Özel Haber: Türkan Çatal Yıldız

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) eylül ayında açlık sınırını 7 bin 245 TL, yoksulluk sınırını ise 23 bin 600 TL olarak açıkladı. Açlık sınırı yükselirken öğrencilerin beslenme çantasına giren ürünler azalmaya başladı. Çocuklarının beslenmesine çantasına istedikleri yiyecekleri koyamadıklarını ifade eden veliler, çocuklarının sağlıksız beslendiğini vurguladı. Uzmanlara göre ise gelişme çağında yeterli beslenememek çocukların gelişimini büyük anlamda olumsuz etkiliyor. 

Birleşmiş Milletlerin yayımladığı Açlık Haritasına göre Türkiye’de 5 yaş altı çocukların yüzde 1.7’si yani yaklaşık 1 milyona yakın çocuk akut yetersiz beslenme yaşıyor. Uzmanlara göre ise bunun anlamı çocuklar  vücudun ihtiyacı olan besinleri az aldığı için yeterli enerji sağlayamıyor ve vücut dokuları yapılanamıyor, yani gelişemiyor. Çocukların yüzde 6’sında ise, yani yaklaşık 3 milyonunda ise kronik yetersiz beslenme yaşanıyor. Enflasyonun artış göstermesi ise okul çağındaki çocukların iyi beslenememesine neden oluyor. Gazetemize konuşan veliler ise çocuklarına sağlıklı beslenme çantası hazırlayamamaktan dertli. 

“OKULUN VERDİĞİ LİSTEYE UYAMIYORUM”

Kızının ilkokul ikinci sınıf öğrencisi olduğunu ifade eden Yasemin Çimen yeni okul döneminde beslenme çantası hazırlamakta sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Çimen konuşmasında şunlara yer evrdi: “Beslenme konusunda bu yıl bizim ikinci senemiz. Geçen seneyle bu seneyi kıyaslayınca maalesef artan maliyet ve fiyatlar çok fazla, pek yetişemiyoruz, zaten okulun kendi belirlediği bir liste olduğu için ona uymak zorundayız. Mesela haftada 3 defa ceviz, fındık gibi kuruyemişler koymak zorundayız ama sürekli alamıyoruz. Çünkü cevizin kilogram fiyatının 150 lira olduğunu düşünürsek bu fiyat birçok aile için yok yüksek. Tüm bunları düşününce çocuk için beslenme çantası hazırlamak gerçekten çok masraflı oluyor. Ben çoğu kez beslenmesine okulun belirlediklerini koyamıyorum ve çoğu kez çocuğum haklı olarak arkadaşlarından gördüğü için anne sen neden bana bunu koymadın diyebiliyor. Beslenme konusunda ve alım gücünde adaletsizlik olduğu ortada. Bir de şu var ki akşama kadar çocuklar tek öğünle kalıyorlar ve açıkçası bu da onlar için pek doyurucu olmuyor. Devletimiz bu konuda düzenleme yapsa en azından bir öğünü kendisi okulda karşılasa hem çocuklar eşit şekilde beslenmiş olur hem de daha sağlıklı büyürler. Çünkü diğer türlü biz veliler hem yetişemiyoruz hem de çocuklar okulda tek öğünle sağlıksız ve yetersiz beslenmemiş olurlar. 

“ÇOCUĞUM SAĞLIKLI BESLENEMİYOR”

Sibel Orhan ise geçen sene çocuğunun beslenmesine koymak için küçük sütleri 1,45 liraya alıyorken yeni eğitim öğretim yılında 3,90 liraya aldıklarını belirtti. Çocuğunun okulda da iyi beslenmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Orhan, çok pahalı olduğu için kuruyemiş alamadıklarını söyledi. 

Meyve fiyatları çok yüksek olduğu için meyvenin yanından dahi geçemediklerine değinen Orhan şöyle konuştu: “Örneğin hamur işi koymak istiyorum çocuğumun beslenmesine, fakat 5 kg unun fiyatı bile 80 lira olmuş. Hamur işinin içine konan yağ gibi diğer ürünleri de düşünecek olursak biz veliler işin içinden çıkamıyoruz. Ne yazık ki istediğimiz gibi beslenme çantası hazırlayamıyoruz ve ben 3. sınıfa giden çocuğumun evde olduğu gibi okulda da iyi ve sağlıklı beslenemediğini düşünüyorum. Okulda sağlıklı beslenemeyen çocuk ne kadar verimli vakit geçirebilir ki? Benim yetkililerden isteğim çocuklara en azından bir öğünü devletin vermesi.”

“DEVLETİMİZDEN YARDIM BEKLİYORUZ”

Tülin Özyurt ise artan ekonomik maliyetler yüzünden ve alım gücünün düşmesi ile çocuğunun beslenme çantasını hazırlamakta zorlanır olduğunu belirterek şunlara değindi:. “Çocuğumun gittiği okul velilere beslenme çantası için bir liste hazırladı verdi. Fakat biz veliler okulun istediği listeye uymakta zorlanıyoruz. Örneğin kuruyemiş var listede alamıyoruz. Çünkü hangi kuruyemişi almaya kalksak bütçemize uymuyor. Geçen sene kilogram fiyatı 50 lira olan badem bu sene 300 liraları buluyor, nasıl alabiliriz ki? Beslenme çantasına meyve koymak istesek o da çok pahalı, her mevsim yenilebilecek meyve olan elmanın bile kilo fiyatı 10 lira. İnanın beslenme çantasına ne koyacağımızı şaşırıyoruz. Hep peynir ekmek arası göndermek biz velileri üzüyor. Bir kilogram peynir bile olmuş 100 lira. Çocuklar sağlıklı beslenemiyor ve ben bir anne olarak çocuğum için çok endişeleniyorum. Çünkü tam gelişme döneminde onu iyi besleyemediğimi düşünüyorum. Buradan çağrım ise çocuğunun beslenme çantasına koyacak yiyecek bulamayan aileler için devletimiz bir şeyler yapmalı.”

“EMEKLİLER TORUNLARINA BAKAMIYOR”

Torunlarının bakımı ile ilgilenen ve çoğu zaman beslenme çantalarını kendisinin hazırladığını ifade eden Menekşe Çatal da gıda fiyatlarının yüksekliğinden yakındı.

Sabahları torununun beslenme çantasını hazırlarken çok zorlandığını dile getiren Çatal, “Torunlarımıza peynir alsak süt alamıyoruz süt alsak diğerlerini alamıyoruz. Eşim emekli ve emekli maaşı ile alabileceğimiz gıda ürünü çok sınırlı. Torunlarının yeterli beslenemediğini görmek beni çok üzüyor. Beslenemedikleri için de çocuklar sürekli  hastalanıyor. Ben torunumun beslenme çantasını hazırlıyorum emekli maaş ile alabildiklerim sınırlı. Meyve koyamıyorum çantalarına örneğin. Ya da kuruyemiş koymak istesek bütçemizi çok zorluyor. Ekstradan sebze türü yemekler yapamıyorum. Şuan kışın gelmesiyle brokoli fiyatları uçmuş durumda. Çocuklarımız her gün peynir ekmekle öğün atlatıyor. Anlayacağınız büyük bir zorluk içerisindeyiz. Bu durum beni çok üzüyor.” dedi.

Editör: TE Bilisim