Dünyanın en değerli baharatı safran nedir faydaları nelerdir?

SAFRAN NEDİR?

Safran (Crocus sativus), süsengiller familyasından, sonbaharda çiçek açan,  çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi türüdür. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir. Safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir. Türkiye'de ise Safranbolu'da üretilir. Hasadı ve yetiştirilmesindeki zorluk sebebiyle pahalı bir baharatttır.

Safran4

SGK dijital dönüşüm ile hizmet kalitesini arttırdı SGK dijital dönüşüm ile hizmet kalitesini arttırdı

SAFRANIN KULLANIM ALANLARI

Arap, Orta Asya, Avrupa, Hint, İran ve Fas mutfaklarında oldukça yaygın olarak kullanılan safran yemeklere sarı bir renk katar. Ş​ekerlemeler ve lilörlerde de sıklıkla bulunur. Genellikle  pilav, sebze, et, deniz ürünleri, kümes hayvanları ve unlu mamullerde kullanılan safranın en fazla 1 çay kaşığı eklenilmesi önerilir.

Safran2

SAFRANIN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

Potasyum bakımından zengin olan safran kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutmaya yardımcı olur. Antioksidan özelliği nedeniyle solunum rahatsızlıklarına iyi gelir. Depresyon, kaygı, hafıza kaybı ve nörolojik hastalıklara karşı koruma sağlar. C vitamini, magnezyum, demir, potasyum yönünden zengin olan safran aynı zamanda kan şekeri seviyesini düzenler. Analjezik özelliklere sahip olan safran tümörlerin büyümesini azaltır. Yaşa bağlı görme kalitesi düşen bireylerde görme keskinliğini arttır ve katarakt oluşumunu önler. Bronşiyal astım belirtileri ile iltihabı da hafifletir. Adet söktürücü, iştah açıcıdır. Günlük tüketimi bir çay kaşığını geçmemelidir.

Kaynak: Haber Merkezi