Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Gazeteci Yılmaz Çamdalı ile mesleki tecrübesini konuştuk. 1973 yılında Telgraf Gazetesi’nde gazeteciliğe başladığını ifade eden Çamdalı genç gazeteci adaylarına önerilerde bulundu. Eski gazetecilik ile yeni gazetecilik karşılaştırması yapan Çamdalı, “Ben eski gazeteciliği arıyorum ve yeni gazetecilikten de pek umutlu değilim. Günden güne gazetecilik mesleğinin ülkemizde prestij kaybına uğradığını düşünüyorum. Belki ilerleyen dönemde gazetecilik eski etik kurallarına dönebilir, fakat umarım o zaman bazı şeyler için geç olmaz” dedi.

Gazeteci Yılmaz Çamdalı, “gazetecinin işini tam anlamıyla yapabilmesi için ekonomik açıdan iyi desteklenmesi gerekiyor. İşte o zaman eyvallahsız gazetecilik yapılır. Eskiden gazetecilik maaşı ile ev alınabiliyorken şu an gazeteci maaşları ile kirada oturmak bile bir lüks haline geldi. Gazetecinin ekonomik seviyesi arttığı an mesleğinin seviyesi de aynı şekilde düzelecektir” dedi.

“GAZETECİNİN OLAYI FARKLI BİR GÖZLE GÖRMESİ LAZIM”

Gazeteci Yılmaz Çamdalı, 1973 yılında Ankara Telgraf gazetesinde, mesleğinde çok önemli olan isimlerle gazeteciliğe başladığını belirterek, “Doğan Sümer, Halil Soyer, Erdoğan Tokatlı’nın gazetesi idi Telgraf Gazetesi. O dönem polis adliye muhabiri olarak başladım fakat o zamanlar şu anki gibi branşlar yoktu. Yani aynı gün birbirinden farklı birçok alanın haberine gidebiliyorduk” dedi.

Mesleki tecrübelerine ilişkin konuşan Çamdalı, “Gazetecinin bir ortamda mutlaka olayı farklı bir gözle görmesi lazım. Yaşadığım olaylardan birini anlatmak istiyorum bu konuda. Büyükelçilikte bir kokteyle gittik ve fark ettim ki bir çocuk kokteyl masasının altında uyuyor. Benim bunu fark etmem ve görüntülemem uzun süre konuşulmuştu. Yani gazeteci konuya bir pencereden değil birçok pencereden bakmalı” ifadelerini kullandı.

Önceden gazeteciler arasında bugün olduğu gibi fark olmadığını belirten Çamdalı, “Gazetecinin hangi gazetede çalıştığına bakılmaksızın hepsi de aynı itibarı görürdü. Fakat şu an bunu görmek pek mümkün değil” dedi.

Aynı zamanda gazetecilik yaptığı dönemle bu dönem arasındaki farka bakınca o dönemler etik kuralların, sevginin, saygının önemli konular olduğuna değinen Çamdalı, o dönemler giyimlerine dikkat ettiklerini ve genelde takım elbise giydiklerini söyledi.

“TEVAZU SAHİBİ, BİR O KADAR DA BİLGİLİ OLMASI GEREKİR”

Çamdalı, gazetecinin haber yapma sürecine genel anlamda bakıldığında bütünlük arz eden bir süreç olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Gazetecinin haber toplaması, habere fotoğraf eklemesi, haberin kompozisyonunu oluşturması, kocaman bir süreç aslında. Bununla beraber gazeteci toplumla ilişkilerini güzel tutar. Tevazu sahibi, bir o kadar da bilgili olması gerekir. Sürekli kendisini geliştirmelidir, bunun için de bol bol okuma yapmalıdır. Çünkü bizim mesleğimiz her gün kendisini güncelleyen bir meslek. Bunun için de elden kitabı bırakmamak gerekiyor.”

Şu an birçok iletişim fakültesinin eğitim verdiğini ve birçok gazeteci adayının olduğunu ifade eden Çamdalı, gazetecilik mesleğine başlayacak olanlara okulla birlikte mutlaka bir yayın kuruluşunda staj yapmalarını, çalışmalarını tavsiye etti. “Bizim zamanımızda da birçok aday gelir bizimle birlikte günlerini geçirirlerdi” diyen Çamdalı sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü haber nasıl meydana gelir, o süreç nasıl ilerler buna hakim olmak gerekir. Bu ise bol tecrübe ile sabittir. Gazeteciler Cemiyeti genç gazetecilere birçok destekte bulunuyor. Bu tür programları kaçırmamalarını tavsiye ediyorum. Gazeteciler Cemiyeti’nin genç gazeteciler için çalışmalarını, programlarını artırmalarını, onların yanında olduklarını çok hissettirmelerini de ayrıca temenni ediyorum.”

“GAZETECİNİN EKONOMİK OLARAK DESTEKLENMESİ GEREKİR”

“Şimdi söyleyeceklerimi yaklaşık 15 bin haber yapmış bir gazeteci olarak söylüyorum” diyen Çamdalı, “Gazeteci daima yaratıcı olmalıdır. Eğer ortaya ses getirecek, konuşulacak, okunacak bir haber getirmek istiyorlarsa yaratıcılığı elden bırakmamalıdır” diyerek genç gazeteci adaylarına önerilerde bulundu.

Eski gazeteciliği aradığını ve yeni gazetecilikten de pek umutlu olmadığını söyleyen Çamdalı, günden güne gazetecilik mesleğinin ülkemizde prestij kaybına uğradığını düşündüğünü belirtti. Çamdalı şunları söyleyerek sözlerini noktaladı: “Belki ilerleyen dönemde gazetecilik eski etik kurallarına dönebilir, fakat umarım o zaman bazı şeyler için geç olmaz. Çünkü gazetecilik için etik kurallar olmazsa olmazdır. Bunun yanı sıra ise gazetecinin işini tam anlamıyla yapabilmesi için ekonomik açıdan iyi desteklenmesi gerekiyor. İşte o zaman eyvallahsız gazetecilik yapılır. Yine öncelerden konuşacak olursak eskiden gazetecilik maaşı ile ev alınabiliyordu, fakat şu anki gazeteci maaşları ile kirada oturmak bile bir lüks haline geldi. Gazetecinin ekonomik seviyesi arttığı an mesleğinin seviyesi de aynı şekilde düzelir. Umuyorum ki gazeteciler bir gün haklarını alabilecekler.”

Editör: TE Bilisim