Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Romanya'nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul "Dimitrie Cantemir" Rumen Kültür Merkezi'nin katkılarıyla 2 Aralık’ta CSO ADA ANKARA’da gerçekleşecek “Romanya Haftası” konseriyle sanatseverlerle buluşuyor. Türkiye'de yaşayan Romanyalı Şef Bujor Hoinic yönetiminde gerçekleştirilecek konserde CSO, Romanyalı ünlü keman sanatçısı Gabriel Croitoru'ya eşlik edecek. 

‘Romanya Haftası’ özel konserinin ilk bölümünde, Gabriel Croitoru'nun solist olarak yer aldığı, Alman besteci Max Bruch'un İskoç halk ezgisi üzerine yazdığı “İskoç Fantezisi” eseri seslendirilecek. Programın ikinci bölümünde ise Romanya’nın yetiştirdiği en büyük besteci ve ulusal müziğini evrensel boyuta taşımayı başarmış olan ismi George Enescu'nun eserlerine yer verilecek.

GEORGE ENESCU’NUN BESTELERİYLE ROMANYA’NIN MÜZİKAL BİR PORTRESİ 

Dahi bir kemancı, piyanist, orkestra şefi ve besteci olan George Enescu; 20. yüzyılın başında ulusal müzikal ekollerin oluşmasıyla Macaristan'da Bartok, Türkiye'de Rey, Erkin, Saygun gibi bestecilerin yetiştiği dönemde; Rumen dans müziği ve halk şarkıları gibi folklorik öğeleri kullanarak oluşturduğu kendi özgün müzik dili ile müzik tarihine ismini yazdırdı. Şef Bujor Hoinic yönetimindeki orkestra; Enescu’nun Do Majör tonundaki “1 Numaralı Orkestra Süiti”ni ve bestecinin bugün halen en çok icra edilen eserlerinin başında gelen La Majör tonundaki popüler “Rumen Rapsodisi”ni seslendirerek Romanya’nın renkli bir müzikal portresini sunacak. 

Konser hakkında detaylı bilgi için “cso.gov.tr” adresi ziyaret edilebilir. Biletler “biletinial.com” adresi, “SanatCepte” uygulaması ve CSO ADA ANKARA fuaye alanındaki Biletinial gişesi üzerinden temin edilebilir.

Gülay ATAR