Özel Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Genç yazılımcı Kamil İnal tek başına geliştirdiği ve faaliyete koyduğu mobil uygulaması KaçaGiderim’in çıkış noktasını ve özelliklerini gazetemize anlattı. Cep telefonu veya tablete indirerek kullanılan uygulama kullanıcılara yol maliyetinin hesaplanmasını sağlıyor. Akaryakıt fiyatlarının artması ile KaçaGiderim uygulamasının indirilme oranının arttığına ve bugüne kadar 25 binden fazla kullanıcıya ulaştığına değinen İnal, “Akaryakıt fiyatlarındaki artış ile insanlar artık eskisi gibi arabalarını kullanamıyorlar. Başka alternatifler düşünmeye başladılar. Bizim uygulamamıza etkisi ise kullanım oranlarımızın ciddi bir artış göstermiş olması oldu.” dedi.

Yol maliyetini hesaplayan KaçaGiderim uygulamasının kullanım oranının akaryakıt fiyatlarının artması ile artış gösterdiğini ifade eden genç yazılımcı Kamil İnal, “İnsanlar artık bir yere gitmeden önce ne kadara mal olacağını düşünmeye başladı bu da kullanıcı sayımızı olumlu yönde etkiledi. Yalnızca gönderdiğimiz zam haberleri yüzünden kullanıcılarımızdan tekrar özür diliyoruz. İnşallah Brent petrol eskisine döner ve indirimler ile herkes tekrar rahatlar” diye konuştu.

Öncelikle kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhabalar ben Kamil İnal. 1987 Ankara doğumluyum. Aslen memleketim Bolu’dur. Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde burslu okudum ve 2009 yılında dereceye girerek mezun oldum. Daha sonra 2013 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü’nde tezli yüksek lisansımı tamamladım. Yazılım sektöründe savunma sanayi, telekom ve bilgi güvenliği alanlarında farklı pozisyonlarda çalıştım. Şu anda ODTÜ Teknokentte Comodo Cybersecurity firmasında Yazılım Geliştirme Müdürü olarak iş hayatıma devam ediyorum. Profesyonel hayatımın dışında seyahat etmeyi, oyun dünyasında yayın yapmayı, doğada kamp ve yürüyüş yapmayı ve lezzet dünyasından yeni tatlar denemeyi seviyorum. Bununla birlikte, hayatımda dans gibi farklı alanlarda yeni deneyimler kazanmaya çalışıyorum.

Kaça Giderim ekibinden bahsedebilir misiniz? Nasıl bir araya geldiniz?

Şaşırabilirsiniz ama uygulamanın hayata geçtiği ilk günden bu yana yazılım geliştirme süreçlerini tek başıma yönetiyorum. Yazılım aslında bir ekip işidir, ekibiniz ne kadar kaliteli ve sonuç odaklı ise başarıya ulaşma olasılığınız yüksektir. Bu sebeple ileride KaçaGiderim’in yazılım ekibini oluşturmayı ve sürece ekip olarak devam etmeyi hedeflemekteyim. Güncel hayattan örnek vermem gerekirse WhatsApp ilk piyasaya adım attığında bir elin parmağını geçmeyecek sayıda insan tarafından geliştirilmiştir ama daha sonra bu çekirdek ekip büyüyerek uygulamayı dünyanın en çok kullanılan platformu haline getirmiştir. Bunun dışında sosyal medya ve görsel tasarım süreçlerinde Kübra Karakaya arkadaşımız destek vermektedir.

“BUGÜNE KADAR 25 BİNDEN FAZLA KULLANICIYA ULAŞTIK”

Fikir nasıl ortaya çıktı, neden böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyuldu? Ne kadar süredir uygulamanız kullanılıyor ve kaç kişiye ulaştınız bu süreçte?

KaçaGiderim fikri ilk olarak 2016 yılında aklıma geldi. O zamanlar kız arkadaşım (şimdi kendileri eşim olur) ile sürekli tatil planı yapardık. Planlarımızda hep bir rota belirlemeye çalışıyorduk. Bu rota belirleme sürecinde genellikle Google Maps kullanırdım ve gideceğim yere ne kadar sürede giderim, yolu bilmiyorsam nasıl giderim soruları hep aklıma gelirdi. Daha sonra neden piyasada bir rota maliyet hesaplayıcı uygulama yok diye düşünmeye başlamıştım. İlk olarak 2016 yılının sonbaharında bir web uygulaması prototipi geliştirdim. Kullanıcılar araç seçimi yapıp daha sonrasında harita üzerinde rotasını belirleyebiliyor ve daha sonrasında o rotanın maliyetini görebiliyorlardı. Bunun akabinde, çevremdeki insanlardan çokça olumlu geri bildirim aldım ve sonrasında mobil uygulama geliştirmeye karar verdim. 2019 yılı Aralık Ayında KaçaGiderim’in mobil uygulamasını kullanıcıların beğenisine sundum. KaçaGiderim ailesi olarak bugüne kadar 25 binden fazla kullanıcıya ulaştık. Kullanıcı sayımız ve olumlu geri bildirimlerimizin sayısı her geçen gün artmaktadır. Kullanıcılardan aldığımız geri dönüşler doğrultusunda uygulamamızı geliştirmeye devam ediyoruz.

“FARKLI ROTA OPSİYONLARI İÇİN YAKIT MALİYETLERİNİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ”

Kaça Giderim uygulaması kullanıcılara neler sağlıyor?

Uygulamamız kullancılara pek çok özellik sunmaktadır. İlk olarak kullanıcılarımız araç modeline göre seçmiş olduğu seyahat rotasının yakıt maliyetini göstermektedir. Yani, Ankara’dan İstanbul’a gidebileceğiniz farklı rota opsiyonları için yakıt maliyetlerini öğrenebilirsiniz. İkinci en önemli özellik olarak kullanıcılarımız araçları ile ilgili akla gelebilecek bütün masrafları uygulamaya girerek, masraf yönetimlerini yapabilmektedir. Böylelikle, araç masraflarını haftalık, aylık ve yıllık olarak takip edebilmektedir. KaçaGiderim hatırlatma özelliği ile MTV, sigorta kasko, muayene gibi hatırlanması gereken tarihleri size önceden bildirim yolu ile haberdar ederek ödemelerinizi veya planınızı kaçırmamanızı sağlamaktadır. KaçaGiderim ile araçları hakkında tüm detaylı bilgilere erişebilirsiniz. KaçaGiderim araçların güncel piyasa fiyatlarını takip ederek kullanıcıların ikinci el piyasa dünyasından haberdar olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda KaçaGiderim konum tabanlı bir uygulama olduğu için kullanıcılarımız en yakın olan akaryakıt istasyonlarını ve tüm detay bilgilerini de görebilmektedir. Son olarak kullanıcılarımız KaçaGiderim ile akaryakıt fiyatlarını güncel takip edebilmektedir. Anlık zam veya indirim haberlerini bildirim vasıtasıyla kullanıcılarımıza iletiyoruz. 

Son süreçte yakıt fiyatı zirve yapmış durumda. Buna paralel olarak uygulamanıza ilgi arttı mı? Geri dönüşler nasıl?

Evet kesinlikle uygulama kullanım oranlarımız çok artış gösterdi. İnsanlar artık bir yere gitmeden önce ne kadara mal olacağını düşünmeye başladı bu da kullanıcı sayımızı olumlu yönde etkiledi. Yalnızca gönderdiğimiz zam haberleri yüzünden kullanıcılarımızdan tekrar özür diliyoruz. İnşallah Brent petrol eskisine döner ve indirimler ile herkes tekrar rahatlar. Umarız indirimli petrol fiyatları ile kullanıcılarımız gönül rahatlığı ile uzun mesafeli seyahatleri uygulamamamız ile planlar ve gerçekleştirirler.

Uygulama ile esasında veri tabanınızda bir rota analizinin oluştuğunu da söylemek mümkün. Bunla ilgili neler demek istersiniz? Benzin fiyatlarının artması ile rota farkında azalma meydana geldi mi?

Evet veritabanımızda ciddi bir rota bilgisinin oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu bize uygulamamızın işlevsel olduğunu gösterdi. Akaryakıt fiyatlarındaki artış ile insanlar artık eskisi gibi arabalarını kullanamıyorlar. Başka alternatifler düşünmeye başladılar. Bizim uygulamamıza etkisi de kullanım oranlarımız ciddi bir artış gösterdi. Uygulamamıza olan talepten dolayı mutluluk duyduk ve bu motivasyonumuzu arttırdı.

“ÜCRETLİ GEÇİŞLER VE KÖPRÜ MALİYETLERİ DE HESABA KATILACAK”

İleriye yönelik planlarınız neler?

Kullanıcı kitlemizi genişletmeye çalışıyoruz. Sadece Türkiye sınırları içerisinde değil tüm globalde kabul edilir bir başarı elde etmek istiyoruz. Bunu hedefe ulaşmak için de iş dünyasındaki yatırımcılar ile görüşmeyi hedefliyoruz. Onun dışında; uygulamaya yönelik yeni fikirler de geliştirilmeye devam ediyor. Örneğin, rota üzerinde sadece akaryakıt maliyeti değil, ücretli geçişler ve köprü maliyetleri de hesaba katmaya çalışıyorum. Aynı zamanda ailelerin kullanımı için ortak araç kullanımı üzerinde de çalışmamız devam etmektedir. Son olarak, daha fazla kullanıcıya ulaşmak ve daha kaliteli bir hizmet vermek için KaçaGiderim ekibinin büyümesini hedefliyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Yaşadığımız bu zor ekonomik kriz günlerinde öncelikle herkese sabır diliyorum. KaçaGiderim projesine başlarken ki ana hedefim her zaman kullanıcılara fayda sağlayan başarılı bir uygulama oluşturmaktı. Bu gayeden sapmadan elimden geldiğince kullanışlı ve memlekete faydalı bir proje olmasını arzuluyorum. KaçaGiderim’e Güçlü Anadolu Gazetesi’nde yer ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz.

Editör: TE Bilisim