Türkiye’de çiçek bamyasının büyük bir kısmı Amasya’ya bağlı olan Taşova ilçesinde yetiştirilmektedir. Her yıl ortalama 2.800 dekar ekilen çiçek bamyası, Taşova ilçesi ve köylerindeki birçok çiftçinin geçim kaynağıdır. 

Kuru Bamya

Taşova çiçek bamyası, perakende sektöründe” kuru bamya” olarak da bilinmektedir. Taşova’da yılda ortalama 3200 dönüm bamya ekimi gerçekleştirilmektedir. Taşova yılda ortalama 200 ton kuru bamya elde edilmektedir. 1 kg. kuru bamya ise 6 kg yaş bamyadan elde edilmektedir. Köyleriyle beraber 30 bin civarı nüfusu olan Taşova için kuru bamya önemli bir gelir kaynağıdır. Çiftçiler için iyi bir gelir kaynağı olan çiçek bamya, Taşova’da önemli bir gelir kaynağıdır. Bir çok köyde ekimi yapılan bamyanın en çok Çaydibi köyünde ekimi yapılmaktadır. Seneler boyunca çiçek bamya yörenin simgesi haline dönüşerek Taşova Kaymakamlığı ve Belediyenin logolarında yer almıştır. 

Taşova Çiçek Bamyası Yetiştiriciliği

Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı başında ekim yapılmaktadır. Haziran ayının ortalarında ise hasat edilmeye başlanır. Bu süreç Eylül ayına kadar sürmektedir. Bu süre zarfında toplanmış olan çiçekler kurutularak iplere dizilir. Sonrasında çuvallara paketlenerek alıcılara teslim edilir. 

Çiçek Bamyasının Faydaları

Açık ve yeşil renkli olan bu bitkinin insan vücuduna olan faydalarını saymakla bitmiyor. Bu faydalardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
  • Kalp – damar hastalıklarına iyi gelmesinin yanında engellemesinde çok büyük rol oynamaktadır.
  • Mide ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına yardım eder. 
  • A, B, C ve K vitamini bakımından oldukça zengindir. 
  • Halsizliğe iyi gelir.
  • Dinç tutar.
  • Metabolizmayı hızlandırarak zayıflamanıza yardımcı olur.
  • Depresyonu engelleyerek sakinleşmenizde yardımcı olur.

Taşova Çiçek Bamyası Fiyatı

Taşova çiçek bamyasının fiyatı, kalitesine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu rakam ortalama olarak kilosu 125 – 250 TL arasında farklılık gösterebilmektedir. Toptan olarak direk üreticiden temin eder iseniz bu rakamlara oranla çok daha ucuza temin etmeniz mümkün.

Ülke Ekonomisine Katkısı Oldukça Yüksek

Taşova çiçek bamyası yetiştirmek oldukça meşakkatli bir iştir. Fakat bunun hakkını üretici fazlasıyla almaktadır. Bunun yanı sıra ülke ekonomisine katkısı oldukça yüksek. Üretime bağlı olarak her yıl ortalama olarak 10 -15 milyon TL ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır.
Editör: TE Bilisim