Küresel iklim değişikliğini önlemek için hazırlanan Paris İklim Anlaşması, 21.Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansına katılan ve Türkiye’nin de yer aldığı 195 ülke tarafından 12 Aralık 2015 tarihinde kabul edilmiştir. Türkiye, Paris İklim Anlaşmasını 22 Nisan 2016 tarihinde Newyork’ta düzenlenen yüksek düzeyli imza töreninde 175 ülke temsilcisi ile birlikte imzalamış ve ulusal beyanda Anlaşmayı gelişmekte olan bir ülke olarak imzaladığını vurgulamıştır.  Paris İklim Anlaşması 4 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Paris İklim Anlaşmasından çıkan 5 temel sonuç şunlardır:

  • Sıcaklık ve uzun dönem hedefi: küresel sıcaklık artışını yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutmak için anlaşmaya katılan ülkeler tarafından çaba gösterilmelidir. Amaçlanan hedef,  ısınmanın en çok etkilediği, sular altında kalma tehdidi yaşayan aday ülkeleri toplumlarının isteği olan sıcaklık artışını 1,5 dereceye kadar çekebilmek.
  • Revizyon mekanizması: ülkeler, iklim zirvesinde alınan kararlar hakkında ne aşamada olduklarını her beş yılda bir göstermek zorunda. Buna göre, ilk raporlama 2020 yılında olacak. Daha sonra ilk değerlendirme toplantısı 2023 yılında gerçekleştirilecek.
  • Karbon piyasaları: anlaşma ile birlikte sera gazı emisyonunu azaltacak ve sürdürülebilir kalkınmaya destek verecek bir mekanizma kurulması da kabul edildi. Böylelikle, ülkeler arasında “kirlilik” hedeflerini belirleyecek gönüllülük esasına dayanan ortak çalışmalar yürütülecek. Bu piyasa mekanizmasının koşulları ise daha sonra belirlenecek.
  • Şeffaflık: anlaşmaya imza atan 195 ülke, emisyon kısıtlamalarını ölçmek ve gözlemlemek için bir yapı oluşturacak. Bu yapı, hangi ülkenin ne yaptığını denetleyecek ve böylelikle beklenen performansın altında gelişme gösteren ülkeler üzerinde bir baskı kurulabilecek. Gelişmekte olan ülkelere biraz daha esnek davranılabilecek. Küçük ada ülkeleri ve az gelişmiş ülkeler için daha düşük düzeyde şartlar belirlenecek.
  • Finansman: anlaşma, gelişmiş ülkelere gelişmekte olan ülkelerin kirliliği azaltmasında finansal destek sağlamasını zorunlu tutuyor. Anlaşmanın tarafları 2025 yılına kadar “iklim finansman bütçesi” hazırlanacağı konusunda da karar birliğine vardı. 2020 ile 2025 yılları arasındaki finansman 100 milyar dolar arttırılacak.
Paris İklim Anlaşmasının yürürlüğe girmesinden sonra, 7-18 Kasım 2016 tarihinde Marakeş’te düzenlenen “Eylem Konferansı” olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi  ( BMİDÇS) 22.Taraflar Konferansı düzenlendi. Toplantı sonucunda Paris İklim Anlaşması’nın uygulama parametrelerinin en geç 2018 yılında tamamlanması öngörülmüştür. 2017-2018 süreci için “Küresel İklim Eylemi İçin Marakeş Ortaklığı” başlatılmış ve “İklim ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Dair Marakeş Eylem Duyurusu” kabul edilmiştir. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 23.Taraflar Konferansı 6-17 Kasım 2017 tarihinde Almanya’nın Bonn kentinde yapıldı.  Konferansa 195 ülkenin hükümet ve devlet başkanları, politikacılar, bilim insanları ve çevre aktivistleri katıldı. ABD, Paris İklim Anlaşmasında 2017 Haziran ayında çekilmiştir. Türkiye, Paris Anlaşmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) onayından geçirmediği için anlaşmaya henüz taraf değildir.  
Editör: TE Bilisim