Ostim Sanayici ve İşinsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci, İşsizlik Sigortası Fonu katkı payının iki katına çıkarılmasını öngören düzenlemenin işgücü maliyetlerini yükselteceğini belirterek “Pandemi nedeniyle zaten zor durumda olan işletmeler bu yükü kaldıramaz.” dedi.

Ostim Sanayici ve İşinsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci, İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki işveren payının iki katına çıkarılmasını öngören İstihdam Kalkanı Paketi hükmünü eleştirdi. Ekinci, işveren ve işçi payındaki artışın yasalaşması durumunda, istihdam kayıplarının yaşanacağını, kayıtdışılığı yaygınlaştıracağını, dolayısıyla çalışma barışının bozulacağını söyledi.

OSİAD Başkanı Ekinci, pandemi nedeniyle tüm dünyada büyük bir resesyon yaşandığını, Türkiye’de sanayi üretiminin yüzde 31 daraldığını, satışların yarı yarıya düştüğünü belirterek “İşletmeler kendi varlıklarını devam ettirip ettirmemenin endişesini yaşıyor.” dedi.  Covid-19 virüsü salgını yüzünden açıklanan destek paketlerinin borçlanmayı artırdığını, ödemelerin ertelenmesi nedeniyle sonbaharda KOBİ’lerin daha büyük zorluklarla karşılaşabileceğini ifade eden Ekinci, “Üç işçi çalıştıranı da 100 çalışanı da olan işletmeyi de derinden etkileyecek bir düzenlemenin, pandeminin yarattığı belirsizlik ortamında gelmiş olması talihsizlik” dedi.  Fonun işveren payının artırılmasının çok büyük bir yük getireceğini, bu maliyetin altından kalkılamayacağını ve sanayinin rekabet gücünün gerileyeceğini ifade eden Ekinci, “Eğer bu düzenleme kabul edilirse işverenler, işçi çıkarmak zorunda kalabilir ya da kaçak işçi çalıştırma yoluna gidebilir. İşçi kesimi de memnun kalmayacaktır; çünkü çalışanların da istihdam sürekliliği tehlikeye düşecektir. İşçi ve işveren kesimi salgının ortaya çıkardığı ağır tahribatın altından kalkmaya çalışırken işgücü maliyetlerini artıracak bir düzenlemenin gündeme gelmesini şaşkınlıkla karşılıyoruz. Hükümetimizin, çalışma barışının korunması açısından bu niyetinden vazgeçmesini umuyor ve talep ediyoruz. İşveren çalışanına, devlet de işverene sahip çıkmalıdır.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim