Soğuk algınlığından gribe, bronşitten, zatürreye kadar pek çok enfeksiyonun kapımızı çaldığı  kış aylarında güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak bir hayli önem taşıyor. Uzmanlar, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmada  atılacak en önemli adımın dengeli ve düzenli beslenme olduğunu vurguluyor. Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber hastalıklarda yüzünü göstermeye başladı. Özellikle mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemlerde bağışıklık sisteminin zayıfladığını dile getiren uzmanlar, bağışıklık sistemini  güçlendirmek için düzenli uyku ve egzersizin yanı sıra beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu dönemde sofralardan eksik edilmemesi gereken besinleri haberimizde derledik. TURUNÇGİLLER: Turunçgillerin faydaları saymakla bitmiyor. Turunçgillerin faydaları C vitaminin yanı sıra turunçgillerde A ve B vitaminleri, şeker, lif, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor, folik asit ve bakır gibi mineraller de bulunuyor. Özellikle portakal, İçerdiği C vitamininden kaynaklı olarak soğuk algınlıklarına karşı iyi gelir. İçinde bulunan potasyumdan kaynaklı olarak kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyan  turunçgiller, özellikle pankreas ve mide kanserinde etkilidir. Astım, bronşit, tüberküloz, zatürreye karşı iyi gelir. İçerdiği kalsiyum açısından kemik ve diş sağlığını korur. NAR: Soğuk havalarla beraber tezgahlarda görülmeyen başlanan narın faydaları saymakla bitmiyor.

  • Antioksidanlar sayesinde vücuda giren enfeksiyon hücrelerini azaltarak dirençli hücrelerin sayısını çoğaltır. Grip ve üst solunum yolları hastalıklarının yaşanma sirkini azaltır.
  • Kandaki oksitlenmeyi önleyen nar, kan yapıcı hücreleri artırarak, kalp ve damar sağlığını korur ayrıca kansızlığı önler.
  • Kandaki trombosit hücrelerini yenileyen bu besin ödem gibi rahatsızlıkları engellediğinden romatizma ve eklem ağrılarını giderir. Yaşlılığa bağlı gelişen kas ağrılarını da böylece önlemiş olur.
  • Günde bir adet mevsiminde tüketilen nar sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Toplumu en çok etkileyen sağlık sorunlarından bir tanesi de bağsur hastalığıdır. Bu hastalık kişiye günlük yaşamında oldukça rahatsızlık verebilir. Yarım litre suyun içerisine bir avuç kadar atılıp bekletilen nar kabuğu suyunun bağsura şifa olduğu bilinmektedir.
KARNABAHAR: Sağlık açısından ciddi faydaları ile tanınan, C ve K vitamini açısından oldukça zengin olan karnabahar, kolesterolü dengeleyerek kalp sağlığına etki ediyor.  Karnabahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve Folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar.Kısaca faydaları şunlardır;
  • Kalp sağlığını ciddi oranda korur.
  • İçerisinde bulunan lif sayesinde kolesterol seviyesini dengede tutar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Hamile kadınların tüketimi bebek gelişimine katkıda bulunur.* Kalsiyum deposu olan karnabahar kemik sağlığımızı korur.
  • Göz sağlığına faydalıdır.
  • İçerisinde bulunan çinko yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
BROKOLİ: Lahanagiller familyasının üyesi olan brokolinin faydaları saymakla bitmiyor. Brokoli pişmiş olarak tüketebileceğiniz gibi çiğ olarak da tüketebileceğiniz bir sebze türüdür.Oldukça besleyici bir yapıya sahip olan brokolinin vücudumuza faydaları sırasıyla şöyle:
  • Gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde brokolinin en büyük faydalarından biri ise kanseri önlemeye yardımcı olmasıdır. Beyinde oluşan tümörleri önlemeye de yardımcı olan brokolinin faydaları sadece bu kadar da değildir.
  • İçinde bulundurduğu C, E, A, K, B6, B2 vitaminler saç köklerinin güçlenmesine ve saçların dökülmesine karşı etkilidir. Bu vitaminlerin yanı sıra içinde magnezyum, potasyum, fosfor, demir, çinko, selenyum da bulunmaktadır.
  • Brokoli, bünyede kan basıncını dengelediği için olası kalp sorunlarının da önüne geçmeye yardımcı oluyor.
HAVUÇ: Göz sağlığına iyi gelen havucun faydaları sadece bununla sınırlı kalmıyor. Birçok hastalığa iyi gelen havucun kolesterolü düşürmesinden, kanseri önlemesine kadar faydaları bulunuyor.
  • Havuç içerisinde; A, C, K ve B8 vitaminleri, pantotenik asit, folik asit, potasyum, demir, bakır ve magnezyum barındırır. Havucun sağlığa faydalarından birçoğu içerdiği beta karoten ve lif içeriğinden gelmektedir.
  • Havuç beta karoten açısından zengindir. Bu sayede göz fonksiyonlarını geliştirir, görmeyi keskinleştirir ve göz kuruluğunu giderir.
  • Havuç gibi turuncu ve koyu sarı tonlarda sebzeleri düzenli olarak tüketenler de kalp ve damar hastalığı görülme oranının düştüğü belirtilmiştir.
  • Havuç, çevrenizde bulunan kimyasallardan vücudunuzu korur. Yüksek miktarda içinde barındırdığı A vitamini toksinleri vücudunuzdan atmada başarılıdır. Ayrıca safra sıvısı ve yağ birikmesini önler.
ISPANAK: Ispanak içinde bulundurduğu besin değerli açısından sağlığa oldukça faydalı bir sebzedir. İçeriğinde A, C, D ve K vitaminlerini bulunduran ıspanak ayrıca demir, iyot, potasyum, sodyum, bakır, çinko, lutein, kalsiyum, protein ve folik asit açısından da oldukça zengindir.
  • Ispanak düşük kalorili olması ve lif açısından bolca zengin olması nedeniyle diyet yapmak isteyenler için en uygun besindir. İçinde bulundurduğu lif sayesinde tokluk hissi verdirerek acıkmayı önler ve bunu en düşük şekilde kalori alarak yapılır.
  • Ispanak içerisinde bulunan magnezyum sayesinde metabolizmayı hızlandırıyor. Aynı zamanda içeriğinde bulunan lif sayesinde ise tokluk hissi verdiğinden kilolu insanların veya formuna dikkat etmek isteyenlerin de tercihleri arasında oluyor.
  • İçerisinde bulundurduğu lutein maddesiyle birlikte göz sağlığına da iyi gelen ıspanak uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir.
KİVİ: Zengin bir besin kaynağı olan kivi kusursuz bir C vitaminidir aynı zamanda A,E, K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, mineral, fosfor ve potasyum açısından da zengindir. Hayati besinler taşıyan kivi karbonhidrat ve kalori açısından da düşüktür.
  • Kivi, hırıltılı solunum ve öksürük gibi astım semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olur.
  • Yüksek lif ve düşük karbonhidratlara sahip olan kivi kan şekeri düzeylerini kontrol altına alarak kolesterolü düşürür. Ayrıca, diyabetle ilişkili komplikasyonları da tedavi eder. Kivi içerisindeki doğal bileşikler sayesinde yara iyileştirme sürecini geliştirir.
  • Kivi lif ve potasyum açısından zengin olduğu için kalp hastalıklarından koruyarak ölüm riskini düşürür.
(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)
Editör: TE Bilisim