Bilimsel çalışmalar dur durak bilmiyor. Havaya salınan karbondioksit gazı, kabartma tozuna çevrildi. Hindistan’da bir firma, kömürle çalışan kaynatıcılarından açığa çıkan karbon dioksiti, kabartma tozu gibi yararlı kimyasallara dönüştürdü. Bu gelişme hem açığa çıkan karbon dioksitin daha faydalı kimyasallara dönüştürülmesini hem de küresel ısınmaya karşı tedbir alınmasını sağlaması açısından oldukça önemli olduğu belirtildi.
Hindistanda faaliyet gösteren firma, yılda yaklaşık 66.000 ton karbon dioksit emisyonu bu yolla dönüştürülebiliyor. Her ne kadar firmanın çevreci bir amacının olduğunu söylemek zor olsa da, elde edilen sonucun çevre açısından olumlu sonuçları olacağını bildirdi.Karbon salınımının dönüştürülmesi işlemi, CO2 moleküllerini yakalamak için tuzlardan faydalanan iki genç Hintli kimyager tarafından yürütülüyor. Bu yöntem, kullanılan diğer yöntemlerden daha farklı olarak toplam karbon dioksit salınımının  yüzde 90’ından fazlasının dönüştürülmesinin mümkün olacağını ortaya koydu.
SODA KÜLÜNÜN GENİŞ BİR YELPAZESİ VAR
Dönüştürme işleminden sonra elde edilen ürün olan soda külünün, geniş bir kullanım yelpazesi var. Cam üretimi, tatlandırıcılar, deterjanlar ve kağıt üretimi gibi birçok sanayi alanında bu ürünün kullanılması mümkün olduğunu gösterdi.
ATMOSFERE DE FAYDASI VAR
Geçen yıl İzlanda’dan bir firmanın karbon dioksiti taşa dönüştürdüğünü duyurması oldukça büyük bir gelişme olarak değerlendirilmişti. Fakat son ürün olarak daha kullanışlı bir malzemenin elde edilmesi, taş elde edilmesinden çok daha faydalı ve tercih edilir olacaktır. Eğer Hindistan’daki firmanın kullandığı teknik yaygınlaştırılabilirse, önümüzdeki 40 yıl içerisinde global sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 20 azaltılması mümkün hale gelebileceği ileri sürülüyor.
(Güçlü ANADOLU)
Editör: TE Bilisim