Yenimahalle Belediyesi sosyal belediyecilik anlayışı ile hizmet faaliyetlerini her alanda sürdürmeye devam ediyor. Belediye bu çerçevede Acıbadem Hastanesi ve Lions Kulübü ile ortaklaşa düzenlediği “Bel-Boyun Ağrıları ve Tedavisi” adlı eğitim semineri Batıkent Meydan’da gerçekleşti.
Yenimahallelilere sağlık konusunda önemli mesajlar veren Uzman Fizyoterapist Elif Özkaleli Vardar’ın konuşmacı olarak katıldığı seminere ilgi ise oldukça yoğundu. Katılımcılara bel-boyun ağrıları hakkında bilgilendirmede bulunan Vardar, omurganın insan yapısını oluşturan en önemli kemiksel çatı olduğunu ve yapının herhangi bir seviyesindeki problemin diğerini de etkileyerek, kişinin fonksiyonlarının bozulmasına sebep olacağını belirtti.
ANİ VE TERS HAREKET UYARISI
Yaşam boyuherkesin zaman zaman bel ve boyun ağrısı çektiğini de vurgulayan Vardar, “Bu ağrılar ani ve ters bir hareketle başlayabildiği gibi yavaş yavaş ilerleyip zaman içinde de kötüleşebilir. Bu ağrıların nedenleri arasında hareketsiz yaşam, aşırı yüklerin kontrolsüz kaldırılışı, yanlış oturma, ergonomik olmayan çalışma koşulları, kas-iskelet sistemindeki yetersizlikler, kötü beslenme, yanlış egzersiz ve spor olabilir” dedi.
BİLGİSAYAR GÖZ HİZASINDA OLMALI
Özellikle masa başında çalışan vatandaşlara, otururken sırtın dik olması uyarısında bulunan Vardar, “Sandalyemizin arkası yüksek, ayaklar yerle temas halinde, omuzlar gevşek-rahat pozisyonda, bel boşluğu destekli ve bilgisayar göz hizasında olmalıdır. Ağırlık kaldırırken de hiçbir zaman vücut ağırlığımızın dörtte birinden fazla ağırlık kaldırmamalıyız. Ayrıca bel ve sırt kaslarından çok kol ve bacak kaslarımızı kullanmalıyız. Yerden bir şey alırken ise dizlerimizi hafif bükerek ve dirseklerimizi kırarak kaldırmalıyız” tavsiyesinde bulundu.
İrfan BAŞÇUHADAR
Editör: TE Bilisim