Türkiye, Rusya ve İran arasında Astana’da sağlanan mutabakat uyarınca çatışmasızlık alanı ilan edilen İdlib’te kontrolü elinde bulunduran El Kaide’ye bağlı unsurlara yönelik operasyon başlatıldı. Ankara, Moskova ve Tahran hattında 38 günden bu yana sürdürülen diplomatik, askeri ve istihbari görüşmelerin ardından önceki gece 02.30 sularında önce ÖSO unsurlarının hareket ettirildiği, operasyonun ikinci aşamasında Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Özel Kuvvetlerin öncülüğünde askeri birliklerin sahaya girmesi bekleniyor. İdlib operasyonu ile terör örgütü PKK’nın Akdeniz’e ulaşma ihtimalinin bir başka kavşağı da kesilmiş olacak. Astana’da varılan anlaşma uyarınca; İdlib 3 sektöre ayrılacak. Kentin batı yakası yani en hareketli ve muhaliflerin yoğunlukla yer edindiği bölge TSK ve ÖSO tarafından kontrol edilecek. Kentin orta kesimi güneyinden itibaren tampon bölge diye tanımlanacak, bölgede Rusya’nın kontrolü sağlayacağı belirtilirken, sürpriz bir kararla Suriye rejiminin de kentin doğu yakasında kontrol sağlayacağı belirtiliyor. Rejim adına İran’a bağlı paramiliter güçlerin bölgeye gelmesi bekleniyor. Suriye rejimi ile Türkiye’ye bağlı unsurların arasında muhtemel riskleri en aza indirgemek için Rusya’nın denetiminde bir tampon bölge oluşturacağı kaydediliyor. Kaynaklar, İdlib’te uygulanacak senaryonun İdlib’in üç bölgeye ayrılması şeklinde olacağını belirtiyorlar. Buna göre ilk bölge, Ankara’nın gözetiminde tutulacak, Türkiye ile sınır bölgesinde olacak. İkinci bölge, rejimin kontrolündeki bölgelerle sınırda olacak ve Ruslar ile İranlıların gözetiminde olacak. Üçüncü ve orta bölge ise yine sınırlı olacak.
 4 AŞAMALI PLAN Askeri operasyon için Ankara’nın 4 aşamalı bir planlama üzerinden hazırlık yaptığı kaydedilirken önümüzdeki haftadan itibaren Ankara-Moskova arasında askeri diplomasi trafiğinin artacağı belirtiliyor. Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin 138 kilometrelik sınır hattının 120 kilometre hattının El Kaide unsurları tarafından alınmış olmasının El Bab’da olduğu gibi Türkiye’nin güvenliği açısından birinci dereceden önemli olduğunu belirtiyorlar.
6 BİN MEHMETÇİK İdlib’e askeri operasyon için TSK’nın 6 bin asker ile hazırlık yaptığı belirtilirken, Rusya’nın Suriye’deki askerinin sınırlı sayıda olmasından kaynaklı, operasyon süresince istihbari destek, hava operasyonu desteği vereceği ancak El Kaide unsurlarına yönelik temizlik operasyonun da büyük ölçüde TSK ve ÖSO’nun hareket alanı oluşturacağı belirtiliyor. ÖSO ise operasyona 4 bin askeri ile giriyor. Operasyonun ikinci aşamasında yani 24 saat içinde TSK’nın da bölgeye ÖSO’ya destek amaçlı girmesi bekleniyor. Bölgede halihazırda şehir ve kırsalda bir milyonu aşkın sivil insanın olduğunu ifade eden askeri kaynaklar, El Kaide’ye bağlı unsurların sivil halkı canlı kalkan olarak kullanmasından endişe ediyorlar. Operasyonun en az 3 ay sürmesi bekleniyor. Zira El Kaide bağlantılı grupların DAEŞ sonrası güçlendiğine dikkat çeken askeri kaynaklar, DEAŞ’ın El Bab ve Cerablus sonrası 2 bini aşkın militanının El Kaide unsurlarına katıldığını ifade ediyorlar. Kaynaklar, El Bab sonrası DEAŞ’ın istihbarat koordinasyon merkezinde görev alan 90 kişilik bir grubun tüm network’ü ile İdlip’e gittiğini ve bölgede El Kaide unsurları ile hareket ettiklerinin belirlendiğini ifade ediyorlar. ALKIŞLARLA KARŞILANDI Hoparlörlerde İstiklal Marşı Hatay’ın Reyhanlı ilçesi yakınlarında sınır hattındaki Kuşaklı köyünden geçiş yapan tanklara köylüler alkışlarla sevgi gösterisinde bulundu, askerler de el sallayarak karşılık verdi. Bu arada, Reyhanlı-İdlib arasındaki Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki hoparlörlerden de İstiklal Marşı’nın yanı sıra Çanakkale türküleri ve çeşitli kahramanlık şiirleri seslendirildi. KOMUTANLAR SINIRDA Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki birliklerde denetleme ve incelemelerde bulundu. Bölgede bulunan birliklerin komutanlarının da katıldığı bir toplantı gerçekleştiren Orgeneral Akar’a, çalışma ve ziyaretlerinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik etti. İHA