Tüketici Hakları Derneği, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü kapsamında basın açıklaması yaptı. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, tüketicilerin yoksulluğunun hızla arttığını ifade ederek, “Toplumun yüzde 20’sinden fazlası açlık sınırının altında, yüzde 60’dan fazlası yoksulluk sınırının altında olmak üzere, yüzde 80’den fazlası açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor” dedi. “TOPLUMUN YÜZDE 20’SİNDEN FAZLASI AÇLIK SINIRININ ALTINDA” Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Gününde, Türkiye’de tüketiciler adına güzel şeyler söylemenin mümkün olmadığını belirterek, “Tüketicilerin yoksulluğu ve açlığı hızla artıyor. Toplumun yüzde 20’sinden fazlası açlık sınırının altında, yüzde 60’dan fazlası yoksulluk sınırının altında olmak üzere, yüzde 80’den fazlası açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Özellikle de gıda maddeleri başta olmak üzere, pek çok mal ve hizmette tüketicilerin satın alma gücü hızla eriyor” dedi. “Tüketiciler, beslenme, barınma, su, elektrik, doğal gaz, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel gereksinimlerini karşılayamıyor ya da karşılamakta her geçen gün daha da zorlanıyor” diyen Çakar, “Tüketici hakları pek çok yönüyle ayaklar altında! Bilgilenme, sağlık ve güvenlik, temsil edilme, eğitilme, zararların karşılanması, ekonomik çıkarların korunması ve sağlıklı bir çevrede yaşama haklarının gerekleri kamu ve özel firmalar tarafından olması gerektiği gibi yerine getirilmiyor” diye konuştu. “YETERLİ DENETİM YAPILMIYOR” Çakar, tüketicilere sunulan mal ve hizmetlerde yeterli denetim yapılmadığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Piyasada tüketicilerin sağlık ve güvenliğine aykırı mallar konusunda tüketiciler zamanında bilgilendirilmediği için hem maddi ve manevi zarara uğruyorlar hem de sağlık ve güvenlikleri risk ve tehlike altına giriyor. Kamu ve özel kuruluşların tüketici haklarına aykırı birçok uygulaması ile aile ve ülke ekonomisine zarar veriliyor. Temel mal ve hizmetlerden dünyada en yüksek dolaylı vergilerin alındığı iki ülkeden birisiyiz. Dolaylı vergiler, tüm dünyada en haksız tüketici vergisi olarak adlandırılmaktadır.” “TEMEL TÜKETİCİ MAL VE HİZMETLERİNDEN ALINAN KDV SIFIRLANSIN” Tüketiciler olarak tüm ilgili ve yetkililere sesleniyoruz diyen Çakar, şu çağrıda bulundu:

  • Evrensel ve yasal tüketici haklarına saygı gösterilsin ve gereği eksiksiz olarak yerine getirilsin.
  • Yoksulluğun ve açlığın giderilmesi için gerekli ve doğru olan ekonomik ve sosyal önlemler alınsın.
  • Gıda, su, elektrik, doğal gaz gibi temel tüketici mal ve hizmetlerinden alınan KDV sıfırlansın.
  • Dışa bağımlı ve halkın aleyhine olan yanlış gıda ve tarım üretim, dağıtım, tüketim ve  ithalat politikaları terk edilerek, halkın ve ülkenin bugünü ve geleceği için doğru politikalar uygulamaya konulsun.
  • Tüketici örgütleri desteklensin.
Aynı zamanda tüketicilere de seslenen Çakar şunları söyledi:
  • Haklarınıza sahip çıkınız ve haklarınızı sonuna kadar arayınız.
  • Tüketiciler olarak örgütlenmek zorundayız. Bilinçli tüketici örgütlü tüketicidir. Bu bakımdan tüketici örgütlerine üye olunuz, çalışmalarına katılınız, güç ve destek veriniz.
(Sinan ONUŞ)  
Editör: TE Bilisim