Mehmed Fetihler Sultanı dizisinin tarihi karakterleri hakkında araştırmalar hız kazandı. Turgay Tanülkü'nün hayat verdiği Hızır Çelebi karakteri merak konusu oldu. Peki, Mehmed Fetihler Sultanı Hızır Çelebi kimdir? Hızır Çelebi tarihte var mı? Hızır Çelebi nasıl öldü? İşte detaylar...

Hızır Çelebi Nasıl Öldü

MEHMED FETİHLER SULTANI HIZIR ÇELEBİ KİMDİR?

Turgay Tanülkü Mehmed Fetihler Sultanı dizisinde, Hızır Çelebi‘ye hayat verecek. 

Turgay Tanülkü 4

Gönül Dağı 139. bölüm yayınlandı! Gönül Dağı 139. bölüm yayınlandı!

HIZIR ÇELEBİ TARİHTE VAR MI?

Hızır Çelebi, 15. yüzyılda yaşamış Osmanlı alimidir. İstanbul'un fethinden sonra yeni başkentin ilk kadısı olarak tayin edilmiştir. Arap ülkelerine gitmeden Arapçayı öğrenen Osmanlı âlimlerinden ve aynı zamanda Fahreddin er-Râzî'nin kelâm ekolünü devam ettirenlerden biridir.

Hızır Çelebi Tarihte Var Mı

HIZIR ÇELEBİ NASIL ÖLDÜ?

İstanbul'un fethinden hemen sonra yeni başkente kadı olarak tayin edildi. İstanbul kadılığı sırasında adliye, belediye, emniyet ve imar hizmetlerinde önemli düzenlemelerde bulundu. Bu görevde iken hayatını kaybetti.

Naaşı kendisinin yaptırdığı Hacı Kadın Camii haziresinde yer bulunmadığı için kızı tarafından Voynuk Şucaeddin Camii haziresine defnettirilmiştir. Cami 1957'de yıktırılmış ancak haziresinin etrafı çevrilerek Unkapanı'nda İMÇ Blokları arasında bir avlu ortasında korunmuştur.

Turgay Tanülkü

TURHAG TANÜLKÜ KİMDİR?

Turgay Tanülkü 18 Temmuz 1953 yılında Uşak'ta doğmuştur. Turgay Tanülkü Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusudur. Turgay Tanülkü körler okulu, çocuk ıslahevleri ve Türkiye'de 8 bölge cezaevinde tiyatro grupları kurdu. Hâlen kurduğu gruplarla çalışmalarını sürdürüyor. Tanülkü 1987-89 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne ve Görüntü Sanatları Tiyatro Anasanat Dalı Oyunculuk Bölümünde rol ve sahne dersleri verdi. Sanatçı 1984'te Konya'da Uluslararası Reji Ödülü aldı. 1988-89 döneminde, Ankara Yarı Açık Cezaevi Oyuncuları'nın oynadığı Yasalar ve İnsanlar ve Misafir adlı oyunlarla, reji dalında Alman Yeşiller Partisi Barış Ödülü'nü aldı. Ayrıca meslek hayatı boyunca birçok sinema, televizyon ve seslendirme çalışması da yapmıştır. Hâlen Devlet Tiyatroları sanatçı kadrosunda yer almaktadır. Kurtlar Vadisi dizisinde canlandırdığı Şahin Ağa karakteri ile hafızalara kazınmıştır. 2015-2021 yılları arasında atv'de yayımlanan Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde yine Şahin Ağa adlı karakteri canlandırdı.

Kaynak: Haber Merkezi