General Franko Grubu, 29 Ağustos akşamı 1. Kolordu’nun baskıları sonucu Dumlupınar mevziini terk ederek Kaplangı Dağı ile Arpa gediği hattına çekilmek zorunda kalmış ve bağlı olduğu Trikopis kolordusundan ayrılmıştı. Yunan kuvvetlerinin Eskişehir Grubu, aldığı emir sonrası Bursa ve doğusuna çekilme hazırlıklarına başlamıştı. General Trikopis ve General Diyenis’in kolorduları ise Aslıhanlar bölgesinde toplanmaya ve Murat Dağları üzerinden Uşak istikametine çekilme gayretindeydi. 30 Ağustos sabahı şafakla birlikte yapılan gözetlemeler sonucu, özellikle Çalköy çevresinde yoğun kümelenmeler dikkat çekiyordu. Adatepe çevresinde de yoğun bir hareket vardı. Öyle anlaşılıyordu ki kesin sonucu belirleyecek boğuşma yine 4. Kolordu cephesinde cereyan edecekti.

  1. Kolordu hızla 27 Numaralı Emri’ni yayınladı. Bu emre göre taarruza öğleden sonra saat 14.00’te başlanacaktı. Tümenlere gereken emirler verildikten sonra Kolordu Karargâhı taarruzu en iyi şekilde görüp yönetebileceği bir gözetleme mevkii seçti. Ancak saatler 14.00’ü gösterdiği halde tümenler taarruza başlayamamıştı. Çünkü 5. Kafkas Tümeni ile 11. Tümen’in kol başları Çalköy ile Aslıhanlar hattı üzerinden hazırlık mevzilerine daha yeni giriyordu. Bu nedenle taarruza 15.00’te ancak başlanabildi.
  2. Kafkas Tümeni’ne bağlı 9. Alay sağda, Hücum Taburu merkezde, 10. Alay da solda olmak üzere önce Çalköy’ün güney sırtlarındaki düşman artçıları geri püskürtüldü. Sonradan Başkumandanlık Meydan Muharebesi adını alacak olan Adatepe’ye asıl taarruz 17.30’da 5. Kafkas Tümeni’nin topçusunun da mevzie girmesiyle birlikte başladı. Plana göre, 5. Kafkas Tümeni’nin hemen solunda 3. Kafkas Tümeni yer alacaktı. Ancak plan değişikliği nedeniyle bu tümen daha sola alındı. Yerine de 23. Tümen kaydırıldı.
Saat 18.00’i gösterirken muharebe oldukça kızıştı. Yunanlar elindeki cephaneyi esirgemeden harcıyordu. Piyadelerinin ve makineli tüfeklerin atışları da hız kesmeyince taarruz ağır ilerlemeye başladı. 11. Tümen’in Zafertepe’deki gözetleme yerinde bulunan Başkumandan Mustafa Kemal Paşa, 18.30’da 9. Alay vasıtasıyla Halit Bey’e, “5. Kafkas Tümeni süngü hücumu yaparak düşmanı atacak ve mutlaka Adatepe’yi ele geçirecektir” emrini verdi. Yunanların karşı taarruz cüretini kırmak için iki sahra ve bir cebel bataryası ortalık tamamen kararıncaya kadar aralıklarla Adatepe gerisini ateş altında tuttu. Saatler gece 23.30’u gösterirken sonunda Yunanların direnci kırıldı ve son mevzileri de ele geçirildi. Gece yarısından sonra ortalık sessizliğe büründü. Günlerdir yorgunluktan bitap düşmüş birlikler dinlenmeye çekilirken herhangi bir karşı taarruza karşı uyanık olunması ve ganimet peşine düşülmemesi için de uyarı emirleri yayınlandı. (Yarın devam edeceğiz…)
Editör: TE Bilisim