Özel Haber: Türkan Çatal Yıldız

ANKAmall Başkentlileri, 26, 27, 28 Ağustos tarihlerinde Vintage Fest ile buluşturdu. Festival alanında antika ürünleri ile yerini alan Murat Köseler, standında yer alan ürünlere ilişkin bilgiler verdi. Pilavoğlu Han’ da Gecko isimli atölyesi de bulunan Köseler, atölyesinde ağırlıklı olarak plakların, ses sistemlerinin ve eski dönemlere ait objelerin yer aldığını söyledi. Atölyesinden ve internetten satış yaptığını dile getiren Köseler, pandemi sürecinde satışların arttığını belirtti. Plak fiyatlarının nadirliğe göre belirlendiğinin altını çizen Köseler, eski plakların yeni baskılarının yapılmaya başlandığının da bilgisini verdi.

Antika meraklısı Murat Köseler ile antika üzerine sohbet gerçekleştirdik. Pikap satışlarının son dönemde çok arttığını ifade eden Köseler, “Plağa ilgi arttıkça pikaba da ilginin yoğunlaştığını ve insanların Issız Adam filmi ve Kaybedenler Kulübü filminden sonra plaklara bir dönüş olduğunu söyleyebilirim” dedi.

“15 SENE ÖNCE PLAK ARŞİVİ İLE ANTİKA MERAKIM BAŞLADI”

Sözlerine kendini tanıtarak başlayan Köseler, “30 yıldır müzik ile uğraşıyorum. Bunun 10 yılı pop, rock ve caz müziği beraber yaparak geçti. Diğer 20 yılımda ise Flamenko müzik tarzı yaptım, bununla birlikte eğitmenlik yapıyorum, albümüm yayınlandı, çeşitli türkü ve sanat müziği düzenlemelerinden oluşan nota kitabım da yayınlanacak. Bir yandan da antika merakım var ve bu merak 15 sene önce plak arşivi başladı. Radyo programcılığı yaparken 1970’li yılların sanatçılarını tanıtıyordum, sanatçıları tanıtırken müziklerini de çalıyordum. Sanatçıların plaklarını araştırıp buluyordum. Böylelikle bir plak arşivciliği başlamış oldu. Sonra bu antika merakı nostaljik eşyalara kadar evrildi. Şimdi Pilavoğlu Han’da Gecko Müzik isminde bir atölyem var. Gitar dersleri verdiğim, nostaljik eşyalar bulundurduğum ve aynı zamanda tamirini de yaptığım bir yer.” dedi.

Standında nostaljik eşyaların bulunduğunu söyleyen Köseler, ağırlıklı olarak plaklar, ses sistemleri, 1970’li ve 1960’lı yıllardan çeşitli objelerin olduğunu aktardı.

“PANDEMİNİN BELLİ ÖLÇÜDE FAYDASI OLDU”

Köseler plak satışlarını internetten ve kendi atölyesinden yaptığını söyleyerek pandemi sürecindeki satışları hakkında da şu bilgileri verdi: “Pandemi her konuda olduğu gibi bizi de tabii ki etkiledi. İnsanlar pandemi boyunca evde vakit geçirdikleri için daha fazla müzik dinleme şansları oldu. Bunun bize belli ölçüde de faydası oldu diyebilirim. Pandeminin bizi kötü etkilediği nokta ise insanların atölyeye gelip alışveriş yapmaması oldu.”

“PLAK FİYATLARI NADİRLİĞE GÖRE BELİRLENİYOR”

Plakların fiyatlarına ilişkin bilgi veren Köseler, fiyatlarının nadirliğine göre belirlendiğini ifade etti.

Köseler konuşmasını şöyle sürdürdü: “Örneğin yabancı plaklar bütün dünyada basıldığı için çok fazla sayıda oluyor, bu durumda erişimini kolaylaştırıyor. Fakat Türkçe plaklar, sadece Türkiye’ de basıldığı için az sayıda oluyor, böylece ürünün fiyatı ve değeri artıyor.”

Şu anda eski plakların yeni baskılarının yapıldığına dikkat çeken Köseler eski plakları alamayanların yeni plakları çok cüzi fiyatlara alabileceklerinin altını çizdi.

Atölyesinde nadir plakların olduğuna değinen Köseler “Kendi arşivimde tuttuğum plaklarım da var ama dünyada sadece bende bulunuyor diyebileceğim bir plak yok. Çünkü plaklar çok ciddi sayıda basılır, eğer plak çok satarsa yayıncının inisiyatifine göre baskı sayısı artırılır. Az bilinen, az basılan plakları örnek alacak olursak o plak sonradan ünlenir ise elinizde az sayıda kalmış olur bu da değerini arttırır” açıklamalarında bulundu.

Master kayıt hakkında bilgi veren Köseler, “Özel basımdır, sayılı olur, arşivciler için yapılmıştır. Master kayıt metal bir levhadır, plastik maddeye baskı uygular ve plağı oluşturur, bin adet çıkartır. O yüzden ilk baskı daha kaliteli çıkar. Kaçıncı baskı olduğu plağın üzerinde yazar ve ilk baskılar her zaman daha değerli olur” diye konuştu.

“PİKAP SATIŞLARI ARTTI”

Pikap satışlarının son dönemde çok arttığını, plağa ilgi arttıkça pikaba da ilginin yoğunlaştığını, ve insanların Issız Adam filmi ve Kaybedenler Kulübü filminden sonra plaklara bir dönüş olduğuna dikkat çekti.

NOSTALJİ VE ANTİKA

Bir ürünün antika olduğunu anlamanın yoluna dair bilgiler veren Köseler, işin içinde olunması gerektiğini ve tecrübe kazanarak öğrenilebileceğinin altını çizdi.

Köseler, nostalji ve antika arasındaki farkı şöyle anlattı: “Antika ile nostaljik eşya karıştırılıyor, Antika olması için ürünün üzerinden 100 yıl geçmiş olması gerekiyor. Örneğin 1922 yılında yapılmış ürün şu an antika konumunda fakat 1950’lerde yapılan ürüne şu an nostaljik ‘vintage’ eşya diyoruz”.

Antika ürünlerin alış miktarı hakkında konuşan Köseler, antika merakı var olduğu sürece alış miktarının satış miktarından daha çok olduğunu ve bu dengenin dönem dönem değiştiğini söyledi.

Köseler son dönemlerde elindeki eşyaları çıkarmak isteyenlerin bulunduğuna değinerek bazılarının maddi ihtiyaçtan, bazılarının ise evinde eski eşya bulundurmak istemediğinden ötürü olduğunu düşündüğünü belirtti.

Pandemiden ötürü insanların hayata bakış açısı çok değişti diyen Köseler, eşyaya bağımlı kalmak istemeyen bir topluluğun olduğuna dikkat çekti.

“İNTERNETE GÜVENMEYİN”

 “Vatandaşlarımız antika veya nostaljik bir ürün almak istiyorlarsa bilir bir kişiyle beraber almalarını, iyi araştırma yapmalarını ve internete güvenmemelerini öneririm” açıklamalarında bulunan Köseler sözlerine şunları ekledi:

“Eski eşyalarda çok güzel bir estetik var. Nostaljik eşyaların sevilme sebebi tamamen bu. O dönemde işine aşık insanlar yapmış ürünleri ve bu dönemde ustalar azaldı ya da eskiden insanların daha çok bol zamanı vardı. Önceden insanların eski plaklarda ve pikaplarda işe aşık ustaların elinin değdiğini görebiliyorsunuz.”

Koleksiyon yapmanın maliyeti hakkında Köseler “Bazıları pul, çakmak, lamba , ses sistemleri, plak gibi arşivler yapıyor. Bu şekilde de belli oranda arşivini tamamlıyor. Tabi biraz da maliyetli bir iş. Çünkü ürünlerin çoğu yurt dışından geldiği için doların da durumu sebebiyle koleksiyon yapmak maliyetli oluyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim