Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) baraj puanı ile ilgili alınan karar geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sosyal medya hesabından duyuruldu. 2021 yılına mahsus olmak üzere baraj puanının TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacağı açıklandı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rehber Öğretmen Büşra Akırmak Gürhan, “Önceki yıllara göre başarı sıralamasında da düşüş olabileceğini düşünüyorum. Örneğin geçen sene 50000 başarı sıralamasında yer alan bir bölüm bu sene 52000-55000 arasında bir dilimde öğrenci alabilir. Bu düşüşlerin özellikle başarı sıralamalarının orta bandında daha çok olacağını ön görebilirim” açıklamasında bulundu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), YKS’ye (TYT-AYT-YDT) yönelik baraj puanı kararının ardından ikinci ek tercih hakkında da  açıklamada bulundu. Korona virüsün etkileri nedeniyle alınan karar gereği ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacak. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Rehber Öğretmen Büşra Akırmak Gürhan ile YKS maratonunu ve tercih sürecini konuştuk.

Merhabalar, Üniversiteye giriş sürecinde YKS’de, 2 milyon 416 bin 974 adayın yüzde 32'si barajı aşamayınca TYT ve AYT baraj puanı düşürüldü. Yapılan son değişikliklere göre YKS baraj puanı kaç oldu?

Merkezi ve birinci yerleştirmede TYT için 150 AYT için 180 olarak uygulanacak sadece ikinci ek yerleştirme için 10 ‘ar puan düşürülüp TYT 140 AYT 170 baraj puanını oluşturacak.

“BU YILA ÖZGÜ BİR DURUM”

YKS sonuçları ile tercih süreci ne zaman tamamlanacak? Barajı geçemeyen adaylar ne zaman tercihte bulunacak?

05-20 Ağustos tarihleri arasında üniversite tercihleri ÖSYM sayfasından aday işlemleri sistemi sekmesinden yapılabilecektir. Üniversite tercihlerinin bitmesinin ardından sonuçların açıklanması beklenecek ve yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra 1. Ek yerleştirme için başvuru tarihleri bildirilecek birinci ek yerleştirme ile de herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen adaylar için TYT’de 140 AYT’de 170 barajı uygulanarak tercih yapılacaktır. Yani aslında barajın altında kalan kişiler değil ikinci ek yerleştirme de TYT için 140 AYT için 170 puan barajı yeni belirleme olacak sadece bu yıla özgü olarak.

 “BEKLENEN BİR DÜŞÜŞ YAŞANDI”

Bir eğitimci olarak siz yapılan bu düzenlemeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu durum öğrencileri nasıl etkileyecek?

Düşürülen baraj puanı ilk iki yerleştirme sonucunda uygulanacağı için tam anlamıyla bir düşüş olacağını beklemiyorum kontenjanların çoğu ilk iki yerleştirmede dolacağı için düşürülecek puan son ek yerleştirmede çok etkili olmayacaktır. Pandemi süreci dolayısıyla  öğrencilerin neredeyse 2 yıldır süren online çalışmaları ve motivasyonlarının düşük olmasından dolayı açıklanan sınav sonuçları bir sürpriz olmadı.  Beklenen bir düşüş yaşandı.

“TERCİHLER İÇİN BELİRLEYİCİ OLAN KISTAS PUAN DEĞİL ÖĞRENCİNİN BAŞARI SIRALAMASIDIR”

Üniversite tercihi yapacak olan adaylar tercihlerini yaparken neyi göz önünde bulundurmalı bu anlamda adaylara tavsiye ve uyarılarınız var mıdır?

Üniversite tercihlerinde göz önünde bulundurmaları gereken ilk şey okumak istedikleri bölümlere ilişkin bir araştırma yapmaları ve gerçekten okumak isteyecekleri alanda tercih yapmaları..Tercihler için belirleyici olan kıstas puan değil öğrencinin başarı sıralamasıdır. Önceki yılların başarı sıralaması göz önüne alınarak tercih yapmaları önemli olacaktır. Önceki yıllara göre başarı sıralamasında da düşüş olabileceğini düşünüyorum. Örneğin geçen sene 50000 başarı sıralamasında yer alan bir bölüm bu sene 52000-55000 arasında bir dilimde öğrenci alabilir. Bu düşüşlerin özellikle başarı sıralamalarının orta bandında daha çok olacağını öngörebilirim. Yine örnek vermek gerekirse 250000 başarı sıralaması olan bir üniversite bölümü bu sene 300000’e kadar düşebilir belki biraz daha bile düşebilir.  Bu sebeple daima tercihlerinde başarı sıralamalarının 3000-5000 üzerinde tercihlere başlayabilirler. Başarı sıralamanız 6000 ise 4000-5000 başarı sıralaması olan üniversite bölümlerinden tercihlerinize başlayabilirsiniz. Son olarak gitmek istedikleri bölüm ve şehir hakkında bir araştırma yapmaları sonraki süreçte önemli olacaktır. Umarım herkes istediği ve onları mutlu edecek sonuçları alır.

Bilgi Notu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YKS ile ilgili alınan kararı  geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:

“Genç kardeşlerime bir müjde vermek istiyorum. Yüksek Öğretim Kurulumuz, 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırmıştır. Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacaktır.

Yapılan bu önemli değişiklikle birlikte üniversite tercih sürecinin tüm kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Cumhur İttifakı olarak gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

YÖK Başkanı Erol Özvar ise  sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

YÖK olarak, 2021-YKS sonuçlarını değerlendirerek yükseköğretim kurumlarımızın mevcut kapasitelerinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla merkezi ve ek yerleştirme işlemleri sonucunda boş kalan kontenjanlar için “ikinci ek yerleştirme” yapılmasını kararlaştırdık.

”Merkezi ve ek yerleştirme” işlemlerindeki baraj puanlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek, boş kalan kontenjanlar için yapılacak “ikinci ek yerleştirme” işlemleri esnasında TYT Puanı 140; AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar için tercihte bulunma imkânı tanıdık.

İkinci ek yerleştirme işlemleri sürecinde TYT puanı 140 ve üzerinde olan adaylar “önlisans programlarında”, AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar “lisans programlarında” boş kalan kontenjanlara tercihte bulunabilecekler. Kararımız adaylarımız açısından hayırlı olsun…

(Merve ŞEN)

Editör: TE Bilisim