Ankara’nın önemli tarihi değerlerinden olan Roma Tiyatrosu ve Arkeopark alanında restorasyon çalışmaları devam ediyor. Ben de tüm Ankaralı gibi merakla çalışmaların bitmesini bekliyorum.  

Ankara’nın tarihini anlatan en önemli mekan Ulus Tarihi Kent Merkezi. Ankara Büyükşehir Belediyesi de bu bölge için elinden geleni yapıyor medyadan takip ettiğim kadarıyla.  Bu bağlamda Antik Roma Tiyatrosu, Koruma Kurulu onayı ile özgün yapısı korunarak ve uygun malzemeler kullanılarak yenileniyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi de restorasyon çalışmalarını hızlandırarak Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Başkent turizmine kazandırılması hedefliyor. Bundan dolayı da tiyatroda basamak yerleştirme çalışmaları gerçekleştiriliyor.

ABB paylaştığı haberle çalışmaları 2021 yılında başlayan Arkeopark Çevre Düzenleme Uygulamalarının da Roma Tiyatrosu restorasyonu ile eş zamanlı olarak sürdürülürken bilimsel kazı çalışmaları da devam etiğinin haberini veriyor.

Çalışmalar sırasında; Arkeopark Karşılama Merkezi olarak tasarlanan binanın oturum alanında açılan sondaj çukurunda Osmanlı Dönemi’nden kalan deri işleme atölyeleri tespit edilmesi nedeniyle proje revize edildi.

17 bin metrekarelik bir alana yerleşecek olan Arkeopark’ta çalışmalar tamamlandığında kazı alanlarının ve buluntuların sergileneceği açık hava müzesi, ziyaretçi merkezi yapısı içerisinde çocuklara ve gençlere arkeoloji bilimini tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçlayan atölyeler, Ankara’nın tarihi katmanlarının anlatıldığı tematik sergiler ve tarihi yapıları tanıtıcı sanal gerçeklik (VR) deneyimleri yer alacak. 

Yine ABB’nin paylaştığı bilgilere göre gün yüzüne çıkmaya başlayan tiyatronun restorasyonunda kullanılan teknikler Venedik Tüzüğü’ne uygun olarak yapılırken kullanılan malzemelerin yerleştirilmesi ise büyük bir titizlik ve hassasiyetle sürdürülüyor.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Restorasyon Uzmanı Halil İbrahim Karagöz devam eden çalışmaları şöyle değerlendiriyor: “Arkeopark projesi kapsamında çok sayıda seyir kafelerimiz, karşılama ve güvenlik merkezimiz oluşuyor. Bu bölgemizde sur duvarımızda birçok malzeme kaybı, derz boşalması ve eksiklikler vardı. Can ve mal kaybını engellemek adına burada güçlendirme çalışmalarını yaparken arkeolojik kazılarımıza devam ediyoruz. Burada yapılan restorasyon çalışmaları çağdaş tekniklere uygun şekilde sürdürülüyor. Yapılan çalışmalar doğrultusunda kışa hazırlık için arkeolojik alanımızı üzerini kapatıp prekast ayaklarla garvanize saç örtüyle tamamen koruma altına aldık. Çalışmalar kendi alanında uzman ekipler eşliğinde gerçekleştiriliyor. Roma Tiyatrosu’nda yine çağdaş teknikler içerisinde eskitme çalışmaları yürütülüyor. Cavea örtüsü tamamen bitirildi, Ankaralıların beğenisine sunulmak üzere son rötuşlarını yapıyoruz. Tiyatromuzdaki birçok bezemeli olan nitelikli olan taşların konservasyon çalışmaları yapılmış olup tamamlama çalışmalarının birçoğu bitirildi. Çalışmalarımızı 2023 yılı içerisinde tamamlamayı planlıyoruz.”

Biz de Başkentliler olarak restorasyon çalışmalarının bitmesini bekliyoruz ve son halini merak ediyoruz. 

Editör: TE Bilisim