Gayrimenkul sektörü ve özellikle konut fiyatları, her dönem ilgi gören ekonomik konuların başında gelmektedir. Özellikle, içinde bulunduğumuz yaz döneminde oldukça hareketli olması, yaz dönemini emlak sektörü açısından ilgi çekici bir hale getirmektedir. Okulların bitmesi sonrası mezun olan üniversite öğrencileri, yeni iş bulan ve yeni bir yere yerleşecek insanların çokluğu ve evlenme sezonu olması nedeniyle insanların büyük bir çoğunluğu, yaz döneminde konut arayışı içerisine girmektedir.   Ülkemizin en büyük ikinci şehri olan ve yaklaşık 5,5 milyon nüfusa sahip olan Ankara da bu hareketlilikten payına düşeni almaktadır. Haliyle Ankara’da yaşayan veya yaşamayı düşünen insanların da en çok merak ettiği konuların başında Ankara’daki emlak fiyatları gelmektedir.   Yarısını geride bıraktığımız 2019 yılı için Ankara’da emlak fiyatlarının ne yönde değiştiği ekonominin genel gidişatı hakkında da bilgi verecektir.   Biz de bu haberimizde Ankara’da satılık ve kiralık daire fiyatlarının ne seviyede oluştuğu ile ilgili bilgi vermek istiyoruz.   Haberde yer alan emlak fiyatları, ortalama düzeyde belirlenmiştir. Bu fiyatlar, dünyanın 30 farklı ülkesinde yayın yapmaktan olan tr.flatfy.com sitesinden edinilmiştir.   Flatfy sitesi, internet üzerinde emlak ilanı yayını yapan 1000’den fazla sitenin emlak verilerini bünyesinde toplayan bir emlak arama motorudur. Sadece emlak ilanı yayını yapan sitede pek çok farklı kriterle emlak ilanı bulmanız mümkündür.   2015 yılında bir start-up olarak kurulan Flatfy, sektörde bu noktada yaşanan eksikliği güçlü bir biçimde doldurmuştur. tr.flatfy.com sitesinde yayınlanan emlak ilanları, pek çok siteyi kapsadığı için tıpkı internette bir şey ararken kullanılan Google gibi, emlak ilanı arayanlara ciddi kolaylık sunmaktadır.   Flatfy’ın bir diğer kullanım şekli de haberimize konu olan istatistikleri sunabiliyor olmasıdır. 1000’den fazla sitenin emlak ilanlarına ilişkin verileri bünyesinde toplayan bir site olan Flatfy sitesinin bu verilerini kullanarak farklı açılardan değerlendirme yapmak mümkün olmaktadır.   Biz de haberimiz için Flatfy tarafından sağlanan Ankara ortalama kiralık ve satılık daire verilerini değerlendirmeye aldık. Verilerin ortalama fiyat düzeylerini gösterdiğini ve enflasyon farkından arındırılmış reel veriler olduğunu belirterek satılık daire fiyatlarına bir göz atalım.  

Ankara ortalama satılık daire fiyatları

  Ankara’da ortalama satılık daire fiyatları, 2019’un geride bıraktığımız günlerinde metrekare başına 1.780 TL civarında meydana gelmiştir.   Bu fiyat düzeyi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %2 civarında bir düşüş yaşamıştır. Bu durum, Ankara’daki konut talebinde bir düşüş yaşandığı şeklinde yorumlanabilir.   Ankara’da satın alınan bir konutun sahibine 1 yıllık getirisinde ise yükselme meydana geldiği belirtilebilir. Ankara’da satın alınan konutun getiri miktarında %4 civarında bir artış meydana gelmiştir.   Konutlarda metrekare başına minimum satış miktarı 1.000 TL iken maksimum satış bedeli ise 3.200 TL düzeyindedir.   Ankara ortalama konut satış fiyatı ise 230.000 TL olmuştur.   Ankara ortalama satılık daire fiyatlarına genel bir bakış gerçekleştirdikten sonra ilçeler bazında konut fiyatlarına bir göz atalım.   Ankara’da metrekare başına en yüksek konut fiyatına sahip olan ilçeler ve fiyatları şu şekildedir:  
Bala 2.585 TL/metrekare
 
Çankaya 2.560 TL/metrekare
 
Gölbaşı 2.392 TL/metrekare
  En yüksek fiyat düzeyine sahip olan ilçenin Bala olması şaşırtıcı bir sonuç olarak karşımıza çıkmıştır. Ankara’nın merkezine oldukça uzak olan bir ilçe olmasına rağmen Bala’daki ortalama konut fiyatları Ankara’nın tüm ilçelerinden daha yüksek düzeydedir. Bala’dan sonra Ankara’nın merkez ilçelerinden biri olan Çankaya gelmektedir. Bu sonucun oldukça normal olduğunu belirtmek gerekmektedir. Çankaya’nın ardından en yüksek ortalama konut fiyatlarına sahip olan Ankara ilçesi Gölbaşı olmuştur.   En düşük konut fiyatlarına sahip olan ilk üç Ankara ilçesi ve fiyatları ise şunlardır:  
Akyurt 982 TL/metrekare
 
Ayaş 1021 TL/metrekare
 
Haymana 1120 TL/metrekare
  Bu tabloda çıkan sonuçlar ise çok şaşırtıcı görülmemektedir. Zira, en düşük fiyatlara sahip olan ilçelerin tümü; Ankara’nın merkezine uzak ve nüfus olarak düşük ilçeleridir. Evren, Kalecik ve Güdül’ün ise istatistik grubuna dahil edilecek kadar çok veri içermeyerek istatistiki verilerin dışında kaldığını da belirtmek gerekmektedir.   Ortalama konut fiyatları düzeyinde en çok değer kazanan Ankara ilçeleri ve konut fiyatları ise şunlardır:  
Şereflikoçhisar 1142 TL/metrekare
 
Elmadağ 1137 TL/metrekare
 
Altındağ 1529 TL/metrekare
 
Pursaklar 1580 TL/metrekare
 
Çubuk 1158 TL/metrekare
  Konut fiyatlarında en fazla düşüşün yaşandığı ilçeler ve fiyatları ise şu şekildedir:  
Çamlıdere 1867 TL/metrekare
 
Akyurt 972 TL/metrekare
 
Polatlı 1183 TL/metrekare
 
Etimesgut 1895 TL/metrekare
 
Mamak 1358 TL/metrekare
 

Ankara kiralık daire fiyatları

  Ankara ortalama satılık daire fiyatlarından sonra benzer bir analizi şimdi de kiralık daire fiyatları için yapalım. Burada yer alan veriler de tıpkı satılık daire verileri gibi ortalama düzeydedir. Verilerin tamamı için enflasyon farkları düşülerek işlem yapılmıştır.   Kiralık daire fiyatlarında Ankara’da metrekare başına ödenen fiyat 2019 yılının geçtiğimiz günleri için metrekare başına 9 TL olmuştur. Bu değer, geçtiğimiz yılına aynı dönemine nazaran artış göstermiştir. Ankara kiralık daire fiyatlarında meydana gelen artış %3 düzeyindedir.   Kiralık daire fiyatlarında metrekare bazında ödenen fiyatlar en düşük 6 TL, en yüksek 19 TL civarındadır. Ankara için ortalama birim kira fiyatı ise 10 TL olarak gerçekleşmiştir. Ortalama kira fiyatı ise 1150 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.   Ankara’nın kira fiyatlarında en yüksek olan ilçeleri ve fiyatları ise şunlardır:  
Haymana 15 TL/metrekare
 
Çankaya 12 TL/metrekare
 
Gölbaşı 11 TL/metrekare
  Burada tıpkı satılık dairelerde olduğu gibi kiralık dairelerde de en yüksek fiyata sahip olan ilçe, Ankara’nın merkeze oldukça uzak bir ilçesi olan Haymana olmuştur. Diğer ilçelerde çıkan sonuç ise satılık daireler ile aynıdır.   Bala, Evren, Kalecik, Güdül ve Çamlıdere için ise değerlendirme yapmaya yeter sayıda veri toplanamamıştır.   Kiralık daire fiyatlarının en düşük olduğu Ankara ilçeleri ise şunlar olmuştur:  
Elmadağ 4 TL/metrekare
 
Akyurt 4 TL/metrekare
 
Çubuk 5 TL/metrekare
 
Kızılcahamam 5 TL/metrekare
 
Polatlı 5 TL/metrekare
 
Şereflikoçhisar 5 TL/metrekare
  En ucuz kiralık daire fiyatlarında da satılık daireler ile benzer sonuçlar meydana gelmiştir. Merkeze uzak ve nüfusu düşük olan Ankara ilçelerinin kiralık daire fiyatları da metrekare bazında daha düşük olmuştur.   Ankara’da kiralık konut fiyatları en çok yükselen ilçeler ve buradaki konut fiyatları ise şu şekildedir:  
Beypazarı 7 TL/metrekare
 
Gölbaşı 11 TL/metrekare
 
Çankaya 12 TL/metrekare
 
Akyurt 4 TL/metrekare
 
Yenimahalle 9 TL/metrekare
  Kiralık konut fiyatlarının en çok düştüğü Ankara ilçeleri ve metrekare başına fiyatları ise şunlardır:  
Çubuk 5 TL/metrekare
 
Elmadağ 4 TL/metrekare
 
Polatlı 5 TL/metrekare
 
Altındağ 7 TL/metrekare
 
Sincan 6 TL/metrekare
   

Sonuç

Genel olarak bakıldığında ise Ankara’nın satılık daire fiyatlarında düşüş; kiralık daire fiyatlarında ise yükseliş meydana gelen bir şehir olduğunu görebiliriz. İlçeler bazında ise hem satılık hem de kiralık daire fiyatlarında en yüksek ilçelerin daha çok güneyde yer alan ilçeler olduğunu görüyoruz. Çankaya’dan sonra hem satılık hem kiralık dairelerde Gölbaşı’nın gelmesi ise Gölbaşı’na olan talebin önemli ölçüde artış gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Editör: TE Bilisim