Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Geride bıraktığımız yılda Türkiye ve dünya gündemini sarsan birçok olay yaşandı. Rusya’nın Ukrayna’nın Donbas bölgesinde askeri operasyona başladığını duyurması 2022’ye damgasını vurdu. Rusya-Ukrayna savaşı dünya piyasalarını alt üst ederken TÜİK’e göre Türkiye enflasyonu yüzde 70,36 oldu. Fatma Girik, Cüneyt Arkın gibi birçok önemli ismin hayatını kaybettiği bir yılı geride bırakırken 2022 yılını derinden etkileyen ve etkileri hala da devam eden birçok olayı siz değerli okuyucular için derledik.

OCAK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 13.58 arttığını; yıllık bazda ise yüzde 36,08'e yükseldiğini açıkladı. Yıllık enflasyon, Eylül 2002'den bu yana en üst düzeye yükseldi.

Fatma Girik, oyuncu, sinema sanatçısı. Şişli Belediyesi eski başkanlarından. 79 yaşında hayatını kaybetti.

ŞUBAT

KKTC'de, uyuşturucu, kumarhane, kara para aklama trafiğinin merkezinde olduğu iddia edilen, iş adamı olarak bilinen Halil Falyalı, evinin yakınlarında, aracına düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

Elektriğe yılın başından itibaren yapılan zamla vatandaş zor duruma düştü. Vatandaşın elektrik faturaları 2 katına yaklaştı. Kılıçdaroğlu: "Erdoğan 31 Aralık’ta imzaladığı zamları geri çekinceye kadar ben, bugünden itibaren gelecek hiçbir elektrik faturamı ödemeyeceğim" dedi.

Haydar Dümen, psikiyatrist ve cinsel tedavi uzmanı, köşe yazarı. Haydar Dümen, Kovid-19 nedeniyle, 91 yaşında, yaşamını yitirdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ilk kez bir çalışma yemeğinde bir araya geldi. Ay sonunda da CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" çalışmalarını, Ankara Bilkent Otel'de ilan etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Donbas bölgesinde askeri operasyona başladığını duyurdu. Operasyon tüm Ukrayna'ya genişledi. Başkenti Kiev ve diğer bölgelerde patlamalar meydana geldi. ABD ve AB Rusya'ya yaptırım kararı aldı. Siviller ve çocuklar da dahil olmak üzere çok sayıda ölü ve yaralı var.

MART

Benzin ve motorine zam üstüne zam geldi. Mart ayında 3 gün üst üste zamlanan akaryakıta, yılın ilk 3 ayında yüzde 50'den fazla zam geldi. Motorin 19,05 TL, Benzin 1,08 TL ortalama fiyatla satıldı.

Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsü 1915 Çanakkale Köprüsü hizmete girdi. 2.023 metre orta açıklık uzunluğu ile dünyanın en uzun orta açıklığına sahip asma köprüsü oldu.

NİSAN

Ramazan ayı başladı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 88 yıl sonra ilk teravih namazı kılındı.

Zamlara tepki gösterip, elektrik faturasını ödemeyeceğini açıklayan ana muhalafet partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun evinin elektriği, borcundan dolayı, kesildi. Kılıçdaroğlu, tüp lambası ışığında açıklama yaptı.

Kovid19 kapsamında kararlar alan Bilim Kurulu son kez toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan alınan kararları duyurdu. Toplu taşıma araçları ve sağlık kuruluşları hariç, tüm mekanlarda (AVM, kapalı alanlar, okullar.) maske takma zorunluluğu kalktı.

MAYIS

İstanbul'da düzenlenen, 2022 Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası'nda, 50 kiloda Buse Naz Çakıroğlu, 54 kiloda Hatice Akbaş, 66 kiloda Busenaz Sürmeneli, 81+kiloda Şennur Demir altın madalya kazandı. Türkiye 5 altın, 2 bronz madalya kazanarak takım halinde şampiyon oldu.

HAZİRAN

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. 9 yıl önceki Gezi Parkı eylemlerine de değinen cumhurbaşkanı: "Bu eşkıyalar, bu teröristler, bira şişeleriyle, kutularıyla caminin içini pislemişti. Bunlar böyle. Bunlar çürük, bunlar sürtük" dedi.

İsmailağa cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu, 93 yaşında hayatını kaybetti.

Yaşam Boyu Onur Ödülü, Kültür ve Sanat Büyük Ödülü gibi ödüllerin sahibi, onlarca filmde başrol oynamış sanatçı Cüneyt Arkın 85 yaşında kalbinin durması sebebiyle, hayatını kaybetti.

TEMMUZ

Sanatçı, yazar İlhan İrem, tedavi gördüğü hastanede, böbrek yetmezliği nedeniyle, hayatını kaybetti.

AĞUSTOS

31 Temmuz 2022 tarihinde yapılan KPSS'nin 1. oturumundan sonra, bazı soruların, şıkları dahil, bir yayın evine ait sınav kaynaklarında da bulunduğu iddia edildi. Cumhurbaşkanı, Devlet Denetleme Kurulu'na iddiaları araştırması için talimat verdi. Gece yarısı kararnamesiyle ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alındı. Kurul müfettişleri ÖSYM'de inceleme yaptı ve konu hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bahsi geçen yayınevinde polisler arama yaptı. 4 Ağustos 2022 ÖSYM'ye yeni başkan atandı, öğle saatlerinde KPSS tüm oturumlar iptal edildi.

EYLÜL

İngiltere’nin en uzun süre (70 yıl) tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth 96 yaşında hayatını kaybetti.

EKİM

Türkiye Ampute Futbol Milli Takımı, Dünya Kupası finalinde Angola'yı 4-1 mağlup ederek tarihinde ilk kez dünya şampiyonu oldu.

Bartın Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında akşam saatlerinde patlama meydana geldi. 41 madenci hayatını kaybetti. 11 madenci hastanede tedavi altına alındı. 58 maden işçisi kurtarıldı.

Halit Kıvanç, Gazeteci- Sunucu. 97 yaşında öldü.

KASIM

İstanbul İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı. İçinde bomba bulunan paketi bırakan Suriye uyruklu kadın terörist saatler sonra yakalandı. Elli kişiye yakın şüpheli gözaltına alındı.

2022 FIFA Dünya Kupası başladı. 18 Aralık 2022 tarihinde bitecek turnuva ilkleri barındırıyor. Katar'da düzenlenen kupa, Müslüman bir ülkede ve Orta Doğu'da düzenlenen ilk Dünya Kupası oldu.

Hıncal Uluç, spor yazarı, gazeteci ve yorumcu. Uzun süredir yoğun bakımdaydı 83 yaşında hayatını kaybetti.

ARALIK

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G'nin 6 yaşından itibaren bir cemaat mensubu ve aynı zamanda komşuları olan Kadir İstekli adlı bir yetişkin erkek tarafından cinsel istismara uğradığı, H.K.G'nin 2021 yılında boşandıktan sonra mahkemeye giderek cinsel istismar davası açtığı ortaya çıktı. Olayda adı geçen şahıslar, olayın kamuoyuna yansımasıyla tutuklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada karar açıklandı. İmamoğlu'na, 2 yıl 7,5 ay hapis cezası ve siyaset yasağının da uygulanmasını gerekli kılacak şekilde karar verildi. İstinaf yolu açık olduğundan karar kesinleşmedi.

Katar’da yapılan 2022 FIFA Dünya Kupası finalinde Fransa ve Arjantin karşılaştı. Maçın normal süresi 2-2, uzatmaları ise 3-3 bitti. Penaltılara giden maçı 4-2 Arjantin kazandı. Arjantin, 36 yılın ardından üçüncü dünya şampiyonluğunu elde etti. Arjantin kaptanı Lionel Messi ise tarih yazdı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için düzenleme yapıldı. Yaş sınırı aranmayacak. İlk aşamada 2 milyon 250 bin kişi emekli olma hakkı kazanacak. Yaklaşık 6 milyon EYT’li yıllar içinde emekli olacak. Düzenleme 8 Eylül 1999 yılından önce çalışmaya başlayanları kapsıyor.

Dünyanın en iyi futbolcusu olarak görülen, 3 Dünya Kupası sahibi, Brezilyalı futbolcu Pele 82 yaşında hayatını kaybetti.

 

Editör: TE Bilisim