Haber: Kadir GÜRHAN

Türkiye Spor Yazarları Derneği Ankara Şubesi (TSYD) yıkılmasının üzerinden üç yıl geçmesine rağmen hala temeli atılmayan 19 Mayıs Stadyumu’nun çok yönlü inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Yerel medyadan gazetecilerle bir araya gelen TSYD Ankara Şubesi Mali İşler Sorumlusu Orhan Kemal Erkılıç, amatör kulüplerin yer sorunu, 19 Mayıs spor Tesisleri ve Ankara yerel medyasının spor kulüpleriyle ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Erkılıç, “Amatör Kulüp Federasyonları yer konusunda sıkıntı yaşıyor. Ankara’daki amatör kulüplerin saha sorununu mutlaka çözmemiz gerekir. En kolay şey yıkmak, en zor şey ise kurmaktır. 19 Mayıs Spor Tesisleri Ankara’nın spor kalbidir. Stat ile birlikte bütün alanlar geliştirilmeli. Bu alanlar, stadın da içinde olduğu bütün spor branşları için etkili, kullanışlı olimpik bir köy haline getirilebilir” dedi. 

Ankara takımlarının ligden düşmesinin Ankara ekonomisini olumsuz etkilediğini söyleyen Erkılıç, “Büyük takımlar buraya geldiğinde, dolmuş şoföründen simitçisine kadar bütün Ankara esnafı kazanıyordu” diye konuştu.  Yerel medyanın ne kadar önemli olduğunun bilincinde olduklarını ifade eden Erkılıç, “Yerel gazetecilerin alanda verdiği mücadele bizim için çok önemli. Sizlere biz kurum olarak değer veriyoruz. Sizden maçlara gelmenizi istiyoruz. Gelin birlikte Ankara sporunu takip edelim. Kurum olarak çalışmalar yapıyoruz ve projeler geliştiriyoruz. Bunları yaparken sizinle birlikte olmak istiyoruz. Önerileriniz nedir, sizinle hangi konularda paylaşım yapabiliriz? Bu konularda bir adım atmamız gerekiyordu o adımı attık ve bundan sonra sizinle yakından çalışmak istiyoruz” açıklamasında bulundu. Basın açıklamasına TSYD Ankara Şubesi İdari İşler Sorumlusu Figen Asiler katıldı.

“ULUSALDA İŞİN MUTFAĞINI, GAZETECİLİĞİ BİLMEYEN KİŞİLER YÖNETİCİ OLDU”

‘Gazetecilik yaptığım dönemde Ankara eklerinin artması rekabeti artırmıştı’ diyen Erkılıç, “Çok güzel bir mücadele vardı, enerji vardı. Ama zamanla bu çalışmalar azaldı ve günümüzde birçok Ankara eki de kapanmış oldu. Şimdi olabildiği kadar yerelde kadrolar düşürüldü. Artık iş yürüsün de nasıl yürüyecekse yürüsün mantığına girildi. Yerel gazetelerde çalışan arkadaşlardaki hava kimsede yok. Sektörde istihdam olmadığı için bir yere kadar çalışıp sonra başka bir sektöre geçiliyor. Bu mesleği bırakıyor çünkü iş bulamıyor ve yaşı ilerliyor. Ulusalda işin mutfağını, gazeteciliği bilmeyen kişiler yönetici oldu. Patrona daha az maliyet yaratmak ve şirin gözükmek için her şeyi yaptılar. Bu gelişmeler işinde başarısız, mutsuz gazetecilerin ortaya çıkmasına neden oldu. Siz yerel gazetecilerin bu noktada verdiği mücadele bizim için çok önemli. Sizlere biz kurum olarak değer veriyoruz. Sizden maçlara gelmenizi istiyoruz. Gelin birlikte Ankara sporunu takip edelim. Kurum olarak çalışmalar yapıyoruz ve projeler geliştiriyoruz. Bunları yaparken sizinle birlikte olmak istiyoruz. Önerileriniz nedir, sizinle hangi konularda paylaşım yapabiliriz? Bu konularda bir adım atmamız gerekiyordu o adımı attık ve bundan sonra sizinle yakından çalışmak istiyoruz” dedi. 

“FUTBOL DIŞINDAKİ BÜTÜN BRANŞLARLA ARAMIZ İYİ”

‘Hiçbir gazeteci ya da gazete sahibi kalitenin derdinde değil, herkes para kazanmanın peşinde’ ifadelerini kullanan Erkılıç, “Gazetecilere maddi ve manevi desteği vererek onların daha çok habere ulaşmasını sağlamak gerekir. İlk etapta 19 Mayıs Spor Tesislerini ve çevresini yaşanılabilir bir yer haline getirmek istiyoruz. Bizim olayımız sadece Ankara’nın büyük takımlarını görmek değil. Futbol dışındaki bütün branşlarla aramız iyi. Her federasyon başkanı adaylığını gelip burada açıklıyor. Biz bütün branşların haberlerini buradan servis etmek istiyoruz” diye konuştu. 

“SADECE AJANSLARLA BU İŞ İLERLEMEZ, BUNA KENTİN YEREL GAZETELERİ DE DAHİL OLMALI”

Erkılıç, “Futbol müthiş bir güç ama Ankara takımları bir anda kente değer katacak güçte değiller. Bizim derdimiz futbol dışındaki branşlarda yer alan insanların sesini duyurabilmek. Bu oyuncu da olabilir, yönetici de olabilir, fark etmiyor. TSYD olarak bütün branşlar ile temas halindeyiz ve hepsinin daha görünür olmasını istiyoruz. Sadece ajanslarla bu iş ilerlemez, buna kentin yerel gazeteleri de dahil olmalı. Spor kulüplerinin basın danışmanları olmadığı için duyuruları yapan da olmuyor. Birçok voleybol takımı var ama haberi servis eden yok. Pier ajans ile anlaşılıyor ama haber yapılmıyor. Bütün sistemi bozan pier ajans şirketleridir. Ben hep dedim ki; gemiyi batırıyorsunuz. Sadece biz değil siz de gemi ile batıyorsunuz. Pier ile anlaşma yapılıyor fakat haber gazete de yayınlanamıyor. Hâlbuki Pier ile anlaşmak yerine gazeteye bir kere reklam olarak destek verilse haberi de görülmüş olacak. Yerel gazeteler de bu şekilde spor haberlerini görmüş ve yerel spora hizmet etmiş olur” dedi. 

“YEREL GAZETELERİN REKLAMI YAPILMALI VE KAMUOYUNA ULAŞTIRILMALI”

Medyanın başlı başına büyük bir felakete dönüştüğüne işaret eden Erkılıç, bir gazetede neyin yayınlanacağını neyin yapılması gerektiğini bilmeyen kişilerin medyada yönetici olduğunu söyledi. Erkılıç, “Bu da bize işsizlik olarak geri döndü. Eskiden bir gazete manşeti iki gün konuşuluyordu şimdi o da yok. Haber yapayım da ses olsun diye bir algıda kalmadı. Kimsenin kimseyi duymaya ve anlamaya tahammülü yok. Yerel gazetelere bütün belediyelerin, kentteki kurumların ve insanların saygı, ilgi duyması gerekir. Yerel gazetelerin reklamı yapılmalı ve kamuoyuna ulaştırılmalı. Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin billboardlarda yerel gazetelere yer vermesi anlamlı bir çalışmaydı” vurgusunda bulundu. 

“KEÇİÖRENGÜCÜ’NÜN KENDİNİ GÖSTERMESİ VE KENTLE DİYALOG KURMASI LAZIM”

Erkılıç, “Keçiörengücü Kulübü Ankara’da güzel bir semt havası oluşturacak potansiyele sahip ama kent ve halkla ilişkisi zayıf. Kulübün biraz daha adını duyurması ve kendini tanıtması gerekir” dedi. Keçiörengücü maçlarına gittiğinde zevk aldığını dile getiren Erkılıç, “Çok güzel bir havaları var. Fakat bu havayı Ankara’ya yaymaları gerekir. Bu takımın kendini göstermesi ve kentle diyalog kurması lazım. Bütün profesyonel liglerde mücadele eden takımların kentle doğru ve etkili bir iletişim kurarak çalışmalarını yürütmeleri gerekir. Maalesef, kulüplerin başarısız olması ve hep bir tartışma ortamında yer almaları kendi taraftarlarının da maçlardan uzak kalmasına neden oldu. Fakat doğru iletişimle taraftar kitlesinin artırılabileceğini düşünüyorum. Çünkü metro ile stada kolayca ulaşılabilir. Ulaşım sıkıntısı olmayan bir stattan bahsediyorum. Bence kulüplerin sanayi ve ticaret odaları ile de iletişimi olmalı” şeklinde konuştu. 

“TAKIMLARIMIZIN LİGDEN DÜŞMESİ ANKARA EKONOMİSİNİ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ”

‘Ankara olarak spor tesisleri anlamında çok kötü durumda değiliz ama bu tesisleri doğru kullanmadığımızı düşünüyorum’  diyen Erkılıç konuşmasına şu şekilde devam etti: “Tesisleri doğru kullanabilirsek daha genç nesiller daha genç sporcular yetiştirebiliriz. Takımlarımızın ligden düşmesi Ankara ekonomisini de olumsuz etkiledi. Çünkü büyük takımlar buraya geldiğinde, dolmuş şoföründen simitçisine kadar bütün Ankara esnafı kazanıyordu. Pandemi ile birlikte birçok sporcu çocuklarımız kilo aldı. Amatör Kulüp Federasyonları yer konusunda sıkıntı yaşıyor. Ankara’daki amatör kulüplerin saha sorununu mutlaka çözmemiz gerekir. En kolay şey yıkmak, en zor şey ise kurmaktır. 19 Mayıs Spor Tesisleri Ankara’nın spor kalbidir. Stat ile birlikte bütün alanlar geliştirilmeli. Bu alanlar, bütün spor branşları için etkili ve kullanışlı bir alana çevrilmelidir.”

“TSYD Ankara kupasını dört kadın hakem yönetti, biz bu konuda ısrarcı olduk çünkü kadınların hayattaki kutsallığına önem veriyoruz. Kadının gücünün farkındayız bunu voleybol takımımızla gördük. Toplumda oluşan ön yargıların kırılması için bu konuya daha fazla duyarlı yaklaşıyoruz. Kadın sporcu ve yönetici sayısının artması için çalışmalar yürütüyoruz. Doğal olan da budur. Bu önyargılar yavaş yavaş aşılıyor. Eskisinden daha iyiyiz ama tam olarak istediğimiz noktada değiliz. Kadın yöneticilerin spor alanında mutlaka artması gerekir. TSYD olarak kadın sporcuları daha çok misafir ediyoruz ve medyada daha çok görünür olmaları için çalışmalar yürütüyoruz.”

Editör: TE Bilisim