Haber- Atila Göker

Dünyanın her yerinde farklı tatlarda birçok kahve türü bulunmaktadır. Ülkemizde ise en çok tüketilen kahve çeşidi Türk kahvesidir. Herkesin severek tükettiği bu kahvenin çok sayıda faydası bulunmaktadır.  Peki nedir faydaları? İşte detaylar...

TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Türk kahvesi içeriğindeki antioksidanlar sayesinde kalp sağlığı için vazgeçilmez bir yere sahip oluyor. Her gün 1 fincan Türk kahvesi içmek kalp ve lenf damarlarındaki hücre onarımının hızlandığını ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin azaldığını söylüyor.

Tansiyon hastaları dikkat! Türk kahvesinin endotel yapıyı onararak yüksek tansiyonun olumsuz etkilerinin önlenmesine yardım eder.

Türk kahvesinin içinde bulunan kafein, karaciğer yağlanması tedavisine iyi geldiği gibi karaciğer yağlanmasının oluşma riskini de azaltmaktadır.

Türk kahvesi kadınlarda oluşma riski yüksek olan safra taşlarının tedavisine iyi geliyor ve yeni taşlar oluşması riskini azaltıyor.

Stresi azaltır: Aşırıya kaçmadan Türk kahvesi içmek, stresi azaltır. Yapılan birçok araştırmada da Türk kahvesinin depresyona yakalanma riskini yaklaşık %40 oranında azalttığı tespit edildi.

 Enerji verir: Güne daha zinde başlamak isteyenlerin kahvaltıdan sonra bir fincan Türk kahvesi içmesi tavsiye ediliyor.

5 asırlık şaheser UNESCO ile dünyaya açılacak 5 asırlık şaheser UNESCO ile dünyaya açılacak

 Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar: Özellikle şekersiz Türk kahvesi metabolizmanın daha hızlı çalışmasında etkilidir.

Tokluk hissi verir: Tokluk hissi veren Türk kahvesi diyet listelerinde sıklıkla yer alıyor. Hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler öğün aralarında şekersiz ya da az şekerli Türk kahvesi içebilir.

 Hafızayı güçlendirir: Yapılan birçok araştırmada da Türk kahvesinin hafızayı kuvvetlendirdiği ortaya çıktı.

taze-cekilmis-turk-kahvesi-500-g--9a0624

TÜRK KAHVESİNİN ZARARLARI NELER?

Her ne kadar faydalarını sıralamış olsak da tüm bu faydaların ölçülü tüketildiği sürece geçerli olduğunu unutmayın. Yani Türk kahvesi ölçü kaçırıldığında faydalı olmaktan ziyade zararlı olabilir. Günde 2 fincandan fazla tüketilen Türk kahvesi kalp ritminin bozulmasına ve mide problemlerinin yaşanmasına neden olur.

Aynı zamanda aşırı kahve tüketmek tansiyon üzerinde de negatif etki yaratır ve içeriğindeki kafein nedeniyle geceleri uykusuzluk yaşamanıza neden olur.

Editör: Atila Göker