Emekli Orgeneral Çetin Doğan gündem oldu. Yurttaşlar arama motorlarında, '' Çetin Doğan kimdir? Çetin Doğan kaç yaşında, nereli? Çetin Doğan neden gündem oldu? Çetin Doğan'ın eşi kimdir? Çetin Doğan hangi görevlerde bulundu? Çetin Doğan'ın kaç çocuğu var? Çetin Doğan neden hapiste'' sorularını aratıyor. Peki, Çetin Doğan kimdir? Çetin Doğan kaç yaşında, nereli? Çetin Doğan neden gündem oldu? Çetin Doğan'ın eşi kimdir? Çetin Doğan hangi görevlerde bulundu? Çetin Doğan'ın kaç çocuğu var? Çetin Doğan neden hapiste? İşte tüm merak edilenler...

Zeynep Çamcı kimdir? Zeynep Çamcı kimdir?

Çetin Doğan Kimdir

Çetin Doğan kimdir?

Çetin Doğan, 15 Mayıs 1940 tarihinde doğmuş asker ve eski 1. Ordu Komutanıdır.

Işıklar Askeri Lisesinden mezuniyetini müteakip, 1960 yılında Kara Harp Okulunu tamamladı. 1961 yılında Topçu Okulunu bitirdi. 1987 yılında tuğgeneral rütbesine terfi etti. Ardından; Genelkurmay Komuta Kontrol Daire Başkanlığı, 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanlığı, 4. Kolordu Komutan Yardımcılığı, 1. Mekanize Tümen Komutanlığı, Genelkurmay Harekât Başkanlığı ve Jandarma Asayiş Komutanlığı görevlerini icra etti.

1999 yılında orgeneral rütbesine terfi etti ve Ege Ordusu Komutanlığına atandı. 2003 yılında 1. Ordu Komutanı iken emekli oldu. TSK'den emekli olduktan sonra dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti başkanlığına atandı. 11. cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından görevden alındı.

Çetin Doğan

28 Şubat süreci

28 Şubat Süreci'nde adı fişlemeler ile anılan Batı Çalışma Grubunun başkanlığını yaptı. Kendisinin imzası olan 16 Nisan 1997 tarihli ve bütün askerî birimlere gönderilen bir BÇG belgesinde, laiklik aleyhtarı faaliyetlerin arttığı vurgulanarak camilerin gözetim altına alınması emrediliyordu. Plana göre görevli askerî personel camilere gidecek ve laiklik karşıtı fiil ve sözleri ivedilikle garnizon komutanlıklarına bildirecekti.

Balyoz

Ana madde: Balyoz darbe planı iddiası

Taraf gazetesi tarafından 2003 yılında 1. Ordu Komutanı iken Balyoz Darbe planlarını hazırladığı iddia edildi. emekli Orgeneral Çetin Doğan bu haberler üzerine t24.com.tr internet sitesine yaptığı açıklamada: "Cumhuriyet’i koruma ve kollama görevinin gereği olarak (...) EMASYA (Emniyet ve Asayiş) planları seminerlerde elbette ele alınmıştır." dedi.[8] Ancak darbe suçlamalarını reddetti. Söz konusu darbe senaryolarının seminerde görüşülmediğini belirterek: "Yok böyle bir şey. Bu uydurma bir senaryoyla monte ediyorlar. Meşhur bir tabirle, kopyala ve yapıştır usulüyle." dedi.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcıları yaklaşık bir aylık incelemeden sonra 22 Şubat 2010 günü aralarında Çetin Doğan'ın da bulunduğu 49 askeri gözaltına aldı. 26 Şubat 2010'da mahkeme kararıyla tutuklandı ve ertesi gün Silivri Cezaevi'ne konuldu. Yargılanması tutuklu olarak devam etmiştir. 19 Haziran 2014'te AYM'nin ilgili kararı doğrultusuna tahliye edilmiştir.

21 Eylül 2012 tarihinde Balyoz davası karara bağlandı. 1 numaralı sanık olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Darbeye eksik teşebbüs sebebiyle verilen ceza ağırlaştırılmış müebbetten 20 yıla düşürüldü. Ancak kararın bozulması üzerine yeniden yapılan yargılama sonucunda tüm suçlamalardan beraat etti. 17 Haziran 2021 tarihinde Yargıtay 16. Ceza Dairesi, beraat kararının bozulmasına hükmetti. Daire, Doğan'la beraber 7 sanığın Ağustos 2003 tarihi ve öncesinde işledikleri "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar cezalandırılmalarını istedi.

24 Mart 2023 tarihinde Yargıtayın bozduğu Balyoz davasının yeniden yapılan yargılamasında Çetin Doğan, 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Çetin Doğan 28 Şubat

Milletvekili adaylığı

Çetin Doğan 2011 Türkiye genel seçimlerinde, ağırlığını İşçi Partisinin oluşturduğu Cumhuriyet Güçbirliği bağımsız adaylar bloğu çerçevesinde İstanbul 2. bölgeden bağımsız milletvekili adayı oldu. Seçim sonuçlarına göre 9 bin 378 geçerli oy aldı ancak İstanbul 2. bölgeden milletvekili seçilebilmek için gerekli olan 110.000 oyun altında kalarak milletvekili seçilemedi.

28 Şubat davası

Ana madde: 28 Şubat davası

9 Temmuz 2021 tarihinde hakkındaki müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından onandı. 19 Ağustos 2021 tarihinde tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Çetin Doğan Eşi

Çetin Doğan'ın eşi kimdir?

Çetin Doğan, Fatma Nilgül Doğan ile evlidir. Kızı Pınar Doğan, ekonomist Dani Rodrik ile evlidir.

Çetin Doğan Kaç Yaşında

Çetin Doğan neden gündem oldu?

28 Şubat davasında hüküm giyen 83 yaşındaki emekli Orgeneral Çetin Doğan sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Çetin Doğan'ın eşi Nirgül Doğan, Çetin Doğan’ın yeniden İzmir 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ne gönderildiğini duyurdu.

Kaynak: Haber Merkezi