Siyasal, dinsel veya ekonomik hedeflere ulaşmak isteyen terör odakları ile yıllardır mücadele eden Türkiye, 2017 yılının ilk saatlerinde yine acı bir terör saldırısı ile sarsıldı. Yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolu kullanan teröristler, yeni yıla eğlenerek girmek isteyen yüzlerce vatandaşın üstüne kurşun yağdırdı.

Türkiye, yeni yılın ilk saatlerinde terörün çirkin yüzüyle yine karşı karşıya kaldı. İstanbul’un gözde eğlence mekanlarından Ortaköy'deki Reina'ya silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 1'i polis 39 kişi yaşamını yitirdi, 69 kişi yaralandı.
Edinilen ilk bilgilere göre, saat 01.15 sıralarındaki saldırıyı otomatik silah taşıyan Noel baba kılığına girmiş 2 terörist gerçekleştirdi. Teröristlerin ses bombası attıktan sonra ellerindeki otomatik silahlarla, önce kapıdaki polis memuru Burak Yıldız'ı şehit ettiği, ardından kalabalığa rastgele açtığı belirtiliyor. Teröristlerin hala içeride olduğu iddiası üzerine, özel harekat polisleri gece kulübü boşaltıldıktan sonra içeride arama yaptı. Ancak teröristlerin izine rastlanmadı. Öte yandan güvenlik kamerası görüntülerinde bir saldırganın üzerindeki kıyafeti çıkardığı görülüyor. Saldırganların kalabalığın arasına karışıp kaçmış olabileceği düşünülüyor.
HERKESİ TARADILAR
Saldırıda yaralananlar çevre hastanelere sevk edilirken, Şişli Hamidiye Şişli Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen bir yaralı, "Herkesi taradılar. 3-4 kişi taramalarla taradı. Sağ olan herkesin kafasına sıktılar içeride" diye konuştu. Bir görgü tanığı da teröristlerin Arapça bağırarak bir şeyler söylediğini aktardı.
MASUM İNSANLARA KURŞUN YAĞDIRDILAR
İstanbul Valisi Vasip Şahin, Ortaköy'deki silahlı saldırı olayına ilişkin, "Şu ana kadar kadar yapılan tespitlere göre en az 35 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bunların bir tanesi polis memuru, yine en az 40 yaralımız hastanelerde tedavi altındadır. Saat 01.15 sıralarında bir terörist uzun namlulu silahla önce kapı önünde bekleyen polis memurumuzu şehit ederek, sonra bir vatandaşımızı şehit ederek içeri girmesi sonucu maalesef içeride çok vahşice, acımasızca, orada sadece yılbaşını kutlamak ve eğlenmek üzere gelmiş masum insanların üzerine çok acımazca kurşun yağdırarak maalesef bugünkü olayı meydana getirmiştir. Bu bir terör saldırısıdır, Konuyla ilgili detaylı araştırmalar yapılıyor. Arkadaşlar onun üzerinde çalışıyor. Bundan sonra daha detaylı açıklamalar sizlerle ayrıca paylaşılacaktır. Şu anda paylaşabileceğim kısaca bilgiler bunlardır." diyerek bilgi verdi.
İÇERİDE 700-800 KİŞİ VARDI
Vali Vasip Şahin'den sonra bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıda 39 kişinin hayatını kaybettiğini, 69 kişinin tedavi gördüğünü söyledi. Bakan Soylu, saldırgana ilişkin "Bize gelen bilgiler çerçevesinde bir kişi olduğu görülüyor. Mont pantolon şeklinde içeriye silahla tarayarak girmiş. İçeride de farklı bir giysiyle birlikte dışarı çıktığına dair bir bilgi var"dedi.
21 KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ
Saldırıda yaşamını yitirenlerden 21 kişinin kimliği (16'sı yabancı, 5'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı) belli oldu. İlk bilgilere göre, saldırıyı otomatik silah taşıyan noel baba kılığına girmiş 2 teröristin gerçekleştirdiği öne sürüldü. Teröristlerin ses bombası attıktan sonra ellerindeki otomatik silahlarla, önce kapıdaki polis memuru Burak Yıldız'ı şehit ettiği, ardından kalabalığa rastgele ateş açtığı iddia edildi. Ancak Bakan Soylu ise saldırıyı teröristin tek başına gerçekleştirdiğini ifade etti.
(Cengiz ALDEMİR)