Her yıl 25 Kasım dünyada ve ülkemizde “Kadına Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlanıyor. Kadına yönelik şiddete karşı bugün Avrupa’dan Afrika’ya, Amerika’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya kadınlar evde, sokakta, iş yerinde yaşanan şiddeti protesto ediyor. Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre, dünyadaki üç kadından biri yaşamları boyunca en az bir kez fiziksel ya da cinsel saldırıyla karşı karşıya kalıyor. Birleşmiş Milletler kadın biriminin bu yıl 25 Kasım sloganı: #BeniDeDuy Kadınlar İtalya’da #NonUnaDiMeno (Bir eksik olmayacağız) sloganıyla 25 Kasım’da Piazza della Repubblica’da başlattıkları eylemleri hafta boyunca bir dizi etkinlikle devam ettirecekler. Fransa’da#NousAussi (Biz de) kampanyası altında birleşen 60’ın üzerinde örgüt “Cinsel ve Cinsiyetçi Şiddete Karşı Yürüyoruz” sloganıyla yürüyüşler gerçekleştirdi. Kadını şiddete karşı koruması gereken yasaların kâğıt üzerinde kaldığı vurgusu yapan onlarca Belçikalı örgüt yasaların hayata geçirilmesi talebiyle Place Poelaert’ten başlayarak kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi. Orta ve Latin Amerika ülkelerinde kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddeti, cinsel taciz ve istismarı protesto amaçlı bu hafta boyunca devam eden bir dizi etkinlik bugün yapılacak protestolarla sokağa taştı. Kadınların yüzde 70’inin şiddetin en az bir türüne maruz kaldığını belirttiği Hindistan’da kadınlar BM tarafından desteklenen küresel “Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm” adlı küresel kampanyadan da faydalanarak ev içinde ve işyerinde şiddete, özellikle de toplu tecavüzlere karşı harekete geçtiler. Türkiye’de 25 Kasım’da birçok kentte kadınlar, sokaklar çıktı, kadına yönelik şiddete dikkat çektiler. Kadınlar, İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır  gibi büyük kentlerin yanında, Trabzon, Artvin, Hatay gibi kentlerde sokaklara çıktılar. Kadınların En Büyük Sorunu Sırasıyla Şiddet, İşsizlik ve Eğitimsizlik “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu”nun 2017 raporuna göre;  Türkiye’de kadın cinayetleri 2017’de % 25 arttı: 409 kadın öldürüldü, 332 kadına cinsel şiddet uygulandı. Kadın Cinayetleri Platformu’nun verilerine göre, 2018'in ilk 10 ayında 363 kadın öldürüldü. Sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan 363 sayısı; millet olarak geldiğimiz içler acısı durumu ifade ediyor. Her yıl gerçekleştirilen Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın 2018 sonuçlarına göre kadınların en büyük sorunu sırasıyla şiddet, işsizlik ve eğitimsizlik.

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiği “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”nın 2018 sonuçları 8 Mart haftasında açıklanmıştı. Türkiye’de kadınlık ve erkekliğe atfedilen özelliklerin ülkedeki aile, çalışma ve siyaset dünyasındaki yansımalarını değerlendiren araştırma birçok çarpıcı veriyi ortaya koyuyor. Araştırmaya göre 2018 yılında kadının en büyük sorunları şu şekilde sıralanıyor: Şiddet, işsizlik, eğitimsizlik, sokakta baskı ve taciz, aile baskısı, kadın erkek eşitsizliği, çevre/mahalle baskısı, iş yerinde ayrımcılık, politik baskı ve şiddet.

Son on yılda Türkiye’de her iki kadından biri şiddet mağduru

Cinsiyet eşitsizliği endeksi 2014 raporu ve İnsan Hakları İzleme Örgütü Raporu 2011 raporlarına göre son on yılda Türkiye’de her iki kadından biri şiddet mağduru. Cinsiyet eşitsizliği endeksinde ise 142 ülke içinde Türkiye’nin yeri 125. sırada. Cinsiyet eşitsizliği endeksine göre: -  Yetkililere bildirilmeyen “kadına yönelik şiddet” oranı % 89.
  • 2014 yılında erkekler 284 kadın öldürdü.
  • Son beş yılda basına yansıyan kadına yönelik şiddet olaylarının oranı 1134,
  • Kadınların % 56’sı kocaları ve sevgilileri tarafından öldürüldü.
  • Türkiye’de tecavüze uğrayan kadınların % 12-17 yaş aralığında.
  • 15 yaş üstü kadınlarda fiziksel ve cinsel saldırıya uğrama oranı % 42.
İnsanın yaşamında bazı zamanlarda kontrolcü bir şekilde davranmışızdır, ancak psikolojik şiddet uygulayan kişi bazı imtiyazlarını hükmetmek ve başka bir kadını ya da erkeği kendi arzularına, çıkarlarına, ihtiyaçlarına ve gerekliliklerine göre boyun eğdiren kişidir. Psikolojik şiddet uygulayan kişi genellikle baştan çıkarma, manipülasyon ve tehditvari davranışlar gösterir. En tehlikeli vakalar, "narsistik sapkınlık" şeklindeki davranış bozukluklarına sahip kişilerdir. Kurbanları suçlunun kendileri olduğuna, başka kimsenin onları istemeyeceğine ve başka bir hayata adım atamayacaklarına inanana kadar onları tamamen değersizleştirmek, susturmak ve kafalarını karıştırmak isterler. İşte bu koşullarda yaşamak zorunda kalan tüm kadınlarımızın BeniDeDuy demesi, maruz kaldığı baskı ve şiddeti saklamaması dileğiyle, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” tüm kadınlarımıza kutlu olsun!
Editör: TE Bilisim