Tarihte bugün 1973 yılında, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi fastastik bilim kurgu filmi kabul edilen ve hala kırılamayan ödül rekorlarını elinde taşıyan Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı Tolkien’in ölüm yıl dönümü. Oxford Üniversitesi'nde Anglo-Sakson Profesörü, filolog ve kendini "hobbit" olarak tanımlayan JRR Tolkien, 20. yüzyılın ve günümüzün en sevilen iki hikâyesini yarattı, "Hobbit" ve "Yüzüklerin Efendisi" kısa süre önce yönetmen Peter Jackson tarafından New Line Cinema için birçok ödüllü filme dönüştürüldü.

John Ronald Reuel Tolkien, 3 Ocak 1892'de Güney Afrika'nın Bloemfontein kentinde İngiliz bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Üç yaşındayken annesi onu ve küçük kardeşi Hilary'yi İngiltere'ye geri getirdi. Tolkien'in babası kısa süre sonra Güney Afrika'da öldü, bu yüzden aile İngiltere'de kaldı ve 1896 yazında annesi onlara Birmingham şehrinin hemen dışındaki Sarehole mezrasında bir ev buldu.

Tolkien'in ailesi soylu bir yoksulluk içinde yaşadı ve sonunda Sarehole'un hemen kuzey batısındaki Birmingham'ın bir banliyösü Moseley'e taşındı. 12 yaşındayken Tolkien'in annesi öldü ve o ve erkek kardeşi Katolik bir rahibin himayesine alındı. Teyzeleriyle birlikte yaşadılar ve daha sonra pansiyonlarda kaldılar. Tolkien'in Sarehole kırsalındaki mutlu günleri ile Birmingham'ın sanayi merkezindeki ergenlik yılları arasındaki ikilik, sonraki çalışmalarında güçlü bir şekilde hissedilecektir.

Genç Tolkien, 1910 ve 1911 yıllarında Birmingham'daki King Edward's School'a katıldı ve burada klasik ve modern dillerde uzmanlaştı. King Edward's School Chronicle'da yaptığı bilinen altı katkı var. 1911'de Oxford'daki Exeter College'a gitti ve burada Klasikler, Eski İngilizce, Germen dilleri, Galce ve Fince okudu. Hızla filoloji için bir yetenek gösterdi ve kendi dillerini yaratmaya başladı. 

Tolkien 1915'te Oxford'da eğitimini tamamladığı zaman, I. Dünya Savaşı Avrupa'da patlak vermişti. Tolkien, Lancashire Fusiliers'a kaydoldu ve görevlendirildi, ancak aylarca aktif görev görmedi. Bu dönemde ' Oxford Poetry 1915 ' dergisinde yayınlanan 'Gobin Feet' şiirini yazdı. Mart 1916'da gönderileceğini öğrendiğinde, uzun zamandır arkadaşı olan ve şiirin yazıldığı kız olan Edith Bratt ile evlendi.

Tolkien'in ilk işi, New English Dictionary'de (Oxford İngilizce Sözlüğü'nün taslağının hazırlanmasına yardımcı olmak) sözlük yazarı olarak çalışmaktı. Tolkien 'A Middle English Vocabulary' yazdı, ancak 1922'ye kadar yayınlanmadı, ancak yayınlandıktan sonra bazı kopyalar Sisam'ın bir yıl önce yayınlanan 'Ondördüncü Yüzyıl Ayet ve Nesir' kitabının ilk izlenimleriyle ciltlendi. Bu süre zarfında, Elfler tarafından konuşulduğunu hayal ettiği dilleri yaratma konusunda ciddi çalışmalara başladı. Diller öncelikle Fince ve Galce'ye dayanıyordu. Ayrıca, "Elf" dillerine bağlam sağlamak için yarattığı insanların, Elflerin ve diğer yaratıkların efsanevi tarihini "Kayıp Öyküler"e de başladı.

Tolkien, Oxford'da geçirdiği yıllarda bir öğrencinin sınav kitabına anlaşılmaz bir not yazacaktı: Yerdeki bir delikte bir Hobbit yaşadı. Bir "Hobbit"in tam olarak ne olduğunu ve neden bir delikte yaşaması gerektiğini merak ederek, Orta Dünya adında bir dünyada yaşayan kısa bir yaratık hakkında bir hikâye oluşturmaya başladı. Bu, çocuklarına anlattığı bir hikâyeye dönüştü ve 1936'da bunun bir versiyonu George Allen ve Unwin'in, yayıncılık firmasının dikkatini çekti ve The Hobbit veya There and Back Again olarak yayınladı. Ardından bir klasik haline geldi.

Yayıncı Stanley Unwin, Hobbit'in başarısı karşısında şaşkına döndü ve çok ciltli bir destana dönüşen bir devam filmi istedi. Hobbit, Tolkien'in "Kayıp Öyküler"inde (şimdi buna "Silmarillion" adını verdiği) Orta Dünya'nın tarihini ima ederken, devam filmi ağırlıklı olarak bundan yararlandı. Tolkien her ayrıntıyı doğru bir şekilde elde etmeye o kadar kararlıydı ki, 12 kitaptan oluşan "Yüzüklerin Efendisi"ni tamamlaması on yıldan fazla zaman aldı. Dilsel bir sorunu veya tarihsel tutarsızlığı çözmek için hikayeyi yazmayı sık sık aylarca bırakırdı.

Yüzüklerin Efendisi 1954-1955'te üç bölüm halinde yayınlandı: Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü. Kitap, okuyucu kitlesi tarafından hevesle karşılanırken, eleştiriler tarafsız olmaktan çok uzaktı. Philip Toynbee gibi bazı eleştirmenler, filmin fantazi ortamını, arkaik dilini ve mutlak ciddiyetini kınadı. Diğerleri, özellikle WH Auden ve CS Lewis, basit anlatımı, hayal gücü ve Tolkien'in elle tutulur dil sevgisi nedeniyle onu övdü.

Yüzüklerin Efendisi, nihayet ciltsiz olarak ortaya çıkana kadar popülaritesinin zirvesine ulaşmamıştı. Tolkien ciltsiz kitaplardan hoşlanmadı ve bir ciltsiz baskıya izin vermemişti. Ancak 1965'te Ace Books yasal bir boşluktan yararlandı ve Yüzüklerin Efendisi'nin izinsiz bir ciltsiz versiyonunu yayınladı. Birkaç ay içinde Ballantine resmi bir versiyon yayınladı (bir yazarın isteklerine saygı gösterilmesi konusunda açıklayıcı bir notla). Ciltsiz kitapların düşük maliyeti ve telif hakkı anlaşmazlığının yarattığı tanıtım, kitapların satışlarını, özellikle de 60'ların karşı kültürü tarafından hızla benimsendiği Amerika'da, önemli ölçüde artırdı. Yayımlanmasından yaklaşık 50 yıl sonra, Tolkien'in destansı hikayesi 100 milyondan fazla sattı ve 25'ten fazla dile çevrildi.

JRR Tolkien 2 Eylül 1973'te öldü. Yine de ölümü okuyucular için Orta Dünya'nın sonu değildi. Tolkien'in ölümünden sonra oğlu Christopher, babasının hayatını tamamlamaya çalıştı. Silmarillion'un editörlüğünü yaptı ve 1977'de yayınlandığını gördü. 1980'de babasının tamamlanmamış yazılarının geri kalanını yayınlamaya başladı ve 12 ciltlik Orta Dünya Tarihi serisiyle zirveye ulaştı.

Editör: TE Bilisim