Ankara Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gülay Karaca, "Kadına şiddete son vermek için daha etkin politikalarla ve el ele verip mücadele etmeliyiz.” dedi.

Ankara Kulübü Derneği Bacıerenleri, Kadın Bilgi Proje Paylaşım Merkezi Derneği (KABİPAM) tarafından ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü Etkinliği’ kapsamında düzenlenen programa katılarak, bir gösteri sundu.

Gençlik Parkı Kültür Merkezi Necip Fazıl Salonu’nda gerçekleştirilen programda Bacıeren gösterisi öncesi bir konuşma yapan Ankara Kulübü Derneği Bacıerenlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gülay Karaca,  kadına karşı uygulanan şiddetin her şeyden önce bir insan hakkı ihlali olduğunu belirterek, “İnsan hakları, insanın doğuştan itibaren sahip olduğu ve devlet, bireyler ve toplum tarafından korunan haklar bütünüdür. Kadına yönelik şiddet her şeyden önce bir insanlık ayıbıdır. Tarihimize baktığımızda Selçuklu ve Osmanlı toplumunda kadınlar, o dönem için dünya ülkeleriyle karşılaştırıldığında çok daha iyi bir konumdaydı. Bugün ise geldiğimiz noktada kadına şiddet ve insan hakkı ihlali sadece ülkemizin değil,  tüm dünyanın toplumsal bir sorunudur. Kadına şiddete hayır diyoruz.  Kadına yönelik şiddetle mücadele için mevcut politika ve uygulamalar masaya yatırılmalı, daha etkin mücadele politikaları uygulamaya konulmalı. Kadına şiddete son vermek için el ele verip mücadele etmeliyiz.” dedi.

Ankara Kulübü Derneği’nin Anadolu Bacıları geleneğini yaşatmak amacıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Karaca, şöyle devam etti: “Bacıerenler, diğer adıyla Anadolu Bacıları Teşkilatı, 13’ncü yüzyılda Anadolu’da doğmuş ve dünyada kurulmuş ilk kadın örgütlenmesidir. Kadınların teşkilatlanıp gelişmesi için Ahi Evran'ın eşi Fatma Bacı tarafından dünyanın ilk kadın teşkilatı olarak kurulan ‘Bacıyan-ı Rum’, Anadolu Kadınlar Birliği anlamını taşımaktadır. Ahilik kültürü, fertlerin hak ve özgürlüklerine ayrıca önem vermektedir. İlme, sanata ve ahlaka son derece önem verilen Ahilikte, kadının da sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri vardı. Kadınlarımız gerektiğinde düşmanlara karşı vatan savunmasında eşlerinin yanında mücadele etmişlerdir. Ancak, Ahilerin kadın kolu işlevi gören Anadolu Bacıları geleneği zaman içerisinde unutulmuş. Ankara Kulübü Derneği, Anadolu Bacıları geleneğini yaşatmak amacıyla “Bacıerenler Kolu”nu oluşturmuştur. Derneğimiz, halk müziği ve halk oyunları başta olmak üzere, tüm toplumsal-kültürel boyutlarıyla bu köklü geleneği araştırmayı, geliştirmeyi, yaşatmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı hedef olarak belirlemiş ve bu amaçla çalışmalarını yoğun şekilde sürdürmektedir.”

(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim