Milli Eğitim Bakanlığı reform niteliğinde uygulamalar devam ediyor. Bakanlığın kamuoyuna açıklanan yeni ilkokul ile ortaokul fen bilimleri müfredatında, eğitim uzmanlarının görüşlerinin derlediği bilgiler yer aldı. Yeni düzenleme ile ilkokullarda 3. sınıftan itibaren okutulan fen bilimleri dersi öğretim programında reform niteliğinde değişiklikler yapıldı.

Buna göre öğrenciler, derslere 4. sınıftan itibaren eklenen "fen ve mühendislik uygulamaları" ünitesi kapsamında, bilimsel yenilikçi ürün tasarlayacak ve bunu yıl sonunda okulda düzenlenecek "bilim şenliğinde" tanıtacak. MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan yeni müfredat taslağında, fen bilimleri dersinin öğretim programında, fen okuryazarı olarak girişimci ruha sahip yaşam boyu öğrenen bireyler yetiştirmek hedeflendi.
ÖĞRENCİLERE POZİTİF BİLİM DERSLERİ 
Taslakta, ilkokul 3. sınıflardan itibaren okutulan fen bilimleri derslerindeki ünite konularının sıralaması değiştirildi. Öğrenciler, fen bilimleri derslerine ilk kez 3. sınıflarda biyolojiyle başlayıp fizik, kimya ve astronomiyle devam ederken, yeni müfredat taslağında bu farklı hale getirildi. Yeni müfredatta, öğrencilerin fen bilimleri derslerine ilk olarak astronomiyle (evren ve dünya) başlaması, daha sonra biyoloji, fizik ve kimya gibi dersler alması planlandı.
MÜHENDİSLİK UYGULAMALARI KAPSAMA ALINDI
Tüm eğitim kademelerinde okutulan fen bilimleri dersine, 4. sınıftan itibaren "fen ve mühendislik uygulamaları" adı altında bilim uygulamalarını kapsayan yeni konunun eklenmesi oldu. İlk kez fen bilimleri dersine eklenen bu ünite konusunda uzmanların değerlendirmesi ise şöyle:
AMAÇ ÖĞRENCİLERİ BULUŞ SEVİYESİNE ULAŞTIRMAK
"Bu ünitenin konulması aslında 'science, technology, engineering, mathematics' kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasından oluşan STEM yaklaşımının, 4. sınıftan 8. sınıfa kadar müfredata girmesi anlamını taşıyor. Müfredata eklenen fen ve mühendislik uygulamaları ünitesinde ise mühendislik ve tasarım becerilerinin yanında girişimcilik ruhuna sahip bireyler yetiştirmek hedeflenmektedir. Bu alan, fen bilimlerinin matematik, teknoloji ve mühendislikle bütünleştirilmesi sağlanarak, problemlere disiplinler arası bakış açısıyla, öğrencileri buluş ve inovasyon yapabilme seviyesine ulaştırarak, edindikleri bilgi ve becerileri kullanarak ürün oluşturmalarını ve bu ürünlere nasıl katma değer kazandırıması konusunda stratejileri geliştirmeleri amaçlamaktadır." diyor.
REKLAM TASARIMI DA ÖĞRENCİLERDEN
Öte yandan öğrenciler, geliştirdikleri ürünlerin tanıtımı ise "bilim şenliği" ortamında yapılacak. Ayrıca 6. sınıftan itibaren geliştirdikleri bilimsel ürünleri pazarlamak için stratejiler oluşturacak olan öğrenciler, tanıtım için gazete, internet veya televizyon reklamı da tasarlayacak.
Rozita Merve HAMİDİ
Editör: TE Bilisim