Ulus Atatürk heykeli önünde bir araya gelen 2021 Tüm Emekliler Sendikası, Emekli-Sen üyeleri yaptıkları basın açıklaması ile taleplerini dile getirdi. Emekliler adına açıklama yapan Tüm Emekli Sen Genel Başkanı Salman Hürkardeş, en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını ve asgari ücretin de açlık sınırının üstüne çekilmesini talep etti.

Merkezi hükümet bütçe tasarısının mecliste görüşülmeye başlandığı, kulislerde asgari ücret ve emekli maaşlarının konuşulduğu bugünlerde bir araya gelen emekliler, geçinme garantisi istediklerini belirtti. Ulus Atatürk heykelinin önünde toplanan Tüm Emekliler Sendikası üyeleri ellerinde, ‘Sendika ve toplu sözleşme hakkımız engellenemez’, ‘Emekli sendikaları statü yasası çıkarılsın’ dövizlerini taşıdı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Tüm Emekliler Sendikası Salman Hürkardeş’in konuşmasından satır başları şöyle;

“EMEKLİLERİN GÖRÜŞLERİNE BAŞVURULMADAN BÜTÇE HAZIRLANDI”

2023 yılı merkezi hükümet bütçe tasarısı mecliste görüşülmeye başlandı. Bütçe metinleri sıradan, basit, rakamların alt alta sıralandığı metinler değildir. Bütçe metinleri önümüzdeki gelecek yılın tahminlerinin bilimsel olarak yapıldığı ve bir ülkenin gelirlerinin kimlerden ve nasıl toplanacağı, toplanan gelirlerden hangi kesimlere ne kadar pay ayrılacağının önceden belirlendiği bütçelerin, siyasi iktidarın hangi sınıfın çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini gösteren en somut ekonomik ve siyasi metinlerdir. 2019 yılı merkezi hükümet bütçesi gibi bu 2023 merkezi hükümet bütçesi de emekçileri, emeklileri, yoksulları, küçük üreticileri yok sayan, biz halkı işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa terk eden, çalışanların ve emeklilerin temsilcilerinin görüşlerine başvurulmadan hazırlandı.Bu bütçede biz emeklilerin insanca yaşamak istiyoruz haykırışımızın karşılığı yok. Sağlık hakkımız yok. Kısaca bu bütçede sosyal devlet yok, emekçiler, emekliler, küçük üreticiler, işsizler, kısaca halk yok. Yoksuldan alıp, bir avuç rantiyeye kaynak aktaracak bir bütçe hukukun ortadan kalktığı, demokratik hak arama yollarının engellendiği bir toplumda ancak uygulanabilir.

“GELİRLERİNİN BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞU DOLAYLI VERGİLERDEN SAĞLANACAK”

2023 bütçesinden bizim payımıza düşen ise; bütçe gelirleri çok kazanandan çok alınarak toplanması gerekirken yine bütçe gelirlerinin büyük bir çoğunluğu dolaylı vergilerden sağlanacak. Yani bütçenin yükü her zaman olduğu gibi çalışanların, emeklilerin, yoksulların sırtına yüklenecek. Bu bütçe de daha önce hazırlanan bütçeler gibi devasa bir açıkla bağıtlanacak. Örneğin 2018 bütçesi 762 milyar TL olarak ve 66 milyar TL açıkla bağıtlanmıştı. Bu oranda tutturulamamıştı. 2019 bütçesi 969 milyar TL öngörülmüş, 93 milyar TL açıkla bağıtlanmış ve her sefer olduğu gibi oran tutturulamamıştı. 2021 bütçesi de 1.4 Trilyon TL gider, 1.1 Trilyon TL gelirle bağıtlanmıştı. Bütçe gelirlerini büyük oranda dolaylı vergilerden sağladıkları için bu sebeple sürekli olarak başta akaryakıt, elektrik, doğalgaz olmak üzere tüm temel tüketim ürünlerine sürekli zam yaparak bütçe açığını rantiyenin değil, halkın sırtına yıkıyorlar. 

“EYT’Lİ YILLARDIR BÜYÜK MAĞDURİYETLER VE ACILAR YAŞIYOR”

Emekli olabilmek için gereken prim gün sayısını ve sigorta süresini tamamladığı halde, 4447sayılı yasanın geriye doğru işletilmesi nedeniyle emekli olamayan milyonlarca EYT’li yıllardır büyük mağduriyetler ve acılar yaşıyor. EYT’li yurttaşlar ‘genç oldukları’ gerekçesiyle emekli olamıyor. İşsiz kaldıklarında ise ‘yaşlı’ oldukları gerekçesiyle iş verilmiyor. Yaş sınırını tamamlayıp emekli olduklarında ise açlık sınırının ve asgari ücretin altında bağlanan emekli maaşıyla yoksulluğa ve sefalete mahkum ediliyorlar. Bir sosyal hukuk devletinde bu vahşi neoliberal politikaları uygulayamazsınız. AKP iktidarının 20 yıllık karnesi bizi yanıltmadı. 2023 bütçesinde de yokuz. Pandemi, ardından derinleşen ve saklanamayan ağır ekonomik krizin yükünün etkisi ile yoksulluk sınırından sonra açlık sınırı altına itilen biz emekliler bu bütçe ile daha da yoksullaştırılmak istemiyoruz.

ACİL TALEPLERİMİZ

1 – En düşük emekli maaşı asgari ücretle eşitlensin. Asgari ücret ise açlık sınırının üstüne çıkarılsın.

2 - Tüm emekli, dul ve yetim maaşlarına çarşı, pazar ve marketlerdeki gerçek enflasyon oranı ile açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına göre Ocak ayını beklemeden derhal seyyanen ek zam yapılsın.

3 – Emekli Sendikaları Statü Yasası, gerçek bir intibak yasası ve hiçbir EYT’liyi dışarı da bırakmayacak bir EYT yasası çıkarılsın. Aylık Bağlama Oranı eski sisteme döndürülsün.

4 – Emekli maaşlarından, muayene, tedavi, ilaç katkı payı adı altında alınan her türlü kesinti kaldırılsın.

5 – Bayram ikramiyeleri birer maaş tutarında ve yılda 4 kez ödensin.

Gülay ATAR

Editör: TE Bilisim