Adana'da kurulan ‘Biyokütle Tesisi’nde başta mısır sapı olmak üzere tarımsal atıklardan 4 yılda 20 bin megavat elektrik üretildi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tesisin anız yakılmasının önüne geçeceğini belirterek, “Artık tarlalarımızda verim kaybı olmayacak" dedi.

Türkiye'nin 6 milyon tona yaklaşan mısır üretiminin yaklaşık yüzde 15'ini karşılayan Adana'da hasat devam ediyor. Tarlada mısırını biçen bazı sorumsuz çiftçiler ikinci ürüne tarlanın daha hızlı hazırlanması amacıyla anız yakıyor. Devletin anız yakanlara dekar başına 60 lira 11 kuruş para cezası vermesine rağmen mazot ve işçilik masraflarını azaltarak toprağı en kısa sürede ekilebilir hale getirmek isteyenler, anız yakmaya devam ediyor.
Kentteki bir firmanın hayata geçirdiği ‘Biyokütle Tesisi'nde ise mısır anızı başta olmak üzere soya ve ayçiçeği sapları yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Bu sayede bilinçli çiftçiler hasattan sonra özel aletlerle mısırın saplarını kökünden söküp balya haline getiriyor ve firmaya arıyor. Daha sonra bu balyalar bir iki gün içerisinde alınıp tırlara yüklenerek tesise götürülüyor ve yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Bu elektrik ise devlete satılıyor. Bu hizmet karşılığında hem çiftçinin tarlası temizleniyor, hem de sattığı mısır saplarından para kazanıyor.(İHA)
Editör: TE Bilisim