Terör uzmanları 2017 yılında terör olaylarının artabileceği uyarısında bulundu. Türkiye'yi çok iyi bir yılın beklemediğini belirten uzmanlar, bölgesel ekosistemin hızla değiştiğine ve Irak ile Suriye'den kaynaklı nedenlerin varlığına dikkat çekiyor.
Geride bıraktığımız son 1 buçuk yıl içinde şiddetini arttıran terör olayları ülke geneline yayıldı. Hain terör saldırıları büyük şehirlerde sivilleri hedef alması sonucunda son dönemde terörün bilançosu oldukça ağır bir noktaya geldi. Haziran seçimlerinden bu yana meydana gelen saldırılarda 423 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. 2016 yılı terör saldırılarının ve bu saldırılarda yaşadığımız acının yılı oldu. Son olarak Kayseri’de izne çıkan askerlere yönelik düzenlenen terör saldırısında 15 askerimiz şehit olmuştu. 2016’yı bu hain saldırı ile kapatırken, 2017 yılının ilk saatlerinde umutlarımızı yıkan bir saldırı daha meydana geldi. İstanbul’un eğlence merkezlerinden Ortaköy’ün en ünlü gece kulübü Reina’da yılbaşı kutlayan insanlara yönelik saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 39 kişi hayatını kaybederken, 4’ü ağır 65 kişi yaralandı.
Kayseri’deki hain saldırı ile birlikte, Haziran 2015’ten 2016’nın sonuna kadar 18 ayda ülkemizde meydana gelen hain terör saldırılarında verdiğimiz şehit sayısı 423, yaralı sayısı ise 2998 oldu.
TERÖR SALDIRILARI YENİ YILDA DA ARTABİLİR
İstanbul'da Reina adlı gece kulübüne düzenlenen silahlı saldırıyı değerlendiren güvenlik uzmanları Türkiye'nin Irak ve Suriye politikalarının etkileri nedeniyle terör saldırılarının 2017'de de gündemi belirlemeye devam edeceği görüşünü savunuyor. Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi'nden güvenlik ve terör uzmanı İbrahim Çevik, mevcut durumun devamı halinde terör saldırılarının yeni yılda artacağını ileri sürerek,"Çünkü bir yandan bölgesel ekosistem hızla değişiyor Irak'ta ve Suriye'de bundan kaynaklanan nedenler var. İkincisi Türkiye'de birden çok hem birbiriyle, hem devletler, hem halkı hedef alan terör örgütleri var. Hem PKK, hem DAEŞ, bir taraftan DHKP-C bunların faaliyetleri devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
IRAK VE SURİYE'DEN KAYNAKLI NEDENLER
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Nihat Ali Özcan da 2017'de Türkiye'yi çok iyi bir yıl beklemediğini söyleyerek, bölgesel ekosistemin hızla değiştiğini ve Irak ile Suriye'de bundan kaynaklanan nedenlerin varlığına dikkat çekerek, " PKK meselesi ile ilgili konularla diğer taraftan gerilim artacak, çatışmalar yoğunlaşacak gibi görünüyor. Şu anda bazı operasyonlar sürüyor. Hem Türkiye hem Suriye'de. Bahara doğru tempoyu gittikçe arttırabilir. Hava koşulları sakinleştirmişti ortamı. Dolayısıyla Türkiye'nin 2017'de başkanlık tartışmalarından sonra ikinci tartışacağı büyük konunun güvenlik olacağını söyleyebilirim." şeklinde değerlendirdi.
EYLEM 2017'YE MESAJ
Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden, uluslararası terörizm ve güvenlik stratejileri uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ise saldırının organize ve önceden planlanan bir eylem olduğunu belirterek, " 2017'de terörün Türkiye'yi rahatsız edeceği yolunda bir mesaj verdiğini düşünüyorum. Uzun menzilli AK47 tüfeğinin ve bazı bulgulara göre birkaç şarjör boşalttığı düşünülüyor. Organize bir eylem olduğunu düşünüyorum. Önceden planlı bir saldırı... İlk kez Türkiye'de eğlence yerine saldırı yapılıyor."dedi.
AB VE ABD'DEN VATANDAŞLARINA TERÖR UYARISI
Türkiye'deki terör eylemlerinin ortak yönleri ise bu eylemler gerçekleşmeden önce başta ABD olmak üzere bir çok AB ülkesinin, Türkiye’de terör eylemleri olacağı, bilgisiyle vatandaşlarını uyarması, elçiliklerini kapatması olarak değerlendirildi.  Ortaköy’ün en ünlü gece kulübü Reina’da meydana gelen saldırı sonrası edinilen bilgilere göre, İstanbul polisinin 17 Aralık'tan beri Beşiktaş'tan Bebek istikametine kadar 3 ayrı noktada kontrol noktası oluşturduğu ve geniş güvenlik önlemi alınmıştı. Yine gece kulübünün bulunduğu bölgede yılbaşı olması nedeniyle  4 ayrı kontrol noktası oluşturulmuş ve detaylı bir çalışma yürütülmüştü.
GÜVENLİK ZAFİYETİ ARAŞTIRILSIN
Terör uzmanları, anılan nedenlerden dolayı; terör saldırıları ve patlamalarda güvenlik zafiyetlerinin araştırılması, faillerin ortaya çıkarılması, yaşanan bu saldırılarda sorumluluğu ve ihmali bulunanların tespit edilerek bir daha buna benzer elim olayların yaşanmaması için gereken önlemlerin alınması uyarısında bulunuyor.
(Gülay ATAR)
Editör: TE Bilisim