İçindeki üretme isteğiyle girişimcilik yoluna giren Merve Güner, Ankara Keçiören’de bulunan butik işletmesinde  doğal sabun ve kozmetik ürün üretiyor. Bir kadın girişimci olarak çevremizdekilerin söylediklerinden çok  içimizdeki sesi dinlemeliyiz diyen Güner, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un girişimcilere olan desteğini vurgulayarak “Kadın girişimcilere ve yeni projelere her türlü destekte bulunan Keçiören Belediyesi sınırları içinde üretim yapmak ve semtimizi kalkındırmak için çalışmak bizi son derece mutlu ediyor. Başkanımız ile birlikte yeni adımlar atmak bizim için büyük gurur kaynağı.” ifadelerini kullandı.

Kimya mühendisi bir anne olan Merve Güner’in, çocukları için en doğalı ararken başlayan serüveni büyüyerek devam ediyor. MelKa Naturel Doğal Kozmetik adını verdiği işletmesinde tamamen doğal ürünler üreten Güner, ” Sosyal medya üzerinden başlayan satış maceram şimdi her geçen gün büyüyen bir aileye dönüşüyor ve bunu görmek beni inanılmaz mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

Doğal sabun ve kozmetik ürün üreten Merve Güner, kendisini ve hayata geçirdiği MelKa Naturel Doğal Kozmetiği okurlarımıza şöyle aktardı:

“İki çocuk annesi bir kimya mühendisiyim. Doğal yaşama merakım çocukların doğumundan sonra başladı.  Ama en radikal adımı atmama sebep kızımın geçmeyen pişik problemiydi. Her ürünü, her yolu denedik fakat bir türlü geçmedi. Bu süreçte evde yabancı kaynaklardan bulduğum doğal tarifleri uygulamaya başladım. İnanması güç ama çok hızlı sonuçlar aldık ve sorunu çözdük.  Bu süreçte evde kendimiz için sabun üretmeye de başladım. Tüm aile severek kullandıktan sonra yaptığım bu ürünleri sevdiklerime hediye etmeye başladım. Kullananların yorumlarını gördükçe içimdeki üretme sevdası arttı. Bu süreçte ücretsiz izindeydim ve iznim bitmek üzereydi; iki yolum vardı ya memurluğa devam edecek hayalimi yarım bırakacaktım ya da içimdeki üretme aşkını dinleyerek istifa edip Melka Natureli kuracaktım. Tabii ki iç sesimi dinledim ve memurluk hayatıma son vererek Mart 2020’de Melka Naturel markasını kurdum. Sosyal medya üzerinden başlayan satış maceram şimdi her geçen gün büyüyen bir aileye dönüşüyor ve bunu görmek beni inanılmaz mutlu ediyor.

“OLUMSUZ YORUMLARIN HİÇBİRİNE KULAK ASMADIM”

Bir kadın girişimci olarak bu yolda yaşadığı olumlu olumsuz eleştirileri ve  deneyimleri  aktaran Güner “Tabii ki yakın çevremden büyük tepkiler aldım bu girişime başlarken. Çünkü herkes tek bir şey söylüyordu “Memurluk bırakılıp da ticaret yapılır mı? Ya sonu kötü biterse...” ben bu sözlerin hiç birine kulak asmadım. Zaten mesleğimi yapacak olmanın ve insanların hayatlarına dokunabilecek olmanın huzuru beni hiç bir zaman yolumdan çevirmedi.” ifadelerini kullandı.

“ÜRÜN FORMÜLASYONLARIMI HEP BİLİMSEL GERÇEKLERE DAYANARAK HAZIRLADIM”

  Kimya mühendisliği eğitimi almanın avantajlarını üretime başlayınca  fark ettiğini dile getiren Merve Güner “ Doğal ürün üretmek uzaktan bakınca kolay gibi gözükse de her işin incelikleri olduğu gibi bu işin de bilinmesi gereken oldukça çok adımı var. Olay sadece içeriğin doğal olması ile bitmiyor, ürettiğimiz ürünü yeni doğan bir bebek kullanacak belki o yüzden sürekli araştırmak gerekli, kime ne ürün üretiyorsak kullanacağımız içeriğin son kullanıcıdaki etkilerini  ve  sonuçlarını da hesaba katmak gerekiyor. Bu sebeple kozmetik ürün üretebilmek için birçok yerli ve yabancı eğitim aldım. Ürün formülasyonlarımı hep bilimsel gerceklere dayanarak hazırladım. Her zaman okuyup yenilikleri de işin içine katmak gerekli. Ancak o zaman inovatif  ve etkili ürünler üretilebiliyor” dedi.

 “BENCE KADINLAR OLARAK ÇEVREMİZDEKİLERİN SÖYLEDİKLERINDEN ÇOK İÇİMİZDEKİ SESİ DİNLEMELİYİZ “

Kendi fikirlerini hayata geçirmek isteyen hemcinslerine seslenen Güner, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz kadınlar açıkçası neye dokunsak güzelleştiriyor ve değiştirebiliyoruz. Yeter ki içimizde istek olsun.. O yüzden kadınlar olarak çevremizdekilerin söylediklerini değil içimizdeki sesi dinlemeliyiz bence. Toplumsal olarak maalesef girişimcilik adımları atılacağı zaman adımı atan kadın ise ne gerek var deniliyor. Ama istatistikler gösteriyor ki girişimcilik adımlarını atan kadınlar çoğunlukla erkeklerden daha başarılı oluyor ve kurdukları işi daha uzun süre ayakta tutabiliyor. Şunu da belirtmeliyim ki insan mutlu olduğu işi yapmalı ve sonu ne olursa olsun hayallerinin peşinden gitmeli.  Evet riskler hayatın her adımında var ama bu sevdiğiniz işi yapmanıza engel değil. Olacak en güzel sonuçlara odaklanın ve başlangıç için bir adım atın

Hayata geçirdiği ürünlerin  içeriklerinin %100 doğal olduğunu vurgulayan MelKa Naturel Doğal Kozmetiğin sahibi Güner, “ Sabunlarımızda ve kozmetik ürünlerimizde soğuk sıkım yağlar ve yenilebilen hammaddeleri kullanıyoruz.13 çeşit sabunumuz mevcut içeriğinde soğuk sıkım zeytinyağı, hindistancevizi yağı, kakao yağı, tatlı badem yağı gibi cildi ve saçı besleyen yağların olduğu. Mesela saç bakım sabunumuz ile saçı ve saç derisini besleyip güçlendirecek, yeni saç oluşumunu destekleyecek argan yağı, defne tohumu yağı, hindistancevizi yağı gibi yağlar bulunmakta. Ayrıca her cilt tipi için uygun sabunlarımız da var yağlı ciltler için aktif kömürlü çay ağacı yağlı sabun, bentonit killi sabun; hassas ciltler için keçisütlü ballı sabun, kantaron yağlı sabun, bebekler ve çocuklar  için bebek sabunu...Zararlı kimyasallardan uzak bir banyo keyfi için tarçınlı sabun, kahveli sabun ve kakaolu sabun gibi.. Kişisel bakım ürünlerimizde de aynı özveriyle çalışıyoruz. 30’a yakın da kozmetik ürünümüz bulunuyor ve her geçen gün yenilerini ekliyoruz ürünlerimize. Alüminyum içerikli bazı ürünlerin cildimize ve atmosfere verdiği zararlar hakkında her geçen gün birçok bilimsel makale yayınlanıyor bu makalelere göz atıyorum. Araştırmalarda bu maddeleri solumanın zararlarına dahi değiniliyor. Bu yüzden üzerinde çok çalışarak geliştirdiğimiz krem deodorantımız mevcut. İçeriği %100 doğal yağlar ve yenilebilen ham maddelerden oluşuyor, terlemeyi değil ter kokusunu önlemekte son derece başarılı ve en çok tercih edilen ürünlerimiz arasında.  Her cilt tipi için geliştirdiğimiz formüllerle hazırlamış olduğumuz serumlarımız, maskelerimiz ve kremlerimiz doğa dostu içerikleri ile kullanıcıların yüksek ilgisini çekiyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Ve en önemlisi çocuklarımız.. En büyük amacımız annelerin gözü gibi baktığı çocuklarına güvenle kullanabilecekleri bakım ürünleri sunmak. Pişik merhemi, bebek bakım yağı, aynısefa merhemi, nemlendirici krem ve bebek sabunu gibi birçok bakım ürünümüz annelerin favorisi olmuş durumda.

“PANDEMİYLE İNSANLARIN DOĞAL ALTERNATİFLERE MERAKI OLDUKÇA ARTTI”

Pandemi sürecinde doğal sabun satışlarında gözle görülür bir artış yaşandığını söyleyen Güner, sadece sabunlarda değil ayrıca nemlendirici  ve krem satışlarında da artış yaşandı.. Sürekli yıkanan ellerin ihtiyacı olan nemi veren sabunlar ve dezenfektanlardan yıpranan cilt için uygun nemlendirici bakım kremleri bu süreçte göz bebeği haline geldi. Pandemi sebebiyle insanların doğal alternatiflere merakı oldukça arttı açıkçası. Antibakteriyel sabunlar, dezenfektanlar ve kolonyalar sebebiyle çoğumuzun cildi tahriş oldu ve yıprandı.  Ama doğal sabun kullanıcıları bu süreç boyunca oldukça avantajlıydı. Çünkü doğal sabun cildinizi temizlerken besler, nemlendirir. İçeriğindeki yoğun gliserin sayesinde cildinizde tahriş ve çatlaklara sebep olmaz. Bu süreçte en büyük tavsiyem güvendiğiniz bir yerel satıcıdan doğal sabun almanız ve kolonya olarak da gliserin eklenmiş kolonyaları tercih etmeniz olacaktır. Pandemi sürecinde insanların en büyük tercihi on-line alışveriş oldu, biz de online mağazamız sayesinde 7/24  birlikte çalıştığımız lojistik ekibimiz ile Türkiye’nin dört bir köşesine hizmet ve ürünlerimizi ulaştırıyoruz.  Ayrıca Ankara/Keçiören’de bulunan satış mağazamızda günlük dezenfeksiyon işlemleri yaparak hijyen kuralları çerçevesinde şatışlarımız da devam etmektedir” açıklamasında bulundu.

 “KEÇİÖREN BELEDİYE BAŞKANIMIZ SAYIN ALTINOK İLE BİRLİKTE YENİ ADIMLAR ATMAK BİZİM İÇİN BÜYÜK GURUR KAYNAĞI”

 Güner: Keçiören Belediye Başkanımız Sayın Turgut ALTINOK işletmemizin açılışında bize çok destek sağladı.  Kadın girişimcilere ve yeni projelere her türlü destekte bulunan Keçiören Belediyesi sınırları içinde üretim yapmak ve semtimizi kalkındırmak için çalışmak bizi son derece mutlu ediyor. Keçiören Belediyemiz ile birlikte birçok proje için istişare etmekteyiz, Başkanımız ile birlikte yeni adımlar atmak bizim için büyük gurur kaynağı.

“GELECEĞİMİZ İÇİN, ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BAŞKA BİR GEZEGEN OLMADIĞINI UNUTMAMALIYIZ”

Son olarak okurlarımıza çağrıda bulunan Güner, İklimler değişiyor, su kaynaklarımız azalıyor ve maalesef dünyamız bir plastik çöp yığını haline geliyor. Tüm bunları değiştirmek için aslında tek yapmamız gereken şey yaşam biçimimize  bir göz atmak. Bir birey olarak hayatımıza sığdırdığımız yüzlerce plastik ve kimyasaldan uzaklaşmak aslında zannettiğimiz kadar zor değil ve bütün bu sorunları çözmek için evet bir bireyin bile hareketi son derece önemli. Geleceğimiz için, çocuklarımız için başka bir gezegen olmadığını unutmamalıyız. Melka Naturel ailesi olarak ürünlerimiz ile müşterilerimize doğal hayatın kapısını açmaktayız. Doğayı ve dünyamızı kirletmeden, plastik atıklar çıkartmadan bakım yapılabileceğini herkese anlatmak ve bu hayata teşvik etmek en büyük hedefimiz. Kullandığımız hammaddeden ambalajına ve kargosuna kadar bu özveri ile çalışıyor ve bunu hayat biçimimiz olarak benimsiyoruz” dedi.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim