Haber: Eyüp SARİ

Girişimci İş Kadınları Federasyonu’nu (GİFED), Ankara merkezli Kadın İşveren Sanayicileri Derneği (KAİSDER)’in de aralarında bulunduğu 8 öncü işkadını derneği ile birlikte tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.  

Kadının ekonomiye katılımı ile lider ülke olunacağı ve toplumsal refahın artacağı görüşünü destekleyen ve bunun için 8 iş kadını örgütünü çatısı altında buluşturan GİFED, İzmir’de tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. GİFED toplantısına,  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Milletvekili Bedri Serter, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Köy-Koop Genel Başkanı Neptün Soyer  de katıldı.  Toplantıda konuşan KAİSDER Yönetim Kurulu Başkanı ve GİFED Yönetim Kurulu Üyesi Canan Karalar Yüksel, GİFED çatısı altında oluşturulan güç birliği ile kadının ekonomiye katılımı, toplumsal cinsiyet eşitliği konularında gerçek ve uygulanabilir politikalar geliştirme anlamında büyük bir gayret göstereceklerini söyledi.  KAİSDER olarak, GİFED kurucuları arasında olmaktan gurur duyduklarını ifade eden Yüksel, şöyle devam ketti: 

 “5 yıl önce 17 kurucu üye ile yola çıkan KAİSDER, bugün 50 üyeye ulaşmış bulunuyor. KAİSDER’in bugüne kadar içinde yer aldığı İş Dünyasında Kadın iletişim Ağı (Wbun) ve Anadolu Buluşmaları gibi projeleri, GİFED çatısı altında toplanma hayalini desteklerken, işgücüne gerçek katkı sağlayan ve istihdam yaratan kadınların seslerini daha etkin duyurmaya katkı sağlamıştır. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının yönetimlerinde kadın temsilini arttırmaya yönelik ‘Aktif Kadın Eşit Temsil’ ve ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı İşyeri’ projelerimizin çalışmalarımız yoğun olarak devam ediyor.” 

Dijitalleşme çağında artık klavyenin başında kimin olduğu konusunun önemini kaybettiğini ve bazı sektörlerde kadın istihdamının daha kolaylaştığına vurgu yapan Canan Karalar Yüksel, “GİFED ile oluşan güç birliğinin, etkin politikalara ve projelere yol açmasını ümit ediyorum.” dedi. 

LOGODA HİTİT KRALİÇESİNİN MÜHRÜ

Toplantıda konuşan GİFED Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, Federasyon’un logosunda M.Ö. 13’üncü yüzyılda yaşamış olan Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın mührü olduğuna vurgu yaparak, “Puduhepa, o dönemde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için bütün sözleşmelere kral ile birlikte mührünü basıyor. O yıllarda bile Anadolu’da kadın ön planda. Biz de Federasyon ile Anadolu kadınının sesini daha gür duyuracağız. Anadolu’daki kadın hareketinin herkese örnek olmasını istiyoruz” dedi. Serter, örgütlü kadınlarla sorunların daha kolay çözüleceğini düşündüklerini ifade ederek, “Kadınlarımızı karar alma mekanizmalarına dahil etmek zorundayız. Bu eşitliği de hep birlikte sağlayacağız. Bundan sonra da aynı motivasyonla yolumuza devam edeceğiz. Bu hedefle çalışacağız.” diye konuştu. 

GİFED NE YAPACAK?

Kurucu dernekleri; Kadın İşveren ve Sanayicileri Derneği (KAİSDER), İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD), Afyon Karahisar İş Kadınları Derneği (AFİKAD), Aydın İş Kadınları Derneği (İŞKAD), Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD), Kocaeli İş Kadınlarıve Yöneticileri Derneği (KOİDER), Girişimci Kadınların Desteklenmesi Derneği (GİKAD) oluşan ve Türkiye’de’ki iş kadını dernekleri arasında güç birliği için yola çıkan GİFED’ın hedefinde şunlar yer alıyor: 

“Mesleki konularda bilgi alış verişi, üyelerin ilgili olduğu özel ve resmi kuruluşlarla ilişkileri geliştirmek, Federasyon’un faaliyet alanındaki konularda kamuoyunu bilgilendirmek, Türkiye’yi ilgilendiren konularda fikir ve projeler üretmek, bilimsel araştırmalar yapmak.

Mevcut yasalar çerçevesinde yurtiçi ve yurtdışında bulunan benzer kuruluşlarla işbirlikleri geliştirmek, uluslar arası organizasyonlar, fuarlar, dernekler, vakıflar ile bilgi alışverişinde bulunmak ve bu anlamda yapılan etkinliklere katılmak. 

Üniversite ve iş dünyası ile ilişkilerin geliştirilmesine yönelik projelere katkıda bulunmak, ulusal ve uluslar arası projeler yürütmek.”

Editör: TE Bilisim