Pandemi hayatın her alanını olumsuz etkiliyorken bu süreçte ehliyet almak isteyenler de mağduriyet yaşıyor. Toplu taşımayı güvensiz bulduğu için özel araçla seyahat etmek isteyenlerden dolayı ehliyet kurslarına olan ilgi de arttı. Fakat sürücü kursları ile ilgili getirilen düzenlemelerden dolayı ehliyet almak bir süre için askıya alındı.

Ankara Sürücü Kursları Dernek Başkanı Serdar Tepeöz, hafta sonu yapılan direksiyon sınavlarının sokağa çıkma yasağı nedeniyle askıya alındığını ifade ederek, yaklaşık 300 bin kişinin sınava girmeyi beklediğini ifade etti. Bu süreç içerisinde sürücü kursu öğrencilerinin mağduriyet yaşadığını ifade eden Tepeöz, kendilerinin de çalışmaları ile bir genelge çıkarıldığını ve sınava girmeyi bekleyen öğrencilerin peyderpey sınava alınmaya başladıklarını belirtti.

“SÜRÜCÜ KURSLARI OLARAK HİJYEN AÇISINDAN BÜTÜN ÖNLEMLERİ ALDIK”

Ankara Sürücü Kursları Dernek Başkanı Serdar Tepeöz, 16 Mart 2020’de sürücü kurslarında eğitimin durdurulduğunu belirterek, “Yaklaşık 75 gün boyunca ehliyet kursları kapandı ve 1 Haziranda kurumlar tekrar açılarak eğitim öğretim faaliyetlerine devam edildi” dedi.

Sonrasında ise ehliyet kurslarının 11 Kasıma kadar çalıştığını fakat 11 Kasımdan sonra vaka sayılarının artması ile eğitimin tekrar durdurulduğunu belirten Tepeöz ders ve sınav yapamaz duruma geldiklerini söyledi. Tepeöz, 11 Ocaktan sonra ise tekrar çalışmaya başladıklarını ifade etti.

Pandemi süresince sürücü kursları olarak aldıkları önlemlerden bahseden Tepeöz şunları söyledi: “Tüm sürücü kursundaki kursiyerlere, hocalarımıza Sağlık Bakanlığına bağlı olarak HES kodları sorgulaması yapıldı ve kursa bu şekilde geldiler. Kontenjanların da yüzde 50’si kadar kayıt alındı. Sürekli araçlarımız ve derslerimiz dezenfekte edildi, tüm öğrencilerimizin de ateşleri ölçülerek derslere alındı/alınıyor.”

Ankara Sürücü Kursları Dernek Başkanı Serdar Tepeöz

“1 AY UZAKTAN EĞİTİM YAPTIK”

Aralık ayı gurubunda teorik eğitimin 1 ay uzaktan yapıldığına da değinen Tepeöz buna ilişkin ise şöyle konuştu: “Uzaktan eğitim dediğimiz de aynı EBA gibi bir sistem üzerinden gerçekleştirildi. Ocak döneminde ise tekrar yüz yüze eğitime başlandı. Uzaktan eğitim sırasında ise altyapısı olmayan kurslar da hizmet alımı yaparak o şekilde eğitimlerini tamamladılar. Bakanlık alt yapısı olmayan kurslara o dönem için eğitime izin vermedi. Böyle olunca kursların hepsi hizmet alımı yaparak uzaktan eğitimle devam ettiler.”

20 Kasımda direksiyon sınavlarının tamamen durdurulduğunu ve bundan dolayı da kursiyerlerin mağduriyet yaşadığını ifade eden Tepeöz, “Şuan hazırda 300 bin kişi direksiyon sınavına girmek için bekliyor. Bu hafta sınavları tekrar açıldı ve peyderpey sınava girmeye başladılar. İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerimiz neticesinde ehliyet kursu öğrencileri sokağa çıkma yasağından muaf tutularak sınavlarına girebilecekler” dedi.

Pandemi süreci yoğunlaşmazsa hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması olsa dahi Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın çıkardığı genelge dahilinde ehliyet kursu öğrencilerinin sokağa çıkma yasağından muaf tutulacaklarını ise Tepeöz ekledi.

“BÜTÜN BÜROKRATLARLA SÜREKLİ TEMAS HALİNDEYİZ”

Pandemi sürecini kendilerinin nasıl karşıladığına ilişkin de konuşan Tepeöz, “Dünyada hastalık ortaya çıkınca insanlar da yavaş yavaş evden çıkmamaya başladılar. Bu esnada bizim de kursiyer sayılarımız yavaş yavaş düşmeye başladı. İlk etapta kursların duracağını beklemiyorduk, fakat virüsün yayılımı çok hızlı oldu” dedi.

Sürücü kurslarının TÜSEKOM’a bağlığı olduğunu ifade eden Tepeöz, “Her ilde 81 derneğimiz ve 8 tane federasyonumuz var. Bizim çatımız ise TÜSEKOM. 3 bin 650 sürücü kursunun tamamının bağlı olduğu bir sivil toplum örgütüyüz. Her ilin derneği var ve en büyük dernek Ankara’nın bağlı olduğu dernek. Pandemi sürecinde ise sık sık toplantılar yaptık ve federasyonlar olarak pandemi sürecini en az zararla atlatmak için yol haritaları çizdik” dedi.

İlk etapta 2020 yılında Mart gruplarında eğitime ara verdiklerini belirten Tepeöz, “Kursiyerler de zaten derslere gelmemeye başladı. İnsanların hayatını kaybetmeye başladığı görülünce panik havası da oluştu. Araçların tamamını trafikten çektik ve bu esnada maddi kayıplar da yaşadık” ifadelerini kullandı.

Tepeöz sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlk etapta bir kaosun içerisinde olduğumuzu düşündük. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanlığı ile süreci takip ettik. Tabi onlar da bilim kurulunun aldığını kararların esas olduğunu ifade ettiler. Bütün bürokratlarla sürekli temas halindeyiz, onlar da çok ilgililer. Tüm bunlar olurken tabi ki ticari kaygılarımızın olduğunu söylememek mümkün değil. Çünkü dersler olmasa da her birimiz kira ödüyoruz, personelimizin maaşını ödüyoruz. Devletten destek bekledik, bir kısmımız destekleri alabiliyorken bir kısmımız alamadık.”

“PANDEMİDE EHLİYET KURSLARINA İLGİ DE ARTTI”

Pandemide en önemli sorunlardan birinin ulaşım olduğunu belirten Tepeöz, “Pandemide ehliyet kurslarına olan ilginin arttığını söylemek mümkün. Çünkü toplu taşımada hastalık kapma ihtimalini göze alamayanlar ve ekonomik imkanı olanlar, özel araca rağbet gösterdi. Fakat korona virüs kısıtlamalarından dolayı ehliyet almak isteyenler mağduriyet yaşıyorlar. Hafta sonu yasaklarından dolayı kursiyerler direksiyon sınavına girmek için şuan yasakların kalkmasını bekliyor. Tabi bu süreçten mağduriyet olanlar sadece özel aracını kullanmak isteyenler değil. İş başvurusunda bulunanlar ya da yeni işe başlayacak kişiler de var bunların içinde ve onların da mağdur olduklarını söylemek mümkün” dedi.

Tepeöz, sınavların iptal edilmesi nedeniyle yığılma olduğunu aktardı; hafta sonu yasaklarından kursiyerlerin muaf olmamasını ilgili Bakanlıklara talep ettiklerini ifade ederek çıkarılan genelge ile artık ehliyet kursu öğrencilerinin hafta sonu yasaklarından muaf tutulduğunu belirtti.

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim