kamyonetin arkasında güvenlik bariyeri olmaması dikkat çekiyor. Eğer o araç TIR’ın altına girmeseydi belki de kadın şu anda yaşıyor olacaktı. TIR’ların arka kısmına yerleştirilmesi zorunlu olan o parça maalesef Türkiye’de çok da önemsenmiyor. Avrupa ülkelerinde bu kurala uymayan araçlar trafiğe bile çıkamazken bizim ülkemizde bu konu göz ardı ediliyor. 

Editör: TE Bilisim