Özel Haber: Türkan Çatal Yıldız

Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek döneminde 801 milyon dolar harcanıp çürümeye terk edilen Ankapark faaliyete gireceği günü bekliyor. Ankapark’ın son durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiören Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ali Turgut 2023’te de Ankapark’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin en heyecanlı konularından biri olacağını ifade etti. Ankapark’ın ilerleyen süreçte nasıl değerlendirileceğinin Ankaralılara sorulduğunu belirten Turgut, 74 bin 209 önerinin geldiğini ve birinci sırada yer alan önerinin ise Ankapark’ın yeşil alan olarak değerlendirilmesi olduğunu söyledi.  

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bir an önce Ankapark’ın Ankaralının hizmetine açılmasını istediğini ifade eden ABB Meclis Üyesi Ali Turgut, “Bunun için bir çalışma başlatıldı ve Ankaralılara önerileri soruldu. Toplamda 74 bin 209 öneri geldi ve birinci sırada yer alan öneri yeşil alan iken ikinci sırayı parkın hayvanat bahçesi yapılması izledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin düşündüğü de modern, her yaştan insanın gidip vakit geçirebileceği, temiz havanın da hâkim olacağı bir alan yaratmak. Zaten Ankaralıların da isteği bu yönde. Mansur Yavaş geniş ufukları olan bir başkanımız. İnanıyorum ki çok yakında Ankara’mız hayali kurulan bir parka kavuşacak” dedi. 

Öncelikle Ankapark’ın yapımına ve yarattığı zarara ilişkin neler demek istersiniz?

Öncelikle Ankapark’ın yapımı kamuoyuyla paylaşıldığı zaman tüm uzmanlar bu parkın yapımına maliyeti, konumu ve boyutu nedeniyle karşı çıktı. Ancak bu itirazlara kulak tıkandı, bir kişinin kararıyla 801 milyon dolar harcanarak bu park yapıldı.  "En büyüğü olsun" kompleksi devreye girdi ve gereksiz harcamalar yapılarak israf rekoru kırıldı. Dünyadaki diğer örneklerinde en fazla 90 oyuncak varken buraya halkın parasıyla 1200 oyuncak alındı. Dünyadaki diğer örneklerini özel sektör yaparken, Ankara'da dev kamu kaynakları (halkın parası) bu projeye aktarıldı. 

Ankapark, 2019 yerel seçimlerinden önce 5 kez ihale edildi, beklenen oldu ve talipli bulamadı. Eğer verimli bir proje olsaydı iş dünyası bu kadar büyük bir yatırım için sıraya girer, birbirleriyle rekabet ederdi. Parkın oyuncaklarını alan, Çin'de şirket kurup kâr üstüne kâr elde eden ortaklara Ankapark'ın işletmesi de 6. ihalede verildi! İhalelerle ilgili ABB savcılığa başvurdu. Ankapark, içine oyuncakları alan firmaya bu kez işletilmesi için teslim edildi. 21 Mart 2019 tarihinde, seçimlerden hemen önce apar topar açıldı. Giriş ücreti 15 TL'ye düşürülmesine rağmen rağbet görmedi ve zarar ettiği gerekçesiyle 8 ay sonra işletmeci tarafından kapatıldı. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiören Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ali Turgut

ANKAPARK’IN ZARAR ETMESİNİ BİZ DE İSTEMEDİK

Mansur Yavaş göreve geldikten sonra Ankapark için nasıl bir yol izlendi?

Parkın açık kaldığı süreçte işletmecinin Mansur Yavaş yönetimindeki ABB'den istediği tüm talepler (otobüs, reklam panosu vb.) karşılandı. Çünkü yapılmasın denilmesine rağmen yapılmış, halkın parası harcanmıştı. Zarar etmesini kimse istemedi. 30 Nisan 2020'de, işletmeci tarafından ABB'ye ödenmesi gereken 26 Milyon 400 bin TL ödenmedi. Sözleşme gereği açık tutulması gereken park kapalıydı. Bunun üzerine 28 Mayıs 2020'de ABB "fesih ihtarnamesi" gönderdi. Parkın tahliye talebi ilk kez bu tarihte yapılmış oldu. ABB, fesih için verilen süre dolduğu gün (8 Ekim 2020) tahliye için Kaymakamlığa başvurdu. Yanıt alınamayınca 10 Kasım 2020'de, yani zaman kaybetmeden, ikinci kez Kaymakamlığa başvurdu. Çünkü her geçen gün, kapalı olan parkta bakımsızlıktan dolayı oyuncaklar çürüyordu. 

Tahliye süreci neden uzadı?

12 Kasım 2020'de işletmeci, parkı tahliye etmemek için Belediye aleyhine dava açtı ve maalesef, mahkeme 801 milyon dolarlık parka sadece 50 bin TL teminat alarak tahliye işlemini durdurdu, tedbir kararı aldı. 27 Kasım 2020'de Kaymakamlık ABB'nin tahliye talebini reddetti. ABB parkı alma ısrarından vazgeçmedi çünkü halkın parası hiç ediliyor, park çürüyordu. 19 Aralık 2020'de tahliye talebinin reddi kararı istinaf mahkemesine taşındı. Ankara genelinde afişler asılarak parkın geri istenildiği halka duyuruldu. Tedbir kararına 7 kez itiraz edildi, hatta belediye daha fazla teminat vererek parkın en azından dava sonuna kadar devredilmesini talep etti. ABB’nin her başvurusunda mahkemeye parkın çürüdüğü, kamu zararının katlanarak arttığı defalarca beyan edildi. Hukuk savaşının sonucunda da Ankapark, ABB’ye devredildi.

ANKAPARK’IN BİR AN ÖNCE HİZMETE AÇILMASINI İSTİYORUZ

Ankapark’ın son durumu nedir?

Ankaralılardan da bu konuyla ilgili çok soru geliyor. Yazın Ankapark ABB’ye devredildikten sonra park basın mensuplarına da açıldı. Parkın son durumu içler acısı ve resmen hurda yığınına dönüşmüş durumdaydı. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi de bir an önce Ankapark’ın düzenlenmesini ve Ankaralının hizmetine açılmasını istiyor. Bunun için bir çalışma başlatıldı ve Ankaralılara önerileri soruldu. Toplamda 74 bin 209 öneri geldi ve birinci sırada yer alan öneri yeşil alan iken ikinci sırayı parkın hayvanat bahçesi yapılması izledi. Üçüncü sırada Atatürk Orman Çiftliği, dördüncü sırada yürüyüş alanı, beşinci sırada ise eğlence alanı yer aldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin düşündüğü de modern, her yaştan insanın gidip vakit geçirebileceği, çocukların eğlenebileceği, bununla birlikte temiz havanın da hâkim olacağı bir alan yaratmak. Zaten Ankaralıların da isteği bu yönde. Mansur Yavaş da geniş ufukları olan bir başkanımız. İnanıyorum ki çok yakında Ankara’mız hayali kurulan bir parka kavuşacak.

Bunun için bir tarih verebilir misiniz?

Ankapark çok büyük bir alana sahip. Oradaki enkazı kaldırmak dahi büyük bir zaman alacaktır. Zaten oradaki oyuncakların çoğu hava şartlarından dolayı kullanılamaz vaziyette. Sırf o hurdalığın temizlenmesi bile çok büyük bir zamana yayılacaktır. Bu kadar büyük bir alandan bahsedildiği için de 2023 yılının yaz mevsiminde faaliyete girmesi zor gözüküyor. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bizim derdimiz siyaset yapmak değil. Bizim derdimiz Ankara’yı çağdaş ve yaşanılabilir bir başkent durumuna getirmek. Bundan dolayı da birçok konuda titiz davranıyoruz. Ama şu kesin ki en başta oradaki birçok ağaç kesilerek Atatürk Orman Çiftliği’ne çok büyük yazık edildi, ismi dahi değiştirilerek Ankapark yapıldı. Bu da bir politik manevradır ve değerlerimizin hiçe sayılmasıdır. 

Ankapark’ın tekrar Ankara’ya kazandırılmasının maliyeti de büyük olacak mı?

Ankapark’ı Ankara’ya tekrar kazandırmanın bir maliyeti olacak. Bu da belediye meclisinde tartışılacak. Hatırlarsanız yazın ABB’nin suya yapmak istediği zam engellenmişti. Günlük hayatımızda nasıl ki her ürüne gelen zam için şaşırıyor ve kızıyorsak aynı zam oranları ASKİ’nin kullandığı ürünlere de geldi. Suya yapılacak fiyat artırımının engellenmesi ise ASKİ’yi zarar eden bir kurum haline getirdi, ASKİ zarar ettikçe de Ankara’nın su çalışmaları için yapılan yatırımlardan tutun sosyal belediyecilik anlayışıyla yaptığımız yardımlara kadar durma noktasına geldi. İşte suya yapmak istediğimiz zam bile meclisçe engellendiği için ASKİ maliyeti kurtaramadı ve zarar ettirildi. Bu noktada amaçlanan ise Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni çalışamaz hale getirmekti. Buradan Ankapark’a bağlayacak olursak Ankapark konusunda da illa ki bir maliyet ortaya çıkarılacak ve meclis üyelerince meclisin çalışması tıpkı suya yapılmak istenen zam oranında olduğu gibi engellenecektir. ABB’nin Ankapark için borçlanmasına bile izin verilmeyecek, bundan dolayı Ankapark’ın faaliyete girme süreci daha da uzayacaktır diye düşünüyorum. Bu gibi nedenlerden dolayı 2023’te de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin en heyecanlı konularından birinin yine Ankapark olacağını tahmin ediyorum. Bizim isteğimiz de bir an önce parkın faaliyete girmesi. Bunun için elimizden gelenin fazlasını yapacağız.

Editör: TE Bilisim