Ankara'da meydana gelen Yüksek Hızlı Tren kazası sonrası, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), TCDD’nin “yeniden yapılandırma” süreci ve Marşandiz istasyonunda meydana gelen yüksek hızlı tren faciası raporunu açıkladı. Raporda, ‘’ Dünyada en güvenilir ulaşım aracı olarak bilinen ve kabul edilen demiryolu taşımacılığı ülkemizde neden ve nasıl güvensiz ulaşım seçeneğine dönüştürülmüştür?’’ ifadesine yer verildi. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Ankara'da meydana gelen Yüksek Hızlı Tren kazası sonrası TCDD’nin “yeniden yapılandırma” süreci ve marşandiz istasyonunda meydana gelen yüksek hızlı tren faciası  raporunu açıkladı. Kazadan hemen sonra oluşturulan komisyon tarafından olay tüm yönleri ile geniş olarak incelendi. Hazırlanan raporda şu bilgilere yer verildi: ‘’13 Aralık 2018 tarihinde Ankara-Konya seferini yapmakta olan YHT ile yol kontrolünden dönen (klavuz tren) lokomotifin aynı hat üzerinde Marşandiz istasyonunda saat 06.36’da çarpışması (karambol) sonucu ikisi YHT makinisti, biri kılavuz lokomotifi makinisti olmak üzere dokuz yurttaşımız hayatını kaybetmişti. Ayrıca kazada biri kılavuz lokomotifi makinisti olmak üzere 86 yurttaşımız da çeşitli derecelerde yaralanmıştır. Raporumuzun aşağıdaki sorulara yanıt olmasını hedefliyoruz:

  • Dünyada en güvenilir ulaşım aracı olarak bilinen ve kabul edilen demiryolu taşımacılığı ülkemizde neden ve nasıl güvensiz ulaşım seçeneğine dönüştürülmüştür?
  • Son yıllarda neden sık sık birden fazla kişinin yaşamını yitirmesi veya yaralanmasıyla sonuçlanan büyük tren kazaları olmaktadır?
  • Neden ramak kala olaylar fazlalaşmıştır?
  • Neden kazalara açık ve aşırı riskler barındıran bir işletmecilik yapılmaktadır?
  • Tren kazaları önlenebilir mi?
  • Bu kazanın değerlendirilmesindeki amaç, bir suçlu bulmaktan öte görünen eksiklik ve olumsuzluklara dair görüş ve önerilerimizle güvenli bir demiryolu ulaşımının sağlanması noktasında katkıda bulunmaktır.
  • Kaza sonrası basın ve yayın organlarında da yer aldığı ve kimi açıklamalarda olduğu gibi bu kaza bir kaç farklı unvanda çalışan personelin mi yoksa TCDD’de yönetim kademesinde karar verici mekanizma içerisinde yer alan; bürokratlar ve yöneticiler ile birlikte siyasilerin yer aldığı birden fazla unsurun mu sorumluluğu olduğudur?
  • Belirtmek gerekir ki demiryollarının dünyanın en güvenli ulaşım modlarının başında gelmesinin nedeni sistemin bir veya birkaç kişinin hatası nedeniyle kazanın oluşmasına izin vermeyecek şekilde bir kontrol mekanizmalarıyla donatılmış olmasındadır. Bu nedenle yaşanan kazada olduğu gibi kazanın bir veya birkaç kişinin yaptığı hata ile izah edilmesi demiryolu sisteminin mantığına aykırıdır.
Bu kapsamda bir yandan kısaca ülkemiz demiryolu tarihini aktarırken özellikle 1980 sonrası ülkemiz ve demiryolları özelinde neolibarel politikaların etkileri sonucu hayata geçirilen politikalar ve bu politikalar sonucu demiryollarında yaşananlara değinilecektir. (Merve ŞEN)
Editör: TE Bilisim