Didim Belediyesi tarafından 54 bin 400 metrekare alana kurulan yeşillendirilmesi için mevsimsel çiçeklerin yetiştirildiği ve tıbbi aromatik bitkilerden uçucu yağların elde edildiği Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkileri Fidanlığı kültür, sanat ve turizm buluşmaları kapsamında Türkiye’nin çeşitli yerlerinden bir araya gelen gazeteciler tarafından ziyaret edildi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, “Yaklaşık olarak 20 çeşit çiçeğin üretiminin yapıldığı serada ilk yıl 150 bin adet olan mevsimsel çiçek üretimi ise 4 yılın ardından 1 milyon rakamını geçti. sera alanımız birçok çevre belediyeye de ‘örnek proje’ oldu” diye konuştu. 

Mevsimsel çiçeklerin yanı sıra lavanta, biberiye, defne, melisa, kantaron, nane, kekik, okaliptüs ve delice zeytin yağı gibi tıbbi aromatik yağ üretimi için üretilen bitkilerden elde edilen uçucu yağlar ise “Didyma” markası ile satışa sunuluyor. Bunların yanı sıra ürünlerden kekik, ada, lavanta, ıtır, zeytin yaprağı ve biberiye çayı yapılmaktadır. Özellikle lavanta üretimi noktasında belli bir seviyeye ulaşan seranın son hali ise hem fotoğrafçıların hem de lavanta kokusuna almak isteyenlerin uğrak mekânı olurken, zaman zaman da lavanta tarlası özel günlerde mekan olarak da tercih ediliyor.

“İLÇEMİZİ RENKLENDİRİYORUZ”

Zamanla üretimin arttığını belirten Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, 4 yıllık bir çalışmanın ardından seranın çok iyi noktaya geldiğini ve diğer belediyelerin de kendilerini örnek alarak bu tür bir çalışma içerisine girdiklerini ifade etti. Atabay, “55 bin metrekare alan içine kurulan seramızda yazlık ve kışlık mevsimsel çiçek yetiştirmenin yanı sıra tıbbi aromatik bitkiler, ilçe geneline dikeceğimiz fidanlar gibi bir çok ürünümüzü burada yetiştiriyoruz. İlçemizin peyzajı konusunda önem verdiğimiz Jakaranda ağaçlarımız da an itibarı ile seramızda üretiliyor ve ilerleyen aylarda kentimizi renklendirmek üzere hazırlanıyor. Şu an yıllık olarak 1 milyonun üzerinde bir üretim yapıyoruz. Tüm ilçemizi kendi çiçeklerimizle renklendiriyoruz” dedi.

Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay

“KENDİ YAĞIMIZI KENDİMİZ ÜRETİYORUZ”

Didim Belediyesi tarafından işletilen serada mevsimlik çiçeğin yanı sıra tıbbi aromatik bitkiler de üretilerek yağ elde etme çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Başkan Atabay, serada ürettikleri ürünlerden kendi makineleriyle yağlarının çıkartıldığını söyledi. Atabay “Nane yağı ile başladığımız üretimimizi, kekik, biberiye, lavanta ve delice zeytinyağı ile çeşitlendirdik. Seramızdaki aromatik bitkilerden elde ettiğimiz yağlarla ‘Didyma’ markasını oluşturduk ve birçok ürün elde ettik. Şu an lavanta, nane, biberiye ve kekik gibi tıbbi aromatik bitkilerden uçucu yağlar elde ediyoruz. Bunu da kendi fidanlığımızda gerçekleştiriyoruz. ‘Tüm çabamız iyi yaşam kenti Didim için” ifadelerine yer verdi. 

14’Ü KADIN 30 VATANDAŞA İŞ İMKÂNI

Seranın kurulduğu günden bu yana 14’ü yakın köylerden kadınlar olmak üzere 30'a yakın vatandaşa iş imkanı sağlandığını hatırlatan Atabay, aynı zamanda istihdam sağlamasıyla büyük bir sosyal sorumluluk projesi örneği oluşturulduğunu belirtti. Atalay, “Tıbbi aromatik bitkilerle seralar kurduk. Eskiden köy olup şimdi mahalleye dönüşen yerlerdeki köy kadınlarına seracılığı öğrettik. Hem bir meslek öğreniyorlar, hem de istihdam ediliyorlar. kadınlar, oteller için bileklik, masa örtüsü, fular, çanta, önlük gibi çok çeşitli ürünler üretiyor. Bunların büyük bölümünü Doğuş Grubu satın alıyor. Dikiş dikmesini bile bilmeyen kadınlar meslek sahibi oldular. Farklı zamanlarda yapılan 10 eğitimden 446 kadınımız yararlandı” dedi.

SERAMİK ATÖLYESİNDE ÜRETİM DEVAM EDİYOR

‘Seramik ve heykel atölyemiz, işinde uzman kişilerle oluşan kadrosu ile çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor’ diyen Atabay, “Didim Belediyesi tarafından kent estetiğini güçlendirmek için kurulan seramik ve heykel atölyesi, bünyesinde bulundurduğu 1 m3 seramik fırını, cam çökeltme fırını, seramik deney fırını, mermer yontma alet ve makineleri, alçı, polyester, beton, seramik döküm için gerekli donanımlarla da faaliyetlerini sürdürmektedir” şeklinde konuştu.  

Atölyenin yaptığı çalışmaların ilçeye çok şey katacağını kaydeden Atabay “Atölyemizde yapılacak eserler İlçemizdeki park, meydan gibi uygun bulunan alanlara yapılacak olan heykel, rölyef, duvar resmi, park-bahçe tasarımları, kent giriş kapıları gibi estetik ürünlerin tasarlanıp uygulanmasında önemli rol oynayacak. Ayrıca ödül heykeli, plaket gibi hediyelik ürünler tasarlayıp bu aşamada yeni üretimler gerçekleştireceğiz” açıklamasında bulundu.

Ziraat Teknikeri Durmuş Deligöz

 “İNTERNET ÜZERİNDEN DE SATIŞ YAPIYORUZ”

Yaklaşık beş yıldır üretim yaptıklarını söyleyen Ziraat Teknikeri Durmuş Deligöz ise sera üretim alanı ile ilgili şunları söyledi: “Yılda üretim kapasitemiz bir milyonun üzerinde. Ürünleri üretip satıyoruz da. İnternet üzerinden de satışlarımıza devam ediyoruz. Ürettiğimiz bu doğal yağların hepsi hem içilebiliyor hem de sürülebiliyor. Yani ürünlerimiz organik değil, tamamen doğal. Hiçbir kimyasal ilaç ya da gübre kullanmadan üretimi gerçekleştiriyoruz. Mevsimlik çiçeklerin tohumu yerli olarak bulunmuyor, mecburen yurt dışından getiriliyor. Ama onun dışındaki gül ve diğer çalı bitkilerimizi tamamen kendimiz üretiyoruz. Tıbbi bitkilerimizin çoğu da Isparta’dan geldi. Örnek veriyorum lavanta Isparta’dan getirildi. Diğer ürünler olan nane filan da tamamen Türkiye’den temin edildi. Bu alanda Türkiye’de tekiz. Bir de bitkilerin yağının soğuk ve sıcak şekilde işlendiği fabrikamız var. Çoğu kadın olmak üzere 25 kişi burada istihdam ediyoruz.” 

“BİBERİYE VE MELİSA ÇİÇEKLERİMİZ YERLİ”

Deligöz, “Çevre illerden olmak üzere birçok belediye burayı ziyaret etmeye geldi. Gelip bizden bilgi alarak bu işi yapmak isteyen Belediyeler oldu. Biz de gerekli bilgileri kendilerine verdik. Söke, Bodrum, Kuşadası başta olmak üzere birçok belediye buraya gelerek incelemelerde bulundu. Mesela biberiye ve melisa çiçeklerimiz de tamamen yerli. Belediyemizin kendi bünyesinde olan şirketimiz üzerinden satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Birçok marketlerde ürünlerimiz bulunabiliyor. İnternet üzerinden satışlarımız var. Biz burada bir distilasyon makinası kurduk. Üretim burada yapılıyor, hasat burada yapılıyor, ambalajlama, paketleme, şişeleme ve tüketime varana kadar tamamen burada yapılıyor. Bu ürünler daha sonra satış yerimize gönderiliyor ve oradan da satılıyor” dedi.  

Deligöz, İşlenmiş yağların ne işe yaradığını da şöyle açıkladı: Lavanta yağı, cilt bakımında ve kokulandırmada kullanılır, biberiye yağı su ile seyreltilerek tüketilmelidir, nane cilt bakımında kullanılmalıdır, kekik ise günde bir fincan suya 1-2 damla ilave ederek kullanmak yeterlidir. 

Haber: Kadir GÜRHAN

Editör: TE Bilisim