Ankaralı’lar kendi istekleri olmadan Başkent Doğal Gaz A.Ş. tarafından usulsüz olarak dayatılan kartlı ön ödemeli doğal gaz sayaçlarının mekanik sayaçla değiştirilmesi nedeniyle, maddi ve manevi mağduriyet yaşamaktadırlar. Kartlı ön ödemeli doğal gaz sayaçlarının mekanik sayaçla değiştirilmesi karşılığında şirket tarafından tüketicilerden ( doğal gaz abonelerinden) 406 TL ile 486 TL arasında bir güvence bedeli alınmaktadır. Başkent Doğal Gaz A.Ş.’nin  bu uygulaması Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğine, Anayasa’ya, tüketicinin seçme hakkına, kamu yararına, hukuk ve adalet anlayışına aykırıdır. Ankaralı’lar İki Kez Mağdur Edildi ve Ediliyor Ankaralı’ların kartlı – ön ödemeli doğal gaz sayaçlarından dolayı ilk mağduriyetleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 1996 yılından doğal gaz dağıtımının Başkent Doğal Gaz A.Ş.’ne devredildiği 2014 tarihine kadar yaşandı. Bu tarihe kadar 900 bin – 1 milyon dolayındaki aboneye,  tüketicilerin  onayları ve istekleri olmadan 300 dolar karşılığında kartlı ön ödemeli doğal gaz sayacı dayatılmıştı. İkinci dayatma ise, doğal gaz dağıtımının Başkent Doğal Gaz A.Ş.’ne devredilip özelleştirilmesinden hemen sonra çeşitli gerekçelerle şirket tarafından yapılmaya başlandı. Buradaki amaç, şirketin abonelerden “güvence bedeli” adı altında nakit para toplamaktır. Şirketin ön ödemeli sayaçları mekanik sayaçlarla değiştirme gerekçelerinin hiçbirinin yasal ve haklı dayanağı yoktur. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) Dayatma ve Usulsüzlükteki Rolü EPDK tarafından düzenlenen,  29.12.2016 tarih ve 29933 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan              “ Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Bağlantı ve Hizmet Bedellerine İlişkin Usul ve Esaslar” adlı karar ile 20 yılını doldurmuş olan kartlı doğal gaz sayaçlarının mekanik sayaçla değiştirilebileceği hükmü getirilmiştir. Bu hüküm ile EPDK, Başkent Doğal Gaz A.Ş:’nin amacının gerçekleşmesine yasal dayanak sağlamıştır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) Kararı ve Şirketin Tutumu Usulsüzdür Kartlı ön ödemeli doğal gaz sayaçlarının mekanik sayaçla değiştirilebileceği kararı ile birlikte şirketin uygulaması Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin  “sayaç” başlıklı  40.maddesinin 3.paragrafı ile Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği’nin “Periyodik Muayene” başlıklı 9.maddesinin (b) şıkkına aykırıdır. Şöyle ki,

  1. Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeğinin “sayaç” başlıklı 40.maddesinin 3.paragrafında “Dağıtım şirketi, mevcut mekanik sayacın ön ödemeli sayaç ile değişimi hususunda müşterilerine hiçbir şekilde zorlamada bulunamaz” denilmektedir. Bu hükmün anlamı ve mantığı, aynı şekilde, tüketicinin (abonenin) isteği dışında kartlı ön ödemeli sayaçların da mekanik sayaçla değiştirilemeyeceğidir. Bu doğrultuda Tüketici Hakları Derneğinin başvurusu üzerine EPDK tarafından Tüketici Hakları Derneğine verilmiş olan 08.08.2014 tarih ve 47425 sayılı cevap yazısının son paragrafında ise, “abonelerin mevzuat çerçevesince sahip oldukları yükümlülükleri yerine getirmiş olmaları şartıyla kullanmakta oldukları ön ödemeli sayaçların, abonelerin talepleri olmadan mekanik sayaçlarla değiştirilmesi mevzuat çerçevesince mümkün değildir.” denilmiştir.
 
  1. Diğer taraftan, Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği’nin “Periyodik Muayene” başlıklı 9.maddesinin (b) şıkkında ise “elektrik, su ve gaz sayaçlarının periyodik muayenelerinin on yılda bir yaptırılması zorunludur” denilmektedir. Söz konusu bu hüküm gereğince sayaçların yaşından ve kullanım süresinden bahsedilmemektedir. Yani, 40-50 yaşında bile olsa her on yılda bir periyodik muayene yapılması gerekmektedir. Ayrıca, sayaçların arızalanması ve ölçümünde bir sorun olması durumunda ise 3516  Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun hükümlerine göre, muayeneleri tamirleri ve ayarları yapılmaktadır.
  Ankara 5.Tüketici Mahkemesi Dayatmaya “Dur” dedi Ankara 5.Tüketici Mahkemesi, 26.06.2018 tarihli kararı ile Başkent Doğal Gazın sayaç zorbalığına “dur” dedi. Mahkeme, verdiği kararda; abonenin isteği dışında sayaç değişiminin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 6.maddesine ve Borçlar Kanununa aykırı olduğuna hükmetti. Mahkemenin bu kararı doğrultusunda, Başkent Doğal Gaz, mekanik sayaç ile değiştirdiği kartlı sayacı tekrar abonenin evine bağladı. Ayrıca, aboneden güvence bedeli olarak aldığı 406TL’yi de aboneye verdi. Tüketici Hakları Derneği olarak, kartlı – ön ödemeli doğal gaz sayaçlarının mekanik sayaçla değiştirilmesi dayatması ve usulsüzlüğü konusunda Cumhurbaşkanlığına, Başbakanlığa, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına Nisan 2018 tarihinde yazı yazarak söz konusu usulsüzlüğün durdurulmasını istedik. Ancak, bu sorunun gereği yapılmadı. Ankaralı Doğal Gaz Abonelerine Sesleniyoruz Sayaçlar soygun aracı değildir. Ankaralı doğal gaz abonelerinin istekleri dışında usulsüz ve tüketici haklarına aykırı olarak güvence bedeli almak için yapılan mekanik sayaç dayatmasına karşı dur diyelim. Haklarınızı arayınız. Bu konuda,  öncelikle, Tüketici Hakları Derneğine başvuruda bulununuz. Derneğimiz size gerekli desteği verecek ve yasal yol gösterecektir.