Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de grup toplantısında partililerine seslendi. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, toplam 383 bin işyerinin kapanacağını belirterek, “Buralarda aileleriyle birlikte 2 milyon 100 bin kişi işsiz kalacak, daha doğrusu gelir elde etmeyecek” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, “Son 18 yılda tefecilere ödenen faiz 192 milyar 70 milyon dolar.  Bu faizle yeni bir Türkiye inşa edebilirdik. Türkiye'de işsizlik diye bir olay kalmazdı. Herkesin işi ve aşı olurdu. Şimdi esnaf kardeşim sen soracaksın” dedi.

“SALGIN YÖNETİMİNDE AVRUPA'DA BİRİNCİ DÜNYADA DÖRDÜNCÜ ÜLKEYİZ”

Pandemiye ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, resmi rakamlara göre 13 bin 706 vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade ederek, gerçek rakamların bunun çok üstünde olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Devlet dediğiniz kurum yalan söyler mi! Hiç rakam açıklamazsınız, onu da anlayışla karşılarım ama yanlış rakam açıklamak kadar Türkiye'nin itibarını dünyada sarsan başka bir şey yoktur. Türkiye'yi bu hale niye düşürüyorsunuz? TTB açıklama yaptı, onları terörist ilan ettiler. Akıl dışı! Böyle bir devlet yönetimi olabilir mi! Bir kişinin hastalığını kim bilir? Kaymakam mı cumhurbaşkanı  mı esnaf mı bilir? Hayır efendim doktor bilir. Doktor diyor ki bunun sayısı budur. Vay efendim sen bunu nasıl söylersin. Ana ilke nedir? Salgının yayılmasını engellemektir. Bu yapıldı mı yapılmadı. Şu anda geldiğimiz nokta acı. Salgın yönetiminde Avrupa'da birinci dünyada dördüncü ülkeyiz. Ülkeyi yönetenler bu sonuçtan utanıyor mu? Utanmazlar! Yalan söyledim diyor. Akıl dışı bir olay. "

Kılıçdaroğlu yapılan kabine toplantısına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak esnafa seslendi. Toplam 383 bin işyerinin kapanacağını belirten Kılıçdaroğlu, “Buralarda aileleriyle birlikte 2 milyon 100 bin kişi işsiz kalacak, daha doğrusu gelir elde etmeyecek. Esnaf kardeşlerime şunu söyleyeyim. Orta direktir devletin teminatıdır esnaf kardeşim, ahi kültüründen gelir, bunun sonucudur ki bizim anayasamız esnaf ve sanatkâr için özel bir düzenleme yapmış. Madde 173. Devlet esnaf ve sanatkârları koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır. Devlet pandemi döneminde sizi korudu mu, sizi destekledi mi? Hayır. Anayasanın gereğini yapmadı. Bizim belediyelerimizin yapmak istediklerinin önüne de engel çıkardılar. Aş evleri için toplanan paralara bile el koydular. Vatandaşın fakir fukaraya verilmesi için belediyeye verdiği paralara da el koydular.  Dükkânı kapat dediler ama kapatıyorsa sosyal devlet olarak o geliri devlet sağlamak zorundadır. Ama size bir şey sağlanmıyor sadece borç veriliyor ama Katar'a ne yapılıyor?"

“DÜNYANIN VERGİSİNİ TOPLADILAR, HANGİ FABRİKAYI YAPTILAR?”

"Son 18 yılda tefecilere ödenen faiz 192 milyar 70 milyon dolar.  Bu faizle yeni bir Türkiye inşa edebilirdik. Türkiye'de işsizlik diye bir olay kalmazdı. Herkesin işi ve aşı olurdu. Şimdi esnaf kardeşim sen soracaksın. 192 milyar doları Londra'daki bir avuç tefeciye verenlerden sen hesap sormayacak mısın? 192 milyar dolar! 18 yılda dışarıya ödenen faiz! Dolayısıyla bunlar beceriksiz bir yönetimdir." Bakın doktorlar, sağlık çalışanları, vatandaşlar ölüyor bunların yüzünden. Bir pandemi sürecini bile yönetemediler.

Bütün vatandaşlarımın dikkatle dinlemelerini isterim. Para babaları, Erdoğan'ın deyimiyle faiz baronları neyi istiyorlarsa alıyorlar.  Faiz şu kadar olacak deniyor, emredersiniz faiz o kadar olacak.  Almanya eksi faizle borçlanıyor, TC yüzde 6. Dünyadaki en yüksek faiz. Onların dayattıkları faizi ödüyorsunuz. Ekonomik bağımsızlığımız risk altındadır.

Her şeyi sattılar her şeyi. Dünyanın vergisini topladılar, hangi fabrikayı yaptılar? 18 yılda TC devleti devlet olarak hangi fabrikayı yaptı? Hadi öyle büyük fabrikalar da istemeyiz, bir çimento fabrikası. Bir iktidarın başarısı onun ekonomik başarısı yarattığı istihdamla ölçülür. Yani yaptığınız yatırım izlediğiniz ekonomik yatırımlar sonucu memlekette işsizlik yoksa o politika başarılıdır. Eğer işsizlik yaratıyorsa siz bir avuç tefeciye ekonomiyi teslim etmişsiniz demektir. 10 milyonun üzerinde işsizimiz var. 10 milyon!"

“ORDU BİZİM ORDUMUZDUR, PEYGAMBER OCAĞIDIR”

“Ordu bizim ordumuzdur, peygamber ocağıdır” sözlerini sürdüren Kılıçdaroğlu, “Ordu hiç kimse unutmasın Mustafa Kemal'in ordusudur. Bu kişiye hatırlatmak isterim; sen başbakanken dört temmuz 2003'te Süleymaniye'de 11 askerin başına çuval geçirilip kelepçelenip götürüldüğü zaman ne yaptın, ne yaptın sen! Biz CHP olarak tepki verdik. Nota ver dedik Amerika'ya. Verdiği cevap; ne notası müzik notası mı. Bunu yapan adam orduyu sever mi? Bunu yapan adam vatansever mi? Sen kalkacaksın bize ders vereceksin, sen kim ordu kim! Bizim ordumuzun kahraman askerleri, eksi 35 derecede, Allah’ın sıcağında terörle mücadele ederler. Onları bu ülkenin namusu sayarız. Ama sen kalktın onlara kelle dedin. Şehitlere kelle dedin. Sen mi kalkacaksın bana ordudan bahsedeceksin? Sen kim ordu kim!" dedi.

Balyoz, Ergenekon davalarının olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Komutanlar hapse atıldı. En değerli komutanlarımız kara, deniz, hava. Kiminle yaptı bunu? FETÖ ile. FETÖ ile iş birliği yaptı. Şimdi kalkmışsın bana ey Kılıçdaroğlu şu bu. Bırak gevezeliği. Sen FETÖ ile işbirliği yapıp orduya kumpas kuran başkan mısın değil misin? Kumpas yaptığını ben söylemiyorum, iş birliği yaptığını da ben söylemiyorum. Onların milletvekili söylüyor; 'Ben kendim birçok görüşmede oldum' diyor. Kendi ordusuna peygamber ocağına bir terör örgütüyle il birliği yapıp kumpas kuran bir başbakan var mı? Sen kim ordu kim! Sen orduya kumpas kuran bir başbakansın sen."

(Kadir GÜRHAN)

Editör: TE Bilisim