Haber- Atila Göker

ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI ( ONYOMANİ) NEDİR?

Alışveriş bağımlılığı olarak da bilinen onyomani, ciddiye alınması gereken psikolojik bir rahatsızlıktır. Çeşitli sebeplerle ortaya çıkan bu rahatsızlık, bazı semptomlarla kendini göstermektedir. Özellikle de kişinin ruh hali, bu semptomlar arasında en önemli faktördür. Alışveriş bağımlılığı, dürtüsel ve takıntılı bir davranış olup genellikle kontrolsüz bir biçimde para harcama ile gelişir. Bireyin üzgün, kızgın ya da mutsuz olduğu durumlarda, çok daha kontrolsüz biçimde para harcama durumu gözlemlenebilir. 

Bunun üzerine birey, alışveriş yaparak kendini daha mutlu ve daha güçlü hisseder. Ancak uzun vadede, söz konusu bireylerde utanç, üzüntü ve pişmanlık hisleri tetiklenir. Rahatsızlığın başlangıcı ya da rahatsızlığın anlaşılması süresi 6 ila 12 yıl arasında değişmektedir. İhmal edildiği takdirde hastalığın boyutu artabilir ve buna bağlı olarak kişide ciddi zararlar meydana gelebilir. Bundan dolayı, mutlaka destek alınmalı ve vakit kaybetmeden tedavi sürecine başlanmalıdır.

Onyomoni belirtileri neler?
• Kişi özellikle de mutsuz, sıkkın ve kızgın olduğu durumlarda alışverişe başvurur,
• Alışveriş yaparken kendini çok mutlu ve keyifli hisseder,
• Alışveriş sonrasında ise mutluluk yerini, üzüntüye keyif yerini, pişmanlığa bırakır,
• Özellikle de paranın miktarı arttıkça pişmanlık duygusu da o kadar artar,
• Dışarıda sosyal bir ortamda vakit geçirmek yerine alışveriş yapmayı tercih eder,
• Hiç giyemeyeceği kıyafetleri dahi sırf dolabında olsun diye satın alır.

Kişilerin Onyomaniye Yönelme Nedenleri Nedir?

Alışveriş bağımlılığında kişiler, rutin hayatından uzaklaşmak, kendisiyle ilgili hoş olmayan düşünceleriyle yüzleşmemek, gerçek hayattaki rahatsız edici durumlardan kaçmak ve ruh hallerinin düzelmesi için alışverişe yönelebilmektedir. Alışveriş kişilerin ruh hallerinin kısa süreli de olsa düzelmesini sağlamakta, gerçeklerden kaçmaya yardımcı bir araç halini almaktadır. Alışveriş bağımlılığında kişiler alışveriş yaparken genellikle keyif, mutluluk, haz, heyecan ve coşku yaşayarak olumsuz duygularından kısa süreli uzaklaşma fırsatı bulmaktadır. Bazı durumlarda da kişiler yakın çevrelerine hediyeler alma yoluyla motivasyon sağlamaktadır.

Akran Zorbalığına Uğrayan Çocuklara Dikkat! Akran Zorbalığına Uğrayan Çocuklara Dikkat!

alisveris-bagimliligi-tedavi-edilebilir-mi

Editör: Atila Göker