Bir ilde, ilçede, beldede, mahallede halktan yana, halk için, halkla birlikte demokratik bir belediyecilik anlayışının uygulanabilmesi yalnızca o il ve ilçedeki belediye yönetimi ile gerçekleştirilemez. Belirtilen anlayış doğrultusunda etkin ve gerekli olan tüm hizmetlerin verilebilmesi için il ve ilçelerdeki belediye yönetimlerinin hem kendi aralarında hem de valilikler ve kaymakamlıklar ile işbirliğini, dayanışmayı ve düşünce birliğini oluşturmaları gerekiyor. Bununla birlikte, sözünü ettiğimiz belediyeciliğin il ve ilçelerde uygulanabilmesi için, merkezi yönetimlerin de aynı anlayışta olması ve belediyeler ile ilişki ve eşgüdüm içinde bulunması gerekiyor. Çünkü, il ve ilçe belediye sınırları içerisindeki ulaşım politikaları, su politikaları, kentleşme ve çevre politikaları, yapılaşma ve barınma politikaları ve diğer alanlardaki politika ve uygulamalar genel olarak merkezi yönetimin ve büyükşehir belediyelerinin bu alanlardaki politikaları kapsamında uygulanmaktadır. Belediyeler, valilikler, kaymakamlıklar ve merkezi yönetim arasındaki işbirliği ve dayanışma ile kent halkının beklentileri, istekleri ve gereksinimleri   Kent halkının gereksinimleri, beklentileri ve istekleri doğrultusunda belediye hizmetlerinin sağlanabilmesi neden belediyeler arası, belediyelerin valilikler, kaymakamlıklar ve merkezi yönetim ile düşünce birliğini, işbirliğini ve dayanışmasını gerektiriyor?

  • Kent halkının temiz, sağlıklı, içilebilir, düzenli, ucuz, gerektiğinde ücretsiz şehir şebeke suyuna gereksinmesi var.
  • Kent halkı trafik kazalarının olmadığı, güvenli, düzenli ve zaman kaybına neden olmayan, ucuz ve gerektiğinde ücretsiz ulaşım hizmeti istemektedir.
  • Kentlerde yaşayan halk, sağlıklı ve yaşanabilir bir kent planının uygulanabildiği, beton yığınları ve gökdelenlerin işgal etmediği, görselliğin yok edilmediği, çarpıklığın ve çirkinliğin olmadığı bir kent ister.
  • Kent halkı, ailesiyle birlikte sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek ister.
  • Kent halkı İşsiz ve yoksul kalmak istemez.
  • Kent halkı, aileleriyle birlikte kültür, sanat ve spor alanlarında gelişimlerine yönelik belediyelerden hizmet bekler.
  • Kent halkı, sağlıklı, temiz, her yönüyle güvenli bir kentte yaşamak ister.
  • Kent halkı, tüm belediyecilik hizmetlerine ilişkin söz, yetki ve karar sahibi olmak ister.
  • Kent halkı sağlıklı ve güvenli barınma olanağına sahip olmak ister.
  Kent halkının gereksinimlerine, beklentilerine ve isteklerine ilişkin örnekleri çoğaltabiliriz.   Soruyoruz: Türkiye’de hangi il ve ilçede kent halkının yukarıda belirttiğimiz beklenti, istek ve gereksinimleri eksiksiz, tam ve etkin olarak gerçekleşmiştir, sorunları çözülmüştür?   Yanıtımız:  Hiçbir il ve ilçede gerçekleşmemiştir, çözülmemiştir. Neden gerçekleşmemiştir? Çünkü, belediyeler arası anlayış ve düşünce birliği, dayanışma ve işbirliği, ortak hareket olmadığı için gerçekleşmemiştir. Belediyelerin valilikler, kaymakamlıklar ve merkezi yönetimler arasında anlayış birliği, işbirliği, dayanışma ve eşgüdüm olmadığı için gerçekleşmemiş, çözülmemiştir. Belediye yönetimlerinin, valiliklerin, kaymakamlıkların, merkezi yönetimin büyük bir çoğunluğunun kent halkının söz konusu sorunlarına kalıcı bir çözüm bulma, kent halkının beklenti, istek ve gereksinimlerini etkin bir şekilde karşılama gibi bir anlayış ve düşünceye sahip olmadıkları için gerçekleşmemiştir.  Bu konuda bir politikaları olmadığı için gerçekleşmemiş ve çözülmemiştir.   Bugünkü anlayış farklılığı, ilişkisizlik, niyetsizlik, politikasızlık devam ettiği sürece de gerçekleşemez ve çözülemez. Bugünkü yasal düzenlemeler varlığını sürdürdüğü sürece gerçekleşemez ve çözülemez. Belediyecilik ve yerel yönetimlerle ilgili yasal düzenlemeler, kent halkının gereksinimlerine, beklentilerine, isteklerine gerekli, yeterli, etkili ve net bir şekilde çözüm bulacak bir içeriğe ve öze sahip olmadığı için mevcut sorunlar çözülmemiştir. Kent halkının beklenti, istek ve gereksinimleri gerçekleşmemiştir. Yasal düzenlemeler, kent halkının beklenti, istek ve gereksinimlerinin giderilmesi konusunda kent halkına söz, yetki ve karar verme hakkı tanımadığı için mevcut sorunlar çözülmemiş, halkın beklenti ve istekleri gerçekleşmemiştir. Kaldı ki, yazımızın giriş bölümünde de belirtildiği gibi il ve ilçe belediye sınırları içerisindeki temel hizmetlerde, yapılaşma ve imar planlarının uygulanmasında, kentleşmede ve çevresel uygulamalarda merkezi yönetim başta olmak üzere büyükşehir belediyelerinin politikaları belirleyici olmaktadır.      
Editör: TE Bilisim